måndag 2 april 2012

Långt till valet 2014

Det är låååångt till nästa val, det är det. Samtidigt har jag dock svårt att se hur man på denna långa tid ska kunna komma överens inom de rödgröna partierna om att skapa ett regeringsalternativ. Stefan Löfwén, Socialdemokraternas nya ordförande verkar nämligen inte det minsta intresserad av att samregera med vare sig Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. Han har visserligen inte kommit med mängder av besked om vilken politik han har tänkt sig att Socialdemokraterna skall stå för inför nästa val, men de besked som har kommit är mer flirter med allianspartierna än flirter med de forna kamraterna i (Mp) och (V).

Att Löfwén vill se en ny energipolitisk uppgörelse över blockgränserna betyder i praktiken en ny uppgörelse där (Mp), (C) och (V) lämnas utanför och där man öppnar upp ännu mer för nybyggnation av kärnkraft. Det är naturligtvis ett taktiskt drag för att splittra alliansen och därmed öppna upp en kamp om regeringsmakten mellan endast moderaterna och Socialdemokraterna. De andra partierna ses inte som särdeles intressanta utan mest irriterande flugor som kan viftas bort. Jag tror att Löfwéns mål är att kunna bilda egen sosseregering efter nästa val och sedan söka stöd i riksdagen från olika partier beroende på fråga. Utrikespolitiskt och näringspolitiskt kan de få stöd från moderaterna och i skattefrågor kan de få stöd av i första hand Vänsterpartiet. Jag tror dock inte att Löfwén kan räkna med att en sådan strategi lyckas. Inga av de andra partierna kommer godkänna en minoritetsregering enbart bestående av Socialdemokrater. Det är ett mycket misslyckat val av Löfwén att välja den väg han nu gett sig in på. Det är nämligen en väg som leder bort från ett lyckat maktskifte, dvs. så länge inte sossarna får helt egen majoritet i riksdagen och det förefaller väl ändå föga sannolikt. Jag vill precis lika gärna som Socialdemokrater runtom i landet se ett regeringsskifte, och jag tycker att det vore väldigt kul att se Miljöpartiet i regeringsställning, detta känns emellertid mycket avlägset just nu. Åh vad jag är ledsen över att inte Lena Sommestad blev ny ordförande för sossarna istället :(

Mitt råd till Stefan Löfwén är i alla fall att börja prata framtid och miljöpolitik, ungdomsarbetslöshet och nedrustning, skattepolitik och småföretagarpolitik istället för motsatsen. Hittills har han mest pratat om dåtid och kärnkraft, jobbpolitik och vapenförsäljning, anti-återreglering och storföretagarpolitik - det är inga frågor som han kan räkna med stöd från vare sig Miljöpartiet eller Vänsterpartiet i. Ännu har inte Löfwén trampat i klaveret inför gemene man, men politiskt har han skjutit sig i benet. Låt oss hoppas att han har bandage att linda om såret med för annars blir det ett mycket splittrat val 2014...Intressant

söndag 1 april 2012

Tillhör Sossarna verkligen oppositionen?

Det var ett tag sedan jag skrev men nu är jag tillbaka.

Dagens uttalande av Urban Ahlin samt hans deltagande i Ekots lördagsintervju gjorde att jag var tvungen att plita ner en rad.

Det är skrämmande att se de två största partierna i Sveriges riksdag stå och försvara svensk vapenexport gång efter annan. Socialdemokraterna och Moderaterna är uppenbarligen partierna för alla människor utan samvete och ansvarskänsla, utan solidaritet och empati.
Svenska vapen dödar människor, de lemlästar människor, de förstör människors hem och livsmiljö. Svenska vapen förstör möjligheten för mängder av människor att försörja sig, de hindrar människor från att leva ut sina mänskliga fri- och rättigheter i ett stort antal länder.
Ändå kan statsminister reinfeldt stå och debattera mot Gustav Fridolin under statsministerns frågestund och stolt hävda att vi i Sverige minsann har blivit rika genom handel och denna handel inkluderar just kanoner, granatgevär, minor, övervakningssystem, handeldvapen, bomber, ammunition osv.Första steget vi måste göra är naturligtvis att införa ett undantagslöst demokratikriterium i regelverket för export av krigsmateriel, men detta räcker givetvis inte. Vi har en mängd regler idag som inte har följts på många många år och som i praktiken inte heller behöver följas eftersom det inte finns någon som helst insyn och transparens i ISP och exportkontrollrådets beslutsprocess. Vi har nyligen fått se vad det leder till om någon säger stopp och belägg och inte vill vara med på skutan längre, då anmäls man för sekretessbrott och utredningen försvinner bort till SÄPO så att all form av offentlighet försvinner. Frågan är vad vi själva lever i för en demokrati... Detta är dock en fråga som vi får ta upp en annan dag.

Det räcker som sagt inte att ta bort icke demokratier från listan över möjliga köparländer.
En av våra största köpare av krigsmateriel är idag nämligen USA, ett land som befunnit sig i väpnad konflikt nästan konstant sedan andra världskriget. Tredje största köparen förra året var Indien som titt som tätt befinner sig i gränskonflikt med Pakistan (ett annat land som vi för övrigt exporterar vapen till).
Vår näst största köpare är Saudiarabien som förra året gick in i grannlandet Bahrain och med hjälp av svenska vapen såg till att kväsa demokratikämparna där. Israel är en annan köpare av krigsmateriel trots att knappast ens de själva kan hävda att de inte befinner sig i inre väpnade oroligheter.
Listan kan göras lång över länder med dödsstraff, inblandade i väpnade konflikter, som befinner sig i inre väpnade oroligheter men som ändå konsekvent får köpa krigsmateriel från Sverige.

Det är ohållbart att Urban Ahlin och fredrik reinfeldt använder sig av argumentet att vi inte kan bryta avtal så fort det blir inrikespolitisk turbulens i Sverige. Det är ohållbart eftersom detta argument är ett försök att blanda bort korten. Det är nämligen ingen som hävdar att Sverige ska bryta avtal pga. inrikespolitisk turbulens, men däremot kan vi bryta avtal så fort de länder som vi har dessa avtal med avviker från de lagar och regler som vi har satt upp angående vår vapenexport. Att starta väpnade konflikter och/eller bryta mot mänskliga rättigheter innebär uppsägande av kontrakt och återkallande av varor. Svårare än så borde det inte vara i första steget, och det är detta som reinfeldt och Ahlin ska prata om inte fantisera fram egna väderkvarnar att slåss emot.

Jag har svårt för när Socialdemokraterna anses vara oppositionens ledare eftersom de varken kan tala för oss i MP eller för Vänsterpartiet i denna fråga, inte heller kan de göra det i kärnkraftsfrågan där partiet är ytterligt splittrat. Inte heller kan de göra det i skattefrågan då de är livrädda för att höja skatter där skatter faktiskt kan göra nytta. Om Socialdemokraterna ska kunna kalla sig oppositionsparti, och om de vill få med sig MP och V inför valet 2014 så får de lov att våga ifrågasätta även sådant som varit självklarheter tidigare i det socialdemokratiska Sverige - såsom vapenexporten.


Låt oss hoppas att den senaste månadens turbulens och skandal på skandal slutligen leder till att vapenexport totalförbjuds i Sverige och att den tekniska kompetens som finns inom området används till fredliga syften istället.


Tidigare inlägg på samma ämne:
Har ökat ännu mer...
Var blev ni av...
Vapenexporten ökat med 30 %


Läs gärna:
Lena Sommestad


Intressant