fredag 30 januari 2009

Oh we will miss you :-)Vad ska vi skämta om nu?

Jag har placerat min blogg i Örebrobloggkartan.se!

Rovdjur igen

I dagens Nerikes Allehanda så var ett antal debattartiklar inlagda som alla handlade om vargen, och primärt då vargen i Örebro län.
Jag blir så ledsen när man ser varghatarnas argument. Jag tänker aldrig säga att vargen är fullständigt ofarlig för det vore en lögn. Djuret är trots allt ett rovdjur med starka jaktinstinkter, ett djur som dödar för att äta. Men jag tänker aldrig acceptera att vargen skulle vara så farlig för människan och vår onaturliga livsstil att den inte har ett existensberättigande som vida överstiger vårat eget.

Var är ni?

Jag måste säga att jag tycker att det är oerhört tråkigt att det politiska livet i Sverige idag bara finns i bloggvärlden. Vad händer med den etablerade mediavärlden? Var är politikerna? Framförallt: Var är oppositionen? Jag tycker att det händer väldigt lite, det är väldigt få utspel om regeringens handlingsförlamning inför den ekonomiska nedgång som vi befinner oss i. Det kommer någon debattartikel då och då men var är blåslamporna och skrikhalsarna? Har de ingen plats i dagens politik? Jag tycker det, för det är blåslamporna och skrikhalsarna som får någonting att hända. De är de som kan elda upp folk till att stå upp för orättvisor och felbehandlingar.

torsdag 29 januari 2009

Spotify

Vad är det frågan om? Här har man från Spotifys sida mött musikindustrin halvvägs genom att skapa ett system där artister själva får godkänna att deras låtar finns tillgängliga för nedladdning, men vad sker? Jo musikindustrin får panik och måste hitta sätt för att införa restriktioner emot denna verksamhet. Återigen så visar maktinnehavare sin dumhet och oförstånd. Man inser inte att man måste möta folket och dess önskningar och krav. Vare sig det handlar om politik eller varor. Man kan inte fortsätta att tro att man ska sälja skivor och filmer på samma sätt som alltid! Man måste försöka hitta vägar som folk kan acceptera, och ett sätt är just Spotify och de vidareutvecklingar som kan ske ifrån denna idé.

onsdag 28 januari 2009

Åtala Bush!!

Förintelsen

Jag vill också visa att jag har nyanser i mina åsikter och att det jag skriver angående Israels agerande INTE handlar om antisemitism och förakt för judar.

Årsdagen av förintelsen har passerat och jag tycker att denna självklart skall uppmärksammas. Aldrig i historien har ett sådant välplanerat och cyniskt folkmord ägt rum, aldrig i historien har en sådan grymhet och förakt för enskilda människogrupper uppvisats. Det som hände i Nazityskland och de territorier som låg under Tysklands kontroll var horribla och fruktansvärda och något som verkligen aldrig får upprepas. 6 miljoner judar utplånades, ett stort antal romer, handikappade och utvecklingsstörda och andra som kunde utgöra "ett hot emot den ariska rasens renhet". Det är med avsmak och illamående som man tänker på hur människor som inte skiljer sig nämnvärt ifrån dagens européer kunde bete sig på detta sätt. Hur man i sin vildaste fantasi kunde rättfärdiga denna människoslakt. Det går inte att sätta sig in i de idéer som låg till grund för Nazisternas handlande.
Nazisterna kom till makten med hjälp av den ekonomiska depression som genomsyrade världen under 1920-talets slut och 1930-talet. Människor var villiga att godta en syndabock vilken som helst och lockades av de besked som Nazisterna gav, nämligen att de ansvariga skulle ställas till svars och att nya jobb skulle skapas och att man skulle storsatsa på inhemsk tysk industri, att Tyskland återigen skulle blomstra.

Vi befinner oss nu i en liknande tid, eller är åtminstone på väg in i en liknande tid rent ekonomiskt. Vad har vi lärt oss av historien då? Kommer vi återigen försöka hitta syndabockar och enskilda människor eller folkgrupper att skylla allting på? Jag tror faktiskt inte att så kommer att ske, jag tror att människor har lärt sig tillräckligt av historien för en gångs skull. Förhoppningsvis kommer denna ekonomiska kris leda till helt andra saker med mer positiva förtecken. Det är väl det positiva som vi har fått ut ur förintelsen och de fruktansvärda händelser som utspelades i utrotningslägren Auschwitz, Treblinka, Theresienstadt, Bergen-Belsen, Belzec, Chelmno, Hadamar, Dachau, Lwów, Maly Trostenets, Ravensbrück, Sobibór och alla de andra arbets- internerings- och transitläger som upprättades under 1930- och 1940-talen.

Men detta till trots så kan man inte återknyta till dessa händelser så fort någon kritiserar Israel och statens agerande. Man kan inte tillskrivas vara förespråkare för dessa vedervärdigheter så fort man tycker illa om en bombning, beskjutning, eller belägring som utförs av Israel och dess soldater. Man måste kunna skilja på ett och annat och man måste kunna kritisera både kristna, judar, muslimer, hinduer, socialister, konservativa, liberaler, gröna, buddister, ateister osv osv för enstaka handlingar och åsikter utan att man för den sakens skull tillskrivs hat emot hela rörelsen, organisationen eller folkgruppen som sådan. Alla människor i alla läger kan begå misstag och begå handlingar som bör bemötas med förakt och motstånd, men det tjänar ingenting till att vid kritik se sig själv som ett offer och förfördelad utan det är bättre att ta till sig kritiken och försöka möta kritiken med att handla annorlunda nästa gång och dra lärdom av sina misstag. Detta gäller såväl privatpersoner som politiska organisationer, religioner, stater och nationer.

Det stora problemet när det gäller religioner är just deras oförmåga att förändras, de bygger ofta på ord som tros vara guds egna och dessa är icke föränderliga. Det gör att religioner inte kan förändras hur som helst och att man inte kan inse de misstag som görs i religionens namn eftersom dessa görs i guds namn och gud har inte fel. Kanske måste man börja inse detta även ifrån religionernas håll och inse att det kanske inte är guds regler om vilket land som är vems, eller vilka som kastats ur en familj för 6000 år sedan som är det viktiga i religionerna utan istället de kärleksbudskap och försoningsbudskap som finns i alla större religioner. Det är något att ta fasta på istället för att följa tramset om guds utvalda folk eller land givet av gud.

Apartheid

Det har handlat enormt mycket om Gaza den senaste tiden, men vi får inte glömma Västbanken. Ett område som styrs av Al-Fatah och president Mahmoud Abbas. Men i realiteten styrs av Israel precis på samma sätt som Gazaremsan. Jag lägger här till ett filmklipp angående Västbanken och det förtryck som palestinier utsätts för här:


Watch CBS Videos Online

Har omvärlden något svar på detta? Vi måste sluta tänka religiöst och religionshistoriskt på det här och se det hela med logik, rationalitet och sunt förnuft!

Dennis Kucinich resolution

Jag har här nedan roat mig med att översätta Dennis Kucinich vädjan från 2007 om stöd ifrån sina kollegor i kongressen. Det här handlar om ett avsättande när George W. Bush fortfarande befann sig i tjänst. Nu gör han ju inte det längre, och det gör att han nu snarare är föremål för att ställas inför rätta och vad jag förstår så driver Kucinich även detta numera, precis som många andra gör. Bland annat Sean Penn har varit en ivrig förespråkare för att sätta Bush bakom lås och bom. Det är dock inspirerande tycker jag att veta att så här sunda politiker finns i USA och även om översättningen kunde varit bättre då den är gjord på ganska kort tid så är den fortfarande läsvärd tycker jag.
Varsågoda:


Kära Kollega,

Under den 4;e julihögtiden stod en veteran från andra världskriget rak i ryggen i sin stiliga uniform och saluterade vår flagga då den passerade i en parad. Hans tysta respektfullhet var en kraftfull påminnelse om kärleken till vårt land som syns och finns i våra veteraner i alla generationer och alla yrken.

Det är också en kraftfull påminnelse om den amerikanske presidentens skyldigheter och plikt i sitt yrke som överbefälhavare.
Det är mer än hjärtekrossande att George W. Bush som överbefälhavare, skickade detta land i krig baserat på information som var falsk och som han dessutom visste var falsk. Konsekvenserna för våra trupper har varit förödande. Vi har förlorat 4,116 av våra älskade tjänstgörande män och kvinnor sedan kriget började. Över 30,000 är fysiskt skadade och oräkneliga mängder därutöver emotionellt skadade. Priset för dessa tjänstgörande och deras familjer kommer att kännas och vara närvarande resten av deras liv.

Det finns ingen tyngre och större plikt och skyldighet i yrket som överbefälhavare än att besluta och styra utifrån kalla hårda fakta och att följa sanningen. Det kan inte finnas något större brott begånget av en överbefälhavare än att ljuga om en anledning till krig och att sända våra modiga män och kvinnor med risk för att skadas baserat på lögner.

Det har uppstått en spricka i förtroendet mellan trupperna och deras överbefälhavare. Irak hade ingenting att göra med 11:e september eller Al-Qaidas roll i 11:e septemberattackerna. Irak hade inte heller varken intentioner eller kapacitet att attackera U.S.A. Irak hade inte några massförstörelsevapen. Ändå skickade George W. Bush ut våra trupper i krig under dessa falska antagelser, och gav därmed de enorma och oåterkalleliga konsekvenserna till våra trupper att ta itu med. Om hans beslut var resultatet av ett misstag så måste han ställas till svars och tas ur sin tjänst för detta. Då hans beslut fattades baserat på lögner så förefaller urtagandet ur tjänst ganska futtigt, men ger åtminstone en liten signal till våra trupper att vi bryr oss om, och står bakom dem i de uppoffringar som de har gjort.

Denna torsdagkväll så kommer jag att ta en resolution till Senaten bestående av en enda artikel fastställande kravet ta George W. Bush ur tjänst för hans lögnbaserade beslut att sända vårt land och våra trupper i krig. Vi är skyldiga våra trupper som just i denna stund står som Amerikanska utposter för att de älskar detta land så pass att de är beredda att ge sitt liv för det. Vad är vi villiga att matcha deras mod och deras efterföljandes mod med? Är vi åtminstone villiga att försvara konstitutionen här ifrån bekvämligheten och säkerheten i våra Washington D.C-kontor?

MVH/
Dennis J. Kucinich
Kongressledamot


Tyvärr så avslogs denna begäran av senaten och de juridiska instanser som hade med det hela att göra så George W. Bush fick sitta hela sin presidentperiod ut. Men nu är han inte längre president, han kan inte längre bara tas ur tjänst och avsättas utan han kan numera ställas inför en civil domstol. Han bör ställas till svars för sina brott och detta bör göras nu. Historien kommer i och för sig ändå döma honom som den värsta demokratiska massmördaren någonsin men ska han verkligen få gå i pension i lugn och ro och slå sig till ro på sin ranch i Texas utan att någon ens har gjort ett försök att ställa honom till svars för allt han har åsamkat så många människor? Det är bedrövligt tycker jag!

Jag har placerat min blogg i Örebrobloggkartan.se!

tisdag 27 januari 2009

Vapenvilan

Så var vapenvilan redan bruten. I 9 dagar varade den, sen började bomberna falla igen. Ska dessa bombningar rättfärdigas varenda gång någonting händer på Israelisk mark? Tog man sig tid och kontrollerade vem som hade skulden till vägbomben som dödade en Israelisk soldat? Tänk om det var en australiensare, ska man då bomba Australien också? Självklart är det tråkigt och hemskt att en ung värnpliktig Israel bombas till döds, självklart är det hemskt att hans familj kommer att leva med evig sorg över det inträffade men ärligt talat i det stora hela så kan man nästan bara säga So What om man sätter det i relation till de bombningar som kommer som svar på denna taffliga vägbomb. Fler palestinska civila döda och ännu fler skadade. Det kan inte fortsätta så här att hämnd kommer så fort någonting inträffar. Det ger alltför mycket makt åt galna enskilda individer. Allting som sker är inte Hamas som står bakom, allting som sker är inte en planerad och vidsträckt konspiration emot Israels existens!

Israel som en rättsstat måste ta första steget och gräva ner stridsyxan, man måste ta hänsyn till de mänskliga rättigheterna och de FN-stadgar som finns angående krigföring, ockupation och folkrätt. Man kan inte annars hävda att man är en demokratisk rättsstat, man kan inte hävda att man är den goda makten som gör det rätta för att skydda sitt folk. Man gräver sin egen grav och vänder inte bara palestinierna emot sig, utan riskerar att vända hela världssamfundet emot sig. Krigets lagar och folkrätten kräver tre saker för vedergällning: den måste vara proportionerlig, det ska inte finnas något annat möjligt sätt, och syftet ska kunna nås. Kan man säga att detta följs av Israel? Bara en enkel fråga som du som läsare kan fundera lite granna på...

Det är oerhört tragiskt att de makthavande politikerna i Israel inte inser själva vad de riskerar med dessa bombningar, samtidigt som de naturligtvis är rädda för att förlora det stundande valet och känner sig pressade att agera för att inte förlora politisk mark på hemmaplan. Och även jag väljer hellre Kadima i koalition med arbetarpartiet än att se Likud komma tillbaka till makten eftersom de sistnämnda dessutom vill utöka de judiska bosättningarna på palestinsk mark.
Jag vill att Kadima och Arbetarpartiet ska kunna hålla sig kvar vid makten, gärna med ett större inflytande än vad som nu är fallet för Arbetarpartiet, men det ska inte behövas dessa bombningar för att så ska ske. Det Israeliska folket måste ändra sin inställning, sluta se sig som offer, sluta se sig som de mest rättfärdiga i världen, sluta se sig som "det utvalda folket". Inse att alla lyder under samma internationella lagstiftning, att alla har samma fri- och rättigheter, och att omvärlden och palestinierna i allmänhet endast vill ha fred och ingenting annat.
Det måste vara möjligt att vinna ett val i Israel utan att vara krigsivrare och palestinierutrotare. Men i dagsläget finns ingen sådan möjlighet verkar det som.

Jag kan bara inte förstå hur man kan se någon som helst logik i att skjuta och bomba folk till tystnad. Det vore annorlunda om det var en farlig statsmakt med stor krigsarsenal som riskerade att utgöra ett verkligt hot emot Israels existens, men så är inte fallet. Iran är ju i så fall en mycket farligare stat i området, men istället väljer man att attackera redan liggande offer. Folk som svälter och som inte står i stånd att försvara sig överhuvudtaget, förutom med enstaka mer eller mindre lyckade raketattacker och vägbomber. Och de allra flesta gör inte ens det utan kämpar för att få dagen att gå ihop och hitta mat och vatten. Det är skamligt att dessa satans mördare får fortsätta!! Jag har sagt det, men det kan inte sägas tillräckligt. Någon måste slå näven i bordet och säga att pogromerna var på 1800-talet, förintelsen var på 1930- och 1940-talen det går inte att hänvisa till dessa längre. Om Israel ska finnas, och fortsätta vara vad det är idag så måste internationella lagar och folkrätten gälla även för dem annars får det konsekvenser. Man måste våga införa hårda sanktioner och avbryta de vapenavtal som finns. Jag hoppas verkligen på att Obama och hans förhandlare Mitchell och utrikesminister Clinton kan få till stånd någon form av tillsvidare-lösning på det hela. Men har inga förhoppningar heller där om att press sätts på Israel. Man har ju dock redan manat Hamas till att förhandla med Al-Fatah för att få till stånd en stark palestinsk allians som kan bygga en nation och det är viktigt. Men det är också viktigt att få ett omedelbart slut på de militära angreppen på Gazaremsan.

måndag 26 januari 2009

Obama

Sent omsider sluter jag mig nu till de som bloggat om Obamas installation. Då min hjärna förra veckan totalockuperades av annat så blev det aldrig något skrivet om herr Hussein Obama. Hans installationstal hade sina guldglimtar men var kanske inte riktigt så storslaget som jag hade hoppats på, vilket säkerligen var klokt. För i den tid som Amerika och världen befinner sig så är det nog inte läge för storslagna löften och ord. Men, jag tror att hade talet hållits för 20 år sedan så hade det väckt mer uppståndelse än idag. Man är så van vid människor med sunda idéer så det blir lite bla ha tyvärr.

Men nu till vad Obama har åstadkommit redan. Han satte genast igång med att riva upp en del av W. Bushs allra mest korkade beslut som han fattade under sina sista månader som president. Han har skrivet under ett beslut om att Guantánamo skall vara stängt inom ett år, han har skrivit under ett beslut om ett totalförbud mot all form av tortyr och han har gett delstaterna i USA självbestämmanderätt över sina utsläppslagar vilket har gjort att bl.a Kalifornien som under "The Governator" Schwarzenegger försökt införa hårdare utsläppslagar nu äntligen kan göra detta. Bilindustrin har bölat men förgäves.

Det är en handlingskraftig president som tillträtt och en man som inte alls har tänkt sig att låta sina löften stanna vid ord. Det bådar gott inför framtiden. Jag tror inte för ett ögonblick att karln kan lösa alla de problem som han står inför, men han kan återupprätta en hel del heder för den amerikanska nationen som gått förlorad. Och han verkar fast besluten att göra ett försök att fixa till så mycket som det bara går. Jag skulle vilja se att han också river upp W:s beslut om att tillåta olje- och kolprospektering i anslutning till naturreservat och indianska områden i Utah och Colorado bland annat, men man kan inte kräva att han löser allt under första jobbveckan heller.
Han verkar dessutom sugen på att införa offentlighetsprincipen i världens hemligaste regeringsbyggnader, genom att säga att alla beslut som fattas om den ekonomiska krisen kommer att offentliggöras, och inte gömmas av politiker bakom och under skrivbord.
Dessutom har man redan börjat göra klart för att etablera demokratiska kontakter med Iran, fattas väl bara att karln vågar förhandla med Hamas också, haha. Han ser så klokt på saken att man blir rörd, äntligen en man med makt som har förstått vad som kan få folk att förenas, vad som kan få folk att känna samförstånd och samhörighet, en man med pedagogiska skills, och en man som ser diplomati som första, andra och tredje utväg.

Enda minuset i mina ögon än så länge är Obamas vilja att trappa upp kriget i Afghanistan, men det behöver inte vara av ondo. Det kan var klokt med större närvaro och mer koncentrerad sådan. Framförallt hoppas jag att de ska finnas i Afghanistan i första hand som fredsbevarande styrkor som möjliggör en uppbyggnad av en vettig infrastruktur och ett samhälle som kan kallas civiliserat. Jag hoppas att pengarna i första hand satsas just på återuppbyggnad och inte på en upptrappning av själva skjutandet.

Det är ganska spännande också att Obama under sin första kväll som president talade med Mahmoud Abbas den palestinska presidenten, Kung Abdullah av Jordanien, Israels premiärminister Ehud Olmert (vilken jag hoppas att Obama inte krusade för) och Egyptens president Hosni Mubarak. Det är inte de självklara som borde ha varit Gordon Brown, Angela Merckel, Nicolas Sarcozy osv även om dessa naturligtvis också hade någon form av kontakt med presidentstaben för att få framföra sina gratulationer. Det är dock så att samtalen så långt österut vittnar om att vi kan gå mot en ny tid och ett steg närmare en global fredssträvan även om vägen är lång.

Good on you Mr. Barack Hussein Obama!

Slutligen vill jag säga att hans föregångare bör ställas inför rätta för all den smärta han skapat både för sitt eget land och för omvärlden. Allt det barnablod som utgjutits under hans klinga, all den ekonomiska misär som han skapat genom sitt ständiga krigande inte bara i de länder där krigen har utspelats utan även i USA. Alla de brott mot folkrätten som begåtts både i Irak och i Guantánamo. Det svek emot FN som organisation som begicks. Det finns en krigstribunal i Haag som ska ta hand om dylika förövare och mördare. Men världen står slapp och likgiltig inför detta, all annan ondska skall ställas till svars men den omedvetna och korkade ondskan som George W Bush har stått för är inte mindre ond, inte mindre smärtsam att utstå. Han bör dömas efter alla folkrättsliga regler och han bör göra det med omedelbar verkan! Jag lägger till följande film angående detta.
Vad händer nu?

De bilder som visats den senaste veckan av ett Gaza i ruiner har gjort mig så ont. Barn har nyss gått tillbaka till skolan för första gången sedan attacken inleddes och flera av bänkarna i klassrummen står tomma. Antingen för att de barn som satt där är skadade men i många fall också för att de är döda. Hur många svenskar kan egentligen sätta sig in i den känslan som dessa barn måste känna då de sitter och ser sin tidigare bänkgrannes tomma bänk, hur många barn i världen har tvingats utstå detta? Hur ska alla dessa barn som drabbats av den senaste månadens massmord, någonsin kunna leva normala liv? Hur ska de någonsin kunna bli världsmedborgare med ett samhällsengagemang och ett hopp om världsfred? Man har skapat en hel generation hatiska personer, en hel generation framtida terrorister.

Vad Israel ville uppnå med denna attack är fullkomligt outgrundligt, det finns ingen som helst logik, det är endast maktmissbruk och rädsla för att förlora makten, hämndbegär och hat som kan förklara attacken. Och med denna rädsla för att förlora makten och det hämndbegär som någonstans kanske kan tänkas vara förståeligt så har man skapat ett inferno, och en grogrund för framtida konflikter. Det sätt som Israel försökte lösa denna konflikt på var antagligen det absolut sämsta sättet som man överhuvudtaget kan tänka sig. Inte nog med att man sköt ihjäl och skadade en mängd palestinier, man besköt FN-byggnader och transporter, man hindrade hjälporganisationer såsom röda korset och röda halvmånen från att kunna ta sig till behövande. Och detta gjordes med stöd av många av världens mäktigaste nationer såsom USA och Storbritannien.

Nu när de har skapat denna fullkomliga misär, vad ska de göra åt det då? Israel är ockupationsmakt och har som sådan enligt Genévekonventionen plikt att sörja för civilbefolkningen i det ockuperade territoriet. Men jag har svårt att se hur de ska kunna stoppa den generation som nu växer upp, lemlästade, svårt psykiskt skadade, i många fall utan familj och i ännu fler fall utan vissa familjemedlemmar. Det är en svår nöt att knäcka. Man kanske skulle skicka en hel armé av psykologer och psykiatriker för att försöka uppnå något positivt. Men antagligen kommer väl inte det ske. Israel kommer tycka att de gör sitt om de öppnar lite granna på gränsövergångarna och släpper igenom det absolut nödvändigaste i form av mediciner, olja och mjöl.

Tror man verkligen att man nu lyckats slå ut Hamas? Det tror inte jag, jag tror att Hamas är starkare än någonsin, och har vunnit alltmer politisk mark. Man måste försöka förhandla med Hamas nu, man kan inte längre ignorera dem och behandla dem som en terrororganisation. För ju mer de behandlas som en terrororganisation ju mer kommer de att fortsätta vara en sådan, och dessutom vinna över alltfler människor till den militära grenen. Alltfler människor med hämndbegär och hat.