lördag 6 februari 2010

Vad är det för fel?

Vad är det för fel på alliansens människosyn? Hur har de blivit så cyniska och misstroende som de är?

I en pm från regeringen står att läsa att det måste bli mer lönsamt att arbeta. Visst låter det bra, och för de arbetande är det naturligtvis önskvärt. Det är bara det att det inryms mer i uttalandet. Det inryms nämligen en automatisk misstänkliggörning av alla som inte befinner sig i arbete. Det skulle lika gärna kunna stå: "Alla de som skiter i att jobba eftersom de är för lata måste bli av med sina inkomster så att de inte har råd att vara lata."


Jag vet inte vilken värld alliansens medlemmar lever i eller har levt i, men i den världen verkar det vara så att alla arbetslösa har valt själva att vara utan jobb, att inte göra rätt för sig pga. lathet. Jag känner en hel del människor som är eller har varit arbetslösa och att de skulle trivas i den rollen känner åtminstone inte jag igen, vare sig de har kunnat klara sig ekonomiskt som arbetslösa eller ej, så har det i alla fall jag känner till, funnits en vilja och önskan om att göra rätt för sig och att finna ett arbete.

Att försvara skattesänkningar med att hushållens köpkraft och konsumtionskraft ökar är förkastligt tycker jag dessutom. Vi måste komma bort från konsumtionssamhället och tron på evig tillväxt. Det är INTE en långsiktigt hållbar och ansvarstagande politik att uppmuntra till mer konsumtion, och tärande på jordens resurser. Vår regering förstår inte det, de förstår inte hur jorden fungerar, och de förstår inte heller att nyliberalismen är en ruskigt kortsiktigt verkande plan.

Nej, hör ni, vi måste få ett slut på det här den 19/9 2010! Vi kan inte ha en regering som tror att pengar i den egna plånboken löser alla samhälleliga och globala problem!
Jag undrar också slutligen var de nya 12 miljarder som regering tänkt sig att satsa på arbetsmarknadspolitik kommer ifrån. Var sparar man in dem? Lånar man ihop till dem? Jag tror svaret är ja, på den sistnämnda frågan. På den första är svaret i den offentliga sektorn, på bidragssystemen, på sjukförsäkringar, på att tvinga förtidspensionärer att ta jobb de egentligen är överkvalificerade för, på att dra ner kultursatsningar, på att minska satsningarna på järnväg och kollektivtrafik, på att minska anslag till barn- och ungdomsverksamhet etc. Är det detta samhälle vi vill ha?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar