måndag 30 september 2013

Någonting är ruttet i kungariket Sverige... (en av de vanligaste bloggrubrikerna konstigt nog)

Jag är visserligen inte en person som sprudlar av positivism och är varken glättig eller hurtig, men jag när någonstans inombords ändå ett hopp om mänskligheten. Jag tror på människans förmåga att tänka och göra gott. Jag tror på människans förmåga att dela med sig och njuta av rättvisa och frihet. Jag tror på människans förmåga att förstå, ta hand om, älska, bry sig om och människans handlingskraft.

Tyvärr händer det att denna tro får sig en törn emellanåt, och att den blir något svagare. Om denna tappade tro är tillfällig eller konstant vet man inte förrän senare... Förhoppingsvis så är den bara tillfällig.

Det första, och kanske mest självklara som har bidragit till denna nedgång i förtroendet för mänskligheten är såklart IPCC:s rapport över klimatförändringarna som till 95 % säkerhet konstaterar att mänsklig aktivitet inte bara påverkar utan är orsaken till klimatförändringarna som sker på vår jord. Det som kan hjälpa upp förtroendet är om människor inser att vi måste hjälpas åt för att städa upp den röra som vi, och våra förfäder skapat. Detta ämne har jag berört i ett helt gäng tidigare blogginlägg så jag tar mig vidare till nästa anledning.

Det andra är nämligen den fruktansvärda historien med den 15-åriga tjejen som våldtogs av sex uppenbart psykopatiska ynglingar. Förövarna fälldes i tingsrätten, men friades av hovrätten då domaren tyckte att det var rimligt att - tvärtemot allt vad medmänsklighet, moral, empati och förstånd heter - fullkomligt söndertolka en lagtext i syfte att till varje pris få dessa ynglingar fria. Jag kan inte se någon annan förklaring nämligen till varför domaren valde att tolka på detta vis nämligen, ty tolkningen är givetvis ett val. Vårt rättssystem är visserligen inställt på att hellre fria än fälla vilket jag, och jag tror de flesta andra också, tycker är bra och ökar rättssäkerheten men någon måtta får det väl ändå vara!
Även utan att ha läst rättegångsprotokollet förefaller det ganska uppenbart att detta är ett givet fall av våldtäkt vad än lagböckerna säger. Man måste väl ändå tänka lite granna.

Vem i hela fridens namn (som är vid sina sinnes fulla bruk) tror på fullaste allvar att en 15-årig flicka vill, och uppskattar, att 6 större och starkare pojkar, som varit okända för henne fram till den aktuella kvällen, roffar åt sig hennes mobil bland annat, låser in henne i ett mörkt rum för att sedan turas om att genomföra samlag med henne? Vem tror att hon, trots att hon vid upprepade tillfällen sa nej, är med på noterna?

Vad skapar vi för samhälle där rättsväsendet försöker stryka ett streck över en bestialisk handling av detta slag? Jag kan inte heller låta bli att undra vad det är för människor som har uppfostrat de sex monstrum som till att börja med överhuvudtaget kommer överens om att det är en bra idé att begå dessa handlingar, sedan begår handlingarna, sedan såklart blir fällda i tingsrätten för brottet då skulden är fullkomligt uppenbar men ändå överklagar domen trots att de naturligtvis vet så innerligt väl att de är så skyldiga som någon människa någonsin kan bli till ett brott. Vad har dessa ynglingar utrustats med för moralisk kompass egentligen? Låt oss hoppas att fallet går upp i högsta domstolen och att en dömande dom återigen fastställs så att åtminstone den stackars flickan slipper tänka tanken att hon själv är medskyldig till att situationen uppstod vilket är det som hovrätten talar om genom sin dom.

Det gör ont i magen, i bröstet, i huvudet, ja i hela kroppen då jag tänker på att män, pojkar, gossar, killar av detta slag finns överallt, på gatan, i livsmedelsbutiken, på gymet, på krogen för de aktuella förövarna är ju inte ensamma dessvärre... Man skulle vilja ha svaren på hur man får bukt med detta samhällsproblem fort! Ändrad våldtäktslagstiftning och en samtyckeslagstiftning är åtgärder som är nödvändiga, men dessa löser ju bara problemen när brottet redan är begånget. Vi måste lyckas i andra änden också! Dvs. att förebygga brotten, se till att de Aldrig, aldrig någonsin sker! Vi måste sprida feminism, empati, medmänsklighet och kärlek. Om man lyckas få majoritetssamhället att se det som minst lika viktigt att skolan lär ut hur man blir en demokratisk, empatisk, kännande och klok medborgare som att det lärs ut rena faktakunskaper så tror jag att vi kan komma någonstans. Just nu är samhället väldigt, väldigt sjukt på många sätt, men jag slutar detta inlägg med lite hoppfullhet för jag är helt övertygad om att det finns botemedel mot samhällssjukdomarna som plågar oss!

Intressant

söndag 29 september 2013

Uppmaning till världens ledare från en liten människa någonstans i Sverige...

Till Xi Jinping/Li Keqiang, Barack Obama, David Cameron, Angela Merkel, François Hollande, Werner Faymann, Elio di Rupo, Plamen Oresharski, Zoran Milanovic, Nicos Anastasiades, Jiri Rusnok, Helle Torning-Schmidt, Andrus Ansip, Jyrki Katainen, Antonis Samaras, Viktor Orbán, Enda Kenny, Enrico Letta, Valdis Dombrovskis, Algirdas Butkevicius, Jean-Claude Juncker, Joseph Muskat, Mark Rutte, Donald Tusk, Pedro Passos Coelho, Victor Ponta, Roberto Fico, Alenka Bratusek, Mariano Rajoy, Fredrik Reinfeldt,  Pranab Mukherje, Vladimir Putin,  Shinzo Abe, Stephen Harper:

Ni är regeringschefer, statsöverhuvuden och makthavare i de länder/sammanslutning av stater, som står för störst utsläpp av växthusgaser (EU som helhet är tredje störst vilket är anledningen till att alla EU-länders regeringschefer är med). Ni sitter på makten att forma nu levande och kommande generationers framtid. Ni är givetvis inte ensamma om att bära ett ansvar och inte heller ensamma om möjligheten att förändra, alla delar av samhället ner till den enskilda människan kan och måste nämligen göra något och vara beredda att göra uppoffringar, men det är de stora besluten som behövs i första hand om vi ska kunna uppnå verklig förändring och lyckas hejda den oroväckande framtid som vi riskerar att ställas inför. Ni har möjlighet att sätta stopp, eller (kanske mer realistiskt numera) åtminstone mildra effekterna av de skrämmande förändringar som vår jord är på väg mot i expressfart. Ni har möjlighet att förhandla med varandra och fatta beslut som visserligen kan vara obekväma och kanske också kosta väljarstöd i många fall, men som kan rädda mänskligheten, eller åtminstone minska de problem som vi troligen kommer att ställas inför redan under det kommande seklet.
Det upprör mig att ni verkar tycka att det är viktigare att hålla er väl med väljare, näringsliv och/eller främja den så kallade tillväxten och ekonomin i landet än att bry er om vilken värld era barn, barnbarn och barnbarnsbarn växer upp i och ska leva sina liv i.

Vilka vill ni vara i historieböckerna? Tänk vad coolt det vore om ni istället för att kämpa för småttiga plånboksfrågor, ickefrågor och annat trams kunde skriva in era namn i historien som De som gjorde skillnad - De som räddade mänskligheten, en stor del av naturen och djurlivet på jorden. Tänk om ni kunde bli De som i filmen "Avatar" står på Na'vi-folkets sida istället för att vara de som med sina "Hell trucks" förstör på planeten Pandora.

Planeten Tellus/Jorden är vår Pandora, vi har ingen planet B, vi måste vara rädda om vårt hem. Vår koppling till, samt beroende av denna planet är oändligt. Vi kan ju knappast klara oss utan den...

Min uppmaning till världens ledare, om ni vill lyssna, är att göra ett ärligt försök, jag vet att jag inte direkt är ensam om denna åsikt...
Vi människor har orsakat detta problem, och det är därför Vi människor som måste lösa det. Medierna verkar dessvärre redan ha gett upp eftersom IPCC:s rapport över klimatförändringarna inte ens är förstasidesstoff och klimatkonferenserna som har hållits efter Köpenhamn 2009 knappt har tagits upp i notisform. Det är en skrämmande utveckling i sig, som jag ska ta upp vid senare tillfälle, men nu håller jag mig till uppmaningen till ledarna.
Ta ert ansvar, folket har (i de flesta fall) röstat fram er, ni har fått ett förtroende att styra och att fatta beslut! Använd detta förtroende, förvalta det och se till att göra något på riktigt för miljön, klimatet och världsfreden!

PS: Det är bäst att ni skyndar på att göra något, annars riskerar ni att få med "Gubben Johan" att göra :) Skämt åsido, så är det bråttom bråttom bråttom!!! DS

Intressant