onsdag 3 februari 2010

Ryska dumpningar i Östersjön

Aftonbladet skriver idag om att Ryssland med den dåvarande regeringens kännedom skall ha dumpat både ammunition och kemiska stridsmedel i Östersjön strax utanför Gotlandså sent som in på 1990-talet!
Det är hårresande att sådan uppgifter har hållits hemliga och att detta inte ifrågasattes både regeringarna emellan och offentligt.

Dåvarande utrikesminister Anna Lindh skall ha varit underrättad men avråddes av Försvarsdepartementet att eftersöka vapnen då detta skulle bli för dyrt.

Då Ryssland och USA nu muntligt kommit överens (vilket knappast kommer leda till verklighet är jag rädd...) om att minska antalet kärnvapen så har ju Ryssland redan någonstans att göra av de vapen som är uttjänta. De kanske kan tipsa Obama om platsen.

Visst är det bra att vapen läggs ner, avrustas och skrotas, men inte fan ska de ner i Östersjön för det! Östersjön ska vara ett levande hav men med dagens gasledningar som går kors och tvärs, dumpade vapen, alltför tilltagna fiskekvoter etc. har snart inte det bräckta vattnet en chans att överleva. Det är här "de hårdare tagen" skall tas, det är här "fuskarna" skall klämmas åt och de "lata" som inte ens giter skrota vapnen på ordentligt sätt på egen mark skall sättas dit!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar