onsdag 3 februari 2010

Ren Idioti ;)

Ursäkta för den dåliga ordvitsen i rubriken, men det måste skämtas när Tommy Innala vd. för Polarica och Lars-Ove Jonsson, Sametingets näringslivschef är ledsna över det stigande renköttspriset och skyller det på rovdjuren. Som om rovdjuret var problemet.
Det är de renhållande samerna själva som valt sin livsstil, det är de som valt att ha frigående renar i ett område där rovdjuren har funnits längre än människan.

Rovdjuren ser inte skillnad mellan vad som "tillhör" människan, eller tillhör naturen. De tar den mat som finns att tillgå, ren är en av järvens absoluta huvudbytesdjur. Även vår "svenska tiger" lodjuret slår många renar och under delar av året slår även björnen ren och detta måste de få tillåtas göra. Ska man ha renarna frigående i hela norrland så måste man också tillåta att det sker ett visst svinn. Fler renar borde stryka med om vargen tilläts bo i sitt naturliga habitat dessutom och det skulle fortfarande inte vara något annat än på sin höjd ett helt självvalt problem. Jag vill inte se fler artiklar om suckande renägare från och med nu som beklagar sig över rovdjurens existens och därmed basta!

Jag vill poängtera att jag absolut tycker att Samerna skall få ha kvar sin rennäring då den är en del av deras kulturarv. Jag tycker att Sverige skall värna om och vara stolta över sin urbefolkning. Men absolut inte på bekostnad av naturen. Samerna har levt i samvaro med naturen i tusentals år, varför skulle det inte fungera på 2000-talet?

1 kommentar:

  1. RAZ!!! Shit va duktig du är på att skriva, intressanta åsikter oxå...spännande!!
    TACK för kommentaren i Sojas blogg! Blev jätteglad! Hoppas vi höres snart igen! Många kramar Emma o Soja

    SvaraRadera