fredag 5 februari 2010

övervakning och mänskliga rättigheter

Detta ämne har tagits upp av alliansfritt Sverige, men jag känner att det behöver spridas och därför måste jag bara skriva om det också.

Rymdbolaget (Swedish Space Company) säljer övervakningssystem över hela världen, deras havsövervakningssystem har med handelsminister Ewa Björlings hjälp även sålts till diktaturen i Libyen under despoten Muammar Qhadahffi. Övervakningssystemen skall hjälpa till att stoppa båtflyktingar som flyr Libyen för att söka asyl i Europa, men det hävdas att det ska sätta stopp för människosmugglarna som skor sig på människor som vill bort från diktaturen.


Att dessa människor istället tvingas stanna i diktaturen och hamnar bakom lås och bom istället och att ännu värre saker också sker med dem, verkar inte Moderaterna i regeringen ha något emot, eller också så är de bara totalt okunniga. Migrationsminister Tobias Billström uttalade sig om flyktingavtalet mellan Italien och Libyenhär.
Här kan du läsa mer om avtalen och dess konsekvenser, och här, eller här. Det nyfascistiska Italien och Libyen har vänskapsavtal vilket bara det är förkastligt, men att Sverige dessutom är inblandade gör mig så förbannad att jag knappt finner några ord.
Rymdbolaget själva hävdar att de inte har några affärsuppgörelser med Libyen, vilket är märkligt. Ty då Olof Fäst, chef på Rymdbolaget intervjuades av Aktuellt, verkade han fullt medveten om affären, vad övervakningssystemet hade för konsekvenser verkade han inte vara lika medveten om...

Handelsminister Ewa Björling verkar inte heller ha några invändningar alls emot det hela, det är märkligt att bara vissa diktaturer är hemska, medan andra är jättebra och duktiga, enligt de så kallade liberalerna i vår regering i form av "De nya Moderaterna" och Folkpartiet.
Lokes blogg kan du finna ett antal mindre demokratiska regimer som stötts, och stöds av våra regeringspartier. Muammar Qhadahffi hamnar på 11:e plats på Parade's lista över världens värsta diktatorer. Pervez Musharaf i Pakistan en "allierad" till USA (våra regeringspartiers favoritland framför alla andra som bara handlar om "frihet") hamnar på plats nummer 17, på 20:e plats hittar vi Vietnams diktator Trang Duc Luong, och Vietnam är dessutom ytterligare en av Rymdbolagets nuvarande kunder...

Men enligt Ewa Björling i den intervju som visas i filmen ovan så står ju företagsvärlden för försvarandet av mänskliga rättigheter. Det här är så smutsigt så man vill knappt ta i det med tång. Var är avgångskraven på Björling? Det är OK att stödja diktaturer som terroriserar sin befolkning men det är banne mig inte OK att inte betala TV-licensen... Var är propotionerna? Nu var det visserligen så att Stegö-Chiló var kulturminister och därmed högsta chef för just public service-TV. Men även om handelsministerns främsta område inte är mänskliga rättigheter så finns det väl ändå gränser för vad man får göra utan att det får konsekvenser som Statsråd?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar