söndag 31 januari 2010

Jämför med Ryssland

Vill bara nedteckna en liten påminnelse: Sveriges yta är ungefär 1/35 av Rysslands yta. Ryssland har ungefär 45 000 vilda vargar vilket uppenbart går alldeles utmärkt. Visserligen är Sverige något mera tättbefolkat men inte i de regioner där vargen vill vara och hör hemma nämligen de områden där licensjakt nu har förekommit och dessutom rennäringsområdena i norrland.
Om vi skulle ha en jämförbar vargstam med Rysslands så skulle vi alltså ha någonstans runt 1285 vargar om vi då drar ifrån lite granna för att kompensera lite för att vi är mer tättbefolkade så kan man väl säga att 1000 vargar ungefär vore en rimlig stam och dessutom en alldeles utmärkt siffra för en långsiktigt livskraftig vargstam. 210 individer i ett efter europeiska mått stort land som Sverige är en mycket märklig siffra. Spanien som är något lite större än Sverige, men har en befolkningstäthet som är 4 gånger Sveriges, hyser runt 2000 vargar. Skulle då inte Sverige med sina stora skogsområden kunna hysa fler än 210 individer?!

Man vet inte om man verkligen befinner sig i någon slags Kafka-land, eller Dali-land där allt är upp och ner och bakochfram, där fakta förvrängs och hittas på och där verkliga fakta och kunskaper inte spelar någon som helst roll eftersom det finns de som tror att de är mer kompetenta att fatta beslut än de som har kunskaper inom området.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar