lördag 20 februari 2010

FUSKANDE moderater!

I gryningens år så har ett helt rövarband av moderater dykt upp som fifflat med medlemsvärvning, provval och vallisteplaceringar. MinaModerataKarameller tog upp det här på sin blogg igår. Det började lite trevande tycker jag med att sätta ordet fusk inom citationstecken och att andra tar sin chans att smutskasta Moderata Samlingspartiet, jag måste dock säga att det hela då man läste hela inlägget gick över till en ganska sund bild av det hela och en korrekt analys av vad man måste göra från Moderaterna faktiskt.

Nämligen redovisa allting öppet, och att de skyldiga måste bort från politiken.
Politik är, precis som Lena Mellin citeras i inlägget, en förtroendebransch. Har man ett förtroendeuppdrag så skall man vara rädd om detta och hela tiden vara medveten om det i allt man gör. Moderaterna har gjort en politisk fråga av fuskare med socialbidrag, sjukförsäkringar, förtidspensioneringar etc. därför är det sällsynt obegåvat, klumpigt och idiotiskt av de Moderata medlemmar som har Fuskat.
Mina och Marys/Ragnars (jag vet inte vem som skrivit senaste inlägget) åsikter går dock isär huruvida fusket har eller borde skada Moderaterna. Att det är så många fler Moderater som sysslat med denna, visserligen inte kriminella, men djupt odemokratiska verksamhet tyder enligt mig på en egocentrism och värdegrund som inte är förenligt med vårt någorlunda demokratiska system.
Det handlar ju inte om en handfull personer utan mellan 8,5 % av partiet som inte anser sig vara medlemmar.

Jag hoppas som sagt att väljarna kommer ge uttryck för vad man tycker om detta fuskande i form av röster på andra partier. Snart borde i rimlighetens namn Moderaternas storhetsperiod som största borgerliga parti, vilken har varit i 25 år nu, vara över. De gör sig helt enkelt inte förtjänta av väljarnas stöd.


Intressant

ofrivilliga fäder

Det händer inte ofta att jag läser Wendela-spalten i Aftonbladet, men idag var jag tvungen då det var ett mycket intressant ämne som jag har funderat mycket över på området jämställdhet.
Det är nämligen så att en studie gjord av socionomen Göran Lindén, utförd i Gävle på 1990-talet visade att hela 4 % av alla män är ofrivilliga fäder, och har mer eller mindre tvingats ta ett ansvar som jag åtminstone inte tycker står i proportion till den, visserligen ofta mindre begåvade men ändock, handlingen som ligger till grund för det hela.

Pelle Filipsson heter en av den 25:e-delen av alla män. Han har skrivit en bok vid namn "Den vackraste Gåvan" där han beskriver hur han tvingades in i ett faderskap utan planering eller förvarning. Han lurades av en kvinna som han endast var ytligt bekant med och då hon sedan blev gravid ville hon behålla barnet. Visst har man ett visst ansvar att skydda sig som man (om inte annat för könssjukdomar), men om en kvinna säger att hon går på p-piller så litar man förmodligen på det i all sin naivitet. Och om man dessutom båda har testat sig negativt för könssjukdomar så vill man kanske helst ha sex utan kondom då jag tror de allra flesta skulle anse att detta är mer njutbart.
Jag känner själv människor som dessutom blivit gravida mot sin vilja trots att de gått på p-piller.

Frågan är om enda lösningen då är total avhållsamhet för att råda bot på detta problem. En kondom kan spricka, p-piller är bara 99%-igt skydd mot graviditet. Pessar är väl inte heller 100 procent säkert.

Nej - Jag tror verkligen inte att avhållsamhet är lösningen. Vi människor är en av naturens mycket få varelser som har begåvats med förmågan att njuta av sexuell samvaro och ska absolut kunna fortsätta med det, vi är sexuella varelser som behöver sex för att må bra.
Jag tror att lösningen är att de som blir gravida med någon som inte vill ha barn borde tänka efter en extra gång. Lyssna på den ofrivilliges argument, fundera över om det verkligen är den här situationen som ens barn ska behöva växa upp i. Det är inte rättvist gentemot barn att tvingas in i en värld där ens ena förälder inte vill ha en, enbart därför att ens mor har bestämt att HON vill ha ett barn för sin egen skull. Jag menar naturligtvis inte med detta att fäder skall ges möjlighet att fly undan ansvar vid eventuella oväntade, och ofrivilliga graviditeter, men varför vill man som kvinna ha ett barn med en man som inte vill? Vad tjänar det till? Vem vinner någonting på detta?
Visst finns det naturligtvis också lyckliga familjer med ensamstående föräldrar både mammor och pappor, och jag är inte någon kärnfamiljsidealist som ser det som enda möjliga lösningen. Mamma-pappa-barnkonstruktionen har säkert sina praktiska fördelar men också sina mindre praktiska nackdelar, och debatten handlar inte om kärnfamilj eller ej.

Det handlar om att även om kvinnan har fullständig kontroll över och rätt till sin egen kropp, så är inte barnet en del av bara henne. Mannen måste också få ha rätt till sitt liv.

Visst kan det bli som i Pelle Filipssons fall, nämligen att man lär sig att älska barnet ändå allt eftersom. I många fall sker dock inte detta vilket inte kan vara särdeles kul för varken barnen eller den ofrivillige föräldern som naturligtvis känner sig som den största av skurkar.

Nu finns det en hel del oönskade barn, och det finns även i min vänskapskrets, som trots allt har vuxit upp till fantastiska, härliga och underbara människor. Det har dock inte varit alltid varit lätt för dessa att känna sig oönskade av sina ena förälder. Det har inneburit en hel del funderingar, depressioner, självförakt och identitetskriser.

Det är svårt att säga att man ska lagstadga om att båda föräldrarna skall fatta beslut om abort för hur man än gör så blir det fel antar jag. Men precis som Pelle Filipsson säger (och antagligen tar upp i sin bok som jag tyvärr inte hunnit läsa än), så måste stöd, rådgivning och terapi finnas tillgängligt även för män. Att kastas in i ett liv som man inte har bett om, och inte vill ha, måste vara fruktansvärt och självklart skall man då ha rätt till någon form av krishantering.

Pelle Filipsson har idag i princip endast sms-kontakt med sin sons mor, vilket knappast är något drömscenario. Man undrar ibland vad som gör att vuxna är vuxna och barn är barn...

Jag hoppas i alla fall att Pelles bok kan leda till en mer nyanserad jämställdhetsdebatt där både mäns och kvinnors situation i vårt samhälle ges utrymme. Om man vill läsa ytterligare lite om det ovanstående ämnet ur en lite annan synvinkel så kan ni läsa om "Anette" i Sydsvenskan.

Självklart är det så, ska man komma ihåg, att matkbalansen i samhället är något som har och fortfarande gynnar männen extremt mycket och detta är en viktig fråga att ta upp, men som sagt i det får man inte glömma bort att det finns män som inte har det så himla lätt heller. Alla människor genomgår problem och kriser vare sig man är man, kvinna, vuxen eller barn.


intressant

Aurora, Ushas, Eos, Auszrá dessa är tydligen årets beskyddare...

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin är en konstig prick. Han utnämnde förra året till ett "riktigt skitår". Nu har han utnämnt 2010 till "Morgonrodnadens år" - dvs. gryningens år. Jag antar att han menar på att ekonomin kommer att återhämta sig, trots att han tidigare förutspått att det inte skulle bli bättre än 2009.

Jag hoppas att han får rätt i sin profetia, och jag hoppas att det också innebär att det blir gryningen till en lång och effektiv regeringsperiod med andra partier i regeringsställning än vad vi har idag.De moderata partimedlemmarna som nu blir av med sina positioner på löpande band kan göra det som föreslås i nättidningen Fokus artikel ansöka om jobb som rubriksättare på landets tidningar för dessa slagord verkar vara det mest vettiga de lyckas komma med just nu.


intressant

fredag 19 februari 2010

Mer om Dubai-mordet

Dubai har nu officiellt bett Interpol om hjälp att tillfångata chefen för Mossad. Den Israeliska underrättelsetjänsten vilken, enligt Dubais polis, till 99 % säkerhet är ansvariga för mordet på Mahmoud al-Mahbouh. Låt oss hoppas att Interpol och världens övriga regeringar sätter press på Israel att förklara sig och även utlämna Mossadchefen Meir Dagan för att ställas till svars för mordet, och de andra brottsliga handlingar som begåtts i samband med detta.

Intressant

Kupp genomförd i Niger

I ett av världens absolut fattigaste och mest drabbade länder Niger, genomfördes under gårdagen en statskupp. Militären verkar ha tagit kontroll över landet som lidit av svält, torka och ekonomiska bekymmer under många år. Mamadou Tandja, den som suttit som president fram till igår valdes 2004 om som president, men har under det gångna året försökt göra allt för att kunna sitta kvar som statsöverhuvud även efter utgången presidentperiod. Han avsatte högsta domstolen och försökte driva igenom en ny konstitution som gav honom rätten att fortsätta som president. Detta fick till slut folket och militären att reagera. Det har hållits åtskilliga demonstrationer emot Tandja under de senaste månaderna. Om presidenten är tillfångatagen eller ens vid liv vet man inte just nu. Jag förespråkar inte militärkupper i allmänhet, men i detta fall tycks det varit nödvändigt och dessutom demokratiskt korrekt. Låt oss hoppas bara att det innebär just demokratiska val och att det inte blir som oppositionspolitikern Mohammed Bazoum befarar. Nämligen att militären får för sig att sitta kvar vid makten för någon militärjunta har inte Niger någon nytta av. De måste få styra sitt land själva i demokratiska former!


Intressant

Israels lönnmord

Man undrar när man läser om Israels lönnmord om man är tillbaka i kalla krigets och James Bonds dagar. Det är fullkomligt horribelt att man från världssamfundet godkänner dessa bestialiska och djupt odemokratiska metoder för att eliminera sina fiender.
Mossad är en obehaglig samling agenter, tolkar, mördare, ansvariga för ett flertal mord både i och utanför Israels gränser, naturligtvis ibland även utförande operationer som gör gott och gör nytta, men alltsom oftast utförande operationer som strider mot lagar, folkrätt, mänskliga rättigheter etc.

Det känns oerhört tryggt att en Rödgrön regering har bestämt sig för att sätta ner foten vid en valseger i höst och säga ifrån att Sverige INTE accepterar Israels politik. Att vi ska avbryta allt militärt samarbete med Israel och aktivt stödja en suverän Palestinsk stat med egen gränskontroll och egen möjlighet att bygga upp sitt land. Att Sverige inte har gjort det tidigare är fullkomligt obegripligt efter de oerhörda övergrepp som Israel begått gentemot grannländerna så länge staten har funnits.

Intressant

torsdag 18 februari 2010

Afghaner dödade i Nato-anfall..

Ytterligare misstag begångna av Natostyrkorna har lett till dödsfall under den offensiv som pågår just nu i Afghanistan. Denna gång var det 7 polismän som blev dödade "av misstag" då flygförstärkning inkallades i syfte att hjälpa till i striderna emot Talibanerna.
För varje afghanskt civilt offer i denna offensiv kommer naturligtvis det redan sargade stödet för utländsk truppnärvaro bland lokalbefolkningen minska. Fler människor ser de utländska trupperna som mördande inkräktare och fler kommer att ansluta sig till motståndsgrupper ledda av antingen Talibaner, eller lokala krigsherrar.

Nato-styrkorna registrerar dessutom Afghaner, se länken, och bilden där, på ett ganska obehagligt sätt. Vad har Nato för rätt att kräva legitimering av Afghanerna? Svaret är att det har de inte, så vida det nu inte är så att USA erkänner att man är ockupationsmakt och att man som sådan har rätt att kräva identifiering av folket vilket man regerar över. Och erkänner USA sig som ockupationsmakt, då måste väl Sveriges regering ändå förstå att man inte längre kan ge något militärt stöd till en ockupation.

IntressantDJURPLÅGERI!!!

Det är oerhört tragiskt att läsa om de finska pälsfarmerna på bl. a aftonbladet.se idag. Det är ännu mer tragiskt att veta att det ser likadant och värre ut på i stort sett alla pälsfarmar i hela Norden, i världen och även i Sverige.

I Sverige är visserligen inte rävar drabbade av plågeriet sedan ett antal år tillbaka då detta numera är förbjudet tack och lov (dock är det tillåtet att importera pälsar). Mink, kanin och chinchilla är det däremot fortfarande lagligt att plåga, sätta i minimala burar utan möjlighet för dem att leva ett normalt liv och till slut flå dem för att producera luxuösa klädesplagg och meningslösa kosmetiska konfektionsdetaljer åt välbärgade och samvetslösa pseudomänniskor.

Jonas Wahlström chef för Skansenakvariet uttalar sig och kräver att pälsfarmarna skall följa samma regelsystem som djurparker. Det vore kanske bättre än dagens situation, men frågan är om det inte är en onödig omväg att gå. Det är ju inte rimligt, eller troligt att pälsfarmer skulle kunna eller vara villiga att genomföra en sådan omfattande och kostsam förändring.
Det enda rimliga är naturligtvis att förbjuda all form av pälsindustri genast. Inte bara i Sverige, inte bara i Skandinavien, inte bara i Norden, inte bara i EU, inte bara i hela Europa utan i Hela Världen!!!!!

Man önskar att människor alltid var så engagerade som de blir när de får se hemska bilder i tidningarna, eller på TV - Att de kunde vara engagerade året runt.
Inte så att man måste gå runt och demonstrera hela tiden, men åtminstone så kan man, tänka sig för när man köper ett par stövlar med pälsdetaljer, och fundera över vad det kan vara för ludet mjukt material som sitter där på stöveln, och tänka på vad, eller vem denna detalj kommer ifrån, vad djuret ifråga fått utstå, på vilket sätt det har dött osv. Och i slutändan naturligtvis komma fram till att det är fullkomligt orimligt och idiotiskt att köpa de aktuella stövlarna.

Även i Finland driver De Gröna frågan att förbjuda pälsfarmning och får mothugg av Svenska Folkpartiet SFP. De senare tycker att det finns ekonomiska skäl att fortsätta bedriva pälsnäring. Vilket är fullkomligt horribelt att de inte bara tycker utan uttrycker det offentligt! Jag hoppas De Gröna kommer att lyckas i Finland, och att vi lyckas i Sverige så att vi kan bli föregångare och höras i världen. Inte som Carl Bildt vill, genom EU utan som det lilla landet Sverige med den gälla och höga rösten.

Intressant

Konstnärslönen slopas ;(

Alliansregeringen har nu fattat ytterligare ett fullkomligt hårresande idiotiskt beslut på korkade ideologiska grunder. Detta beslut är att dra in ett antal svenska erkända konstnärers inkomstgaranti. De pengar som man tjänar in på detta är knappt märkbara, syftet är enbart att visa att man ifrån staten inte ska stödja någon form av konstnärsverksamhet eller kulturyttring. Man vill statuera exempel antar jag och visa att det är någon form av vänstervridning att stötta konstnärlig verksamhet. Det är inte särdeles många svenska konstnärer som mottager inkomstgarantin som dessutom inte utgörs av något ruskigt belopp utan 18 000 kronor i månaden. Detta betalas dessutom enbart ut om man som konstnär inte tjänar för mycket pengar.

Inkomstgarantin har varit ett erkännande för ett antal svenska konstnärer som kunnat känna sig trygga ekonomiskt som tack för deras livsgärning. Nu dras detta bort, och jag antar att det är tänkt att de artister, bildkonstnärer, kompositörer, skådespelare, författare etc. som tidigare erhållit inkomstgarantin nu ska stämpla istället.

Det finns uppenbarligen många som känner att det sticker i ögat att talangfulla människor som har bidragit till att glädja många människor och berika andras liv, ska vara garanterade en inkomst då de valt att verka i en bransch där inkomsten sällan är konstant. Som tur är finns det bloggare som skriver lite klokt och nyanserat om det hela trots allt. Att inkomstgarantin skulle vara helt villkorslös verkar det som en del tror, men detta stämmer inte riktigt, och framförallt är det inte vem som helst som blir beviljad "konstnärslön".

Inkomstgarantin har varit en mångfaldsgaranti - Den har lett till att kultur som inte alltid lönar sig till 100 % har kunnat produceras och berika livet för de människor som inte bara uppskattar populärkultur, den har lett till att kompositörer har kunnat skriva verk i lugn och ro istället för att enbart hetsa ihop beställningsverk i form av filmmusiksmedleyn och liknande.

En av de mest korkade bloggar jag läst idag är the hell of anastacia där skribenten pratar om att vi människor inte behöver konst och kultur för vår överlevnad. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det är tämligen klarlagt att människan är fullkomligt beroende av konst och musik för att må bra och för att överhuvudtaget leva. Några lästips angående detta till anastacia följer här, här, och här. Den nämnda bloggaren verkar tro att inkomstgarantin bara betalas ut och betalas ut under tiden som konstnärerna erhållande denna enbart sitter hemma och gör "dålig" konst som ingen vill ha under tiden. Vilken knäppgök!
Den fria marknaden skall tydligen styra även kulturen, vilket gör att vi i slutändan enbart kan lyssna på Hanna Montana titta på reality-shows på TV, kanske på sin höjd njuta av en talkshow om den lyckas löna sig. Tavlor och komponerad musik samt teater som inte är "Stefan och Krister-usel" får vi bara se och höra på museum.

Nej hör ni avundsjuka Jantesvenskar. Inkomstgarantin behövs och jag hoppas att vi kan lyckas återinföra den så fort vi byter regering i höst!


Intressant

onsdag 17 februari 2010

Utrikesdebatten

Jag kan ju inte låta bli att kommentera den utrikespolitiska debatten som hölls i Sveriges riksdag tidigare idag.

Utrikesminister Carl Bildt inledde med sin utrikespolitiska deklaration, men denna sade inte mycket om Sveriges utrikespolitik. Den talade mest om EU:s gemensamma utrikespolitik, den talade om EU som en viktig röst i världen.
Sveriges röst ska tydligen inte höras mer, man verkar från regeringens håll skämmas över Sverige, och den traditionellt höga röst som svenska regeringar vågat tala med. Vi ska numera enbart tycka, och handla som EU tycker att vi ska göra.

Alliansens talesmän i debatten ville få raka besked ifrån "De rödgröna" angående den militära insatsen i  Afghanistan. Det vet de att de inte kan få då de röd-gröna partierna inte är helt överens i denna fråga. Däremot visade de tre oppositionspartierna upp en enad front för Palestina, mot Israels ockupationer och apartheidpolitik, mot ytterligare närmanden mot NATO, för nedrustning och minskad vapenexport.

Precis som Bodil Ceballos sade i debatten visar "De rödgröna" upp en betydligt mycket större enighet än vad alliansen gjorde innan valet 2006 när det gällde utrikespolitik.

Alliansen är fortfarande inte överens om så mycket inom det utrikespolitiska området. Något som var oroande var att Bildt efter att ha pressats att till slut svara på frågan om ett svenskt medlemskap i NATO är aktuellt under kommande mandatperiod, valde att öppna för en sådan utredning. Den svenska alliansfriheten och möjligheten att vara neutrala i krig är alltså på väg att försvinna om borgarna får sitta kvar vid makten. Folkpartiet är starka påhejare av ett svenskt medlemskap i NATO genast, och när nu det största partiet i alliansen börjar öppna upp för medlemskap då blir man mörkrädd!

Bildt verkade, trots att alliansen hela tiden har krävt raka besked ifrån de röd-gröna, anse att det var både konstigt och oroande att Hans Linde agerade talesman för hela oppositionen.
Linde hade i uppgift att tala om vissa saker, liksom Urban Ahlin och Bodil Ceballos hade sina områden. Inget konstigt alls med det.
Då Utrikesministern sen står och smädar oppositionen genom att säga att MP och S tvingas regera ihop med ett gäng "Castrokramare, talibantålare och halvkommunister", blir man lite fundersam. Ska argumentationen ske på en sådan dagisnivå i Sveriges riksdag?! Att anse att bröderna Castro har varit och är det bästa alternativet för att regera Kuba just nu är inte detsamma som att hålla med om och ställa sig bakom allt vad regeringen på Kuba företar sig. Vi ska dock komma ihåg att Kuba inte alls är Sovjet, Kina eller Kambodja. Talibantålare är också fullkomligt obegripligt att kalla oss som är emot militär närvaro i Afghanistan, det är inte värdigt en Utrikesminister som sagt att slänga ur sig sådana ting.

Bildts rädsla för allting som luktar vänster är obehaglig och han lyckas få både det ena och andra till att vara vänstervridningar och kommunism. Att visa solidaritet med fattiga och förtryckta är tydligen vänstervridet. Folkpartiets Fredrik Malm gav sig sedan in i debatten och beskyllde Sossarna för att vilja sänka biståndet trots att Folkpartiet just nu regerar tillsammans med ett parti som också vill sänka biståndet och dessutom har drivit igenom en sänkning av biståndet under de senaste 4 åren.

Dessutom är det obehagligt att det inte finns någon politik för nedrustning ifrån alliansens sida, istället beskylls Mp för att vara ett gäng dumma pacifister, och att deras och Vänsterpartiets vilja att täta till regelsystemet för vapenexport skulle innebära stora problem för Sverige. På vilket sätt då undrar jag?!

När Centern sedan träder in i debatten i form av Kerstin Lundgren så undrar man om kvinnan överhuvudtaget har lyssnat på vad som sagts. Hon verkar nämligen inte särskilt synkad med Utrikesministern; företrädaren för regeringen där Lundgrens partikamrater bl. a sitter.

Nej den ljusblå-violett-gröna blåtiran till allians är nog de som är mest oeniga faktiskt, och som måste sätta sig i arbetsgrupper igen, tror jag om de ska lyckas visa en lika enad front som de "Rödgröna" gjorde idag.
NATO-frågan är en av de allra viktigaste av alliansen trätofrågor där Folkpartiet än så länge är ensamma om att vara positiva till ett omedelbart medlemskap, men även på ett flertal andra områden skiljer man sig mycket åt. Biståndspolitik är ett sådant exempel där moderaterna vill sänka, folkpartiet snarare öka och centern och KD håller fast vid minst 1 %-målet av BNP till bistånd. Dvs. en djup splittring i en fråga som är ännu viktigare än Afghanistan då det rör sig om ekonomisk hjälp, och civila insatser som görs jorden runt i fattiga länder.

Intressant

"Vargen förstör livskvalitén"

I dagens aftonbladet går den socialdemokratiska kommunfullmäktigeledamoten Sven-Erik Sjölund ut och försöker på ett patetiskt sätt försvara det beslut som kommunfullmäktige i Nordanstig fattade häromdagen, nämligen att Nordanstig skall bli Sveriges första "Vargfria Kommun".
Det intelligentaste från Nordanstigs sida vore nog att hålla låg profil, undvika att kommentera händelsen och hålla sig borta från offentlighetens ljus. För var sak som sägs fördummar man enbart sig själv ännu mer nämligen.

Att beslutet är olagligt, inte tillämpligt är det första problemet för den stackars lilla Hälsingekommunen. De har inte förstått uppenbarligen att kommunen inte har någon som helst beslutsrätt i vargfrågan, utan att det är länsstyrelserna som upprättar riktlinjer för den lokala rovdjurspolitiken.
Att vargarna inte är läskunniga är ju nästa problem för kommunen då vargarna inte kommer bry sig om att det står skyltar om att de inte får vistas där, eller varning för lekande barn... Sjölund kanske ska motionera om att man måste befria vargarna från analfabetismen.

Sjölund går vidare i sin argumentation och hävdar att "vargen inverkar på de boendes livskvalité". På Sjölund hävdar att livskvalité är att kunna nöjesslakta vilda djur med hjälp av löshund, och att det är en viktig tradition att bevara.
Jakt med löshund är INTE en viktig tradition att bevara, det är också så att om man så gärna vill bo i naturen och ha sin hund springande i den samma så får man lov att rätta sig efter naturens lagar. Vi som människor kan inte låtsas att vi står över dessa och försöka anpassa naturen efter oss. Sjölund säger sig själv inte vara rädd för varg men har förståelse för de som är det, och hävdar dessutom att det är irrelevant om rädslan är befogad eller rationell, den skall ändå tas hänsyn till.

Vad är det för märklig argumentation? Ska man ta hänsyn till all rädsla grundad i okunskap och det okända? Dvs. om människor råkar vara rädda för muslimer, eller judar ska man då skapa muslimfria eller judefria kommuner (Vellinge kommun i Skåne gör ju sitt bästa för detta dock)? Ska man inte istället se till att utbilda människor, och få upp kunskapsnivån istället för att acceptera att deras irrationella rädsla utvecklas till en fullkomlig hysterisk panik?

Fäbodbruket tas också upp av Sven-Erik Sjölund, och detta är och har länge varit en del av den hälsingska kulturen, därom råder ingen tvekan, men återigen gör man ett val utifrån kända omständigheter då man bedriver dylik djurhållning, och får då utstå att naturen har sin gång. De flesta i Nordanstigs kommun har aldrig sett någon varg då kommunen inte ens hyser något revir för tillfället så vad det hela egentligen rör sig om det övergår mitt förstånd. Sjölund har ju dock lyckats sätta Nordanstig på kartan som den mest korkade kommunen i Sverige just nu.


Intressant

Vänsterpartiet extremister??!!

Dagens panikartikel kommer från en samling desperata borgerliga politiker med en utbredd kommunistskräck á la 1950- och 1960-talets USA, med moderata Johnny Munkhammer i spetsen.

Skribenterna är oroade över att vi eventuellt kommer få in ett, enligt dem, vänsterextremistiskt parti i regeringen efter höstens val.
Nu är jag inte vänsterpartist och därmed inte den absolut mest lämpade att ställa mig som försvarare av partiet, men att hänvisa till Vänsterpartiets partiprogram och hävda att de står för vänsterextremism och att de förespråkar någon form av totalitär diktatur är väl ganska överdrivet skulle jag vilja säga. Att man har en tro på socialismen, och en tro på att kollektivt ägande är mer rättvist betyder för det första inte att man ens har tänkt sig att genomföra något slags tvångskollektivisering under den närmsta mandatperioden kan jag lova.

Det finns ingenting i Vänsterpartiets program som antyder att en tvångsrevolution, eller andra odemokratiska metoder skulle vara vägen till att införa planekonomi och socialism. Alla partier har ideologier, och alla partier har åsikter som vid fullt genomförande skulle ge stora konsekvenser i samhället, så även moderaterna. De anser ju att Svenskar är "mentalt handikappade", "ett sovande folk" som lurats att tro på välfärdsstaten och inte "förstår" att marknaden är helt magisk och fantastisk och ALLTID har lösningar på precis allting mellan himmel och jord.

Ytterligare något som är intressant med den urkorkade debattartikeln är att Venezuela tas upp som en kommunistisk diktatur. Jag vet inte om de stackars skribenterna har läst på fel, eller vad som är problemet, men Venezuela är en demokrati med en förvisso socialistisk president, men inte kommunistisk. Det är svårt att ta debattartiklar på fullt allvar när sådana uppenbara dumheter smyger sig in i texten.
Att vänsterpartiet historiskt gett stöd till Kuba och Castroregimen stämmer, och jag skulle också kunna ställa mig till skaran som definitivt hade valt Castro före den tidigare Kubanska och USA-stödda diktatorn Batista. Att Kuba inte fungerar fullt ut som demokrati råder det ju kanske inte någon tvekan om och att de mänskliga rättigheterna stundtals kränks är väl också korrekt. Även Sverige har stundtals fått kritik från Amnesty och FN angående kränkta mänskliga rättigheter skall sägas.

Det pratas betydligt mindre från högerpartiernas håll om att man genom att stödja USA och dess allierade automatiskt bland annat visar sitt fulla gillande av Saudiarabiens politiska system och klimat. Men det är klart Wahhabisterna är åtminstone inte Marxister som tur är...

Ska vi då titta igenom vilka regimer som stöds, eller historiskt stötts av moderater/högerpartister/liberaler etc. så kommer då en liten lista här:
Honduras- Ganska nybliven diktatur efter en statskupp stöttad av den liberala internationalen.

Libyen - En av världens värsta skurkstater och brotten mot mänskliga rättigheter är MÅNGA MÅNGA MÅNGA. Libyen har ju nyligen varit uppe för diskussion angående en affär med spaningsutrustning som handelsminister Eva Björling försökte genomföra för ett tag sedan

George W. Bush-regimen: Detta räknades visserligen inte internationellt eller nationellt som en diktatur, men Bush tog trots allt makten efter omfattande valfusk och lyckades sedan göra USA till en mer hatad nation än någon annan. Moderaterna, FP bland andra stödde Bush's intåg i Irak exempelvis. En rysligt odemokratisk operation direkt i strid med allt vad folkrätt heter.

Pinochet i Chile som tydligen skulle vara ett bättre alternativ än den "hemska" socialistiske demokratiskt valde och av folket uppskattade Salvador Allende.

Franco i Spanien (Palme kritiserades hårt från höger för att han kallat den grymme spanske diktatorn för "Satans Mördare").
Detta är bara några av de fruktansvärda diktaturer och förtrycksstater som de borgerliga genom åren gett sitt stöd till.

Det kanske är så att man borde koncentrera sig på att få ut en vettig politik till väljarna, istället för att angripa Vänsterpartiets och måla upp det som något livsfarligt Stalinistiskt parti med målet att med vapen ta över Sverige och införa en personkult där enbart statyer på Lars Ohly får uppföras. Det enda detta kan bemötas med är hånskratt, enligt mig!


Intressant

tisdag 16 februari 2010

Blir så trött!!!

Jag blir så urbota trött på de som kallar sig upplysta klimatskeptiker. De som tror sig ha sett igenom den rysliga konspiration som miljörörelser, media och världens samlade forskare står för.

FN:s klimatpanel IPCC ifrågasätts då det framkommit att enstaka larmrapporter varit en smula överdrivna. Det finns dock ingenting som tyder på att det skulle innebära att människan inte är en viktig påverkansfaktor för den globala uppvärmningen i samband med detta.
Många verkar se den ovanligt kalla och snöiga vintern i Sverige som ett motbevis, men detta punkteras effektivt här. Väder och klimat ÄR inte samma sak.

Så fort man lyckats bevisa att jorden faktiskt blir varmare i en orimlig takt så skall det istället ifrågasättas att människan bär ansvar för detta. Hela tiden försöker skeptikerna finna sätt att komma ifrån det mänskliga ansvaret och insikten om att konsumtionssamhället och dess konsekvenser inte är positiva för jorden och mänskligheten i stort.

Att människan bär en tung skuldbörda är något som det råder konsensus om bland världens ledande forskare. Tydligen är det trots detta viktigare att lyssna på stollar som pseudovetenskapsmannen Fred Goldberg och liknande. Goldberg är docent i svetsteknik vid KTH men uttalar sig gärna som "klimatexpert" i debattartiklar och paneldiskussioner.

Att man från skeptikernas sida vägrar förstå växthuseffektens mekanik och förlopp är skrämmande, att man dessutom vågar sig ut i medier och låtsas ha belägg för att ifrågasätta det som räknas som vetenskapliga fakta och dessutom ges mediautrymme är ännu mer skrämmande.

Det verkar dessutom som att många klimatskeptiker verkar tro att IPCC bedriver egen forskning. Så är inte fallet utan IPCC:s uppgift är att sammanställa forskning ifrån ett stort antal ledande forskare i världen. Det är genom analyser av vetenskapsmännens rapporter som IPCC har mandat att uttala sig i klimatfrågan.

Jag har så rysligt svårt att se anledningen till att man med sådan iver ifrågasätter den mänskliga påverkan på vår miljö ifrån klimatskeptikernas håll. Vad är motiven? Vad är syftet?

Om någon kan tala om det för mig så är jag synnerligen intresserad av att lyssna, och naturligtvis argumentera emot :)Intressant

Grekland...

Nya uppgifter om Greklands ekonomiska förehavanden de senaste åren dyker upp dagligen och varje ny uppgift är lika oroande, förargande och obegriplig.

Är det inte märkligt att man på regeringsnivå i länder såsom Grekland och Italien som också nämns i den ovan länkade artikeln, valt att fuska med siffror och undanhålla sanningar om statskassan, och att detta dessutom inte verkar vara något brottsligt i sig?!


Att det dessutom finns aktörer såsom Goldman Sachs och JPMorgan Chase som har i sin verksamhet att hjälpa nationer att fuska med siffror och pengar, och att detta är lagligt gör att man blir rysligt fundersam över vad det är för en värld vi lever i egentligen.

Trots Greklands fuskande och den djupa kris man nu befinner sig i med stora svårigheter att betala av lån, och hämta upp det skenande budgetunderskottet så vill inte de stora Euroländerna att IMF (Internationella Valutafonden) hjälper till då detta tydligen skulle vara förnedrande och pinsamt för rikare EU-länder såsom Frankrike och Tyskland. Det är tydligen inte pinsamt däremot att man låtit sig föras bakom ljuset av tidigare nämnda företag samt Greklands och Italiens regeringar. Euron befinner sig i en djup kris och den nyligen nobelprisade ekonomiprofessorn Paul Krugman har uttalat sig om att Europa införde en gemensam valuta utan att vara redo (vad det nu innebär) och att enda lösningen är fler steg i riktning mot "The United States of Europe" där Bryssel kan fylla igen ekonomiska håligheter på ett håll med pengar från ett annat. Är detta vad EU ska vara? Mer toppstyrt, mer centralisering, mindre för den enskilda människan att säga till om? Nej, om EU tar fler steg mot ett Europas Förenta Stater, då måste utträdeskravet upp på agendan igen, enligt mig.

De som i slutändan kommer få bekosta de obegripliga valutaspekulationerna och budgetfuskandet är som vanligt skattebetalare och arbetare.

Dessutom verkar den grekiska finansministern Georgious Papakonstantinou mest tycka synd om sig själv och sitt land, utan ånger eller pliktkänsla. Den korrekta reaktionen borde väl rimligen vara att tyst och ödmjukt acceptera vad som talas om för en av övriga EU-länder, då han uppenbart är utan kunskaper i både hanterande av en fungerande ekonomi och krisen som man hamnat i pga. denna okunskap, det gör inte Papakonstantinou utan har istället svarat ifrågasättande och rabiat då hårdare krav ställts på att Grekland löser sina problem.

Jag hoppas verkligen att denna kris kan får EU, och människor i allmänhet att se att det finns något mycket mycket unket i kvasivetenskapen ekonomi, konsumtionssamhället, den fria marknaden och vårt sätt att leva där människor som inte har med detta att göra egentligen blir utsatta för konsekvenser och situationer som de aldrig någonsin föreställt sig att utsättas för eller förtjänar att hamna i, tyvärr är jag lite pessimistiskt inställd till min förhoppning... men det sista som lämnar människan är ju hoppet :)

Läs mer om det hela här

måndag 15 februari 2010

Heja Kalla!

Grattis Charlotte Kalla som idag tog Sveriges första medalj vid vinter-OS i Vancouver!!! Guld dessutom! Inte illa pinkat. Hoppas att detta var vändningen för de svenska deltagarna som haft det lite motigt de första 2 dagarna annars.

Intressant

USAs allierade...

Saudiarabien är en av USA:s absolut viktigaste samarbetspartners i mellanösternregionen. Saudiarabien där Wahhabismen är statsreligion. Saudiarabien där den röda färgen ett par veckor om året är strikt förbjuden. De veckorna pågår just nu. Det är ju nämligen så att firandet av sankt Valentin gick av stapeln igår. Detta anses uppmuntra till osedligt beteende och omoraliska relationer. Sedlighetspolisen i Saudiarabien gör Razzior emot försäljare för att finna och förstöra hjärtformade chokladpraliner, röda rosor, nallebjörnar och andra "djävulsverktyg"...

I Saudiarabien får inte kvinnor och män sitta vid samma bord på caféer såvida de inte är gifta med varandra. I Saudiarabien åtnjuter kvinnor definitivt inte de mänskliga rättigheter som ISAF-styrkorna sägs slåss för att kvinnor ska kunna åtnjuta i Afghanistan. Inte heller män behandlas efter gällande internationella konventioner, (det gör de för övrigt inte heller i dagens Afghanistan, ni vet landet med den USA-installerade Hamid Karzai-regeringen. Här finns lite mer fakta om landet svenska soldater strider i).

I Saudiarabien gifts små barn (flickor) bort med gamla män av ekonomiska eller andra taktiska skäl.
Saudiarabien är en rojalistisk diktatur där endast medlemmar av kungafamiljen innehar höga ministerposter, men landet har faktiskt fått sin första kvinnliga minister, vilket alltid är värt åtminstone ett litet hurra, men detta är hälften så många kvinnliga ministrar som ingår i den Afghanska regeringen så om det verkligen vore kvinnofrid och kvinnorättsfrågor som man stred för borde väl Saudiarabien vara ett betydligt rimligare land att kriga i än Afghanistan, eller?


Vad håller vi på med?!

Jag har under de senaste snart 4 månaderna befunnit mig i södra Thailand och har under denna tid observerat, tagit in information, funderat och slutligen börjat undra om inte ALLA människor är exakt de "mentalt handikappade" varelser som statsminister reinfeldt i sin bok "Det sovande folket" hävdar att enbart svenskarna är.

Anledningen till att jag undrar är dock inte densamma som statsministern i sin ungdom hävdade då jag inte särdeles ofta är överens med reinfeldt i någonting.

Nej, anledningen till mina funderingar bygger på det faktum att vi människor inte verkar förstå att vi är en del av naturen. Och att naturen är en del av oss. Vi är beroende av naturen, i långt högre grad än vad naturen är beroende av oss. Vi måste snart börja inse på riktigt att en återanpassning till naturen ÄR ETT MÅSTE!!!!! Detta betyder inte att vi måste leva bronsåldersliv enbart. Det behöver inte betyda en fullkomlig tillbakagång på alla områden, nej det handlar enbart om att vi måste inse VAD som är hållbart och vad som inte är det. Att hugga ner 1-2 % av den tropiska regnskogen varje år ÄR INTE HÅLLBART. Det måste ske ett stopp NU, helst för 20 år sedan men nu är bättre än sen.

Bara på vägen hem idag såg jag 3 nya platser där röjningsarbete pågick för att bygga upp nya byggnadskomplex, antingen i form av hotell, bostadshus, industrilokaler eller förvaringsutrymmen. 3 platser där tropisk regnskog växte tät för inte alltför många år sedan.
I den del av Thailand där jag befinner mig fanns enligt lokalbefolkningen tigrar för bara 15-20 år sedan, idag kan man vara glad om man får se en råtta. Däggdjuren är i stort sett totalt utrotade i denna landsdel. Reptiler finns fortfarande kvar dock. Främst i form av Bandvaraner (Varanus Salvatore) och geckoödlor. Enstaka monokelkobror, glansormar och bandad Krait finns också men blir även de färre och färre då människor har en tendens att tro att djur inte ska finnas där människor beslutar sig för att bo.

Sydöstra Asien har tillsammans med centrala Afrika och Amazonasbäckenet den artrikaste floran och faunan på vår jord, både flora och fauna minskar dock drastiskt från dag till dag då stora landområden avskogas och omvandlas till "människomark" och framförallt till turistområden. Det finns en stor kunskap om naturen i länderna längs regnskogsbältet så även i Thailand, men kunskapen om och kärleken till naturen spelar inte så stor roll när sedelbuntar fladdrar. Ett exempel på hur lite man bryr sig om naturen och dess varelser bara man får pengar som kompensation kan du läsa om här, eller här.

Istället för att rikta in turismen på att anpassa sig till naturen försöker man på många håll i världen (Thailand är ju knappast unikt) anpassa naturen till turismen. Finns det farliga djur, ja då plockas de bort, eller buras in.
Kobror (som egentligen inte utgör något reellt hot för människor så länge de lämnas i fred) dödas ofta så fort de upptäcks i turistområden. Dessutom händer det att fullkomligt harmlösa och ogiftiga ormar också dödas för att lugna ner skärrade, men tyvärr okunniga turister. Här finns inget system som man till exempel har i Australien med "ormfångare" som kan ta hand om ormar som hamnat i trångmål tyvärr. Ormar är dessutom frekventa utnyttjningsobjekt i horribla shower där de stressas, hetsas och plågas av människor som kallar sig professionella skötare.

Ibland händer det att naturen gör ett försök att påminna människan om dess existens. Haiti senast, Orkanen Katrina för några år sedan, Tsunamin här i Thailand etc. (jag menar INTE att detta är något slags hämnd från naturen så tro inte att jag pratar mumbojumbo hokus pokus nu är ni snälla) trots detta vägrar människan låtsas om att naturen finns och framförallt att vi utgör en del av den, och dessutom är beroende av densamma. Skygglapparna åker på och motorsågen sågar ner några träd till, eller häller ut en hink med batterier i närmsta vattendrag.

Det är tungt att älska naturen så mycket som jag gör, och se på när människan förstör i ren okunskap, eller i förhoppning om att pengar finns att tjäna.

Thailand är beroende av sina artrika korallrev exempelvis för turismen. De utgör en mycket viktig inkomstkälla och man säger sig vara rädda om ekosystemen.
Vad som inte tas med i kalkylen är ju dock den påfrestning som alla motorbåtar utgör. Om transporterna av snorklare och dykare skedde med hjälp av roddbåtar istället skulle man ha betydligt mycket friskare korallrev längs kusterna i hela Andamanska sjön. Då man befinner sig på de vanligaste snorkelplatserna är det inte svårt att förstå varför artrikedomen minskar då man ser alla motorbåtar som ligger för ankare vid varenda större eller mindre korallrev i princip.Intressant

Civila dödsoffer

Så har då rapporterna om de första civila dödsoffrena i anslutning till den under gårdagen inledda NATO-offensiven i Afghanistan börjat trilla in.
Det är knappast oväntat och fler rapporter kommer komma.
Hur man tror att detta skall stärka regeringstruppernas och ISAF-operationernas folkliga stöd är fullkomligt obegripligt!
De 12 dödsoffrens släktingar kommer knappast att utgöra basen för det stödet åtminstone. Man kan räkna med att man härigenom antagligen skapat åtminstone något 20-tal nya motståndskrigare och Västvärlds-hatare. Grattis NATO!

Talibanerna och de andra motståndsmännen som skall utgöra den andra stridande parten drar sig tillbaka, och undviker eldstrider av förklarliga skäl, då de naturligtvis inte har förmåga att ta upp kampen med 15 000 soldater utrustade med alla typer av högteknologiska vapen som är tillgängliga. Frågan är bara vad man vinner i denna offensiv då endast sporadiska eldstrider utkämpas. Inte blir talibanerna färre, inte blir områdena stabilare, inte blir folket mer välvilligt inställda till NATO-trupper då civila afghaner skjuts ihjäl pga. att soldaterna inte kan sikta ordentligt trots de högteknologiska vapnen.

Skillnaden mellan före och efter blir i bästa fall INGEN, i värsta fall ett ännu värre kaos än vad som redan är fallet.

Dessutom ökar som sagt riskerna för vedergällningsattacker i områden där NATO-soldater inte befinner sig, såsom i norra delen av landet där de svenska soldaterna är posterade.
Det har sagts förut, och det tål att sägas igen. När i hela fridens namn skall vi dra tillbaka vårt stöd till imperialismen?

söndag 14 februari 2010

Nu fyller jag 200 inlägg :)

Detta blir mitt 200:de blogginlägg, och det kommer att handla om Zimbabwe.


Problemen i Zimbabwe har jag uppmärksammat tidigare i min blogg. Nu har premiärminister Morgan Tsvangirai tröttnat på att president Robert Mugabe hela tiden stoppar beslut, och dessutom av rena principskäl säger emot allt som Tsvangirais parti föreslår. Inga eftergifter görs utan förhandlingarna leder endast till nya förhandlingar som leder till nya förhandlingar som inte leder någonstans.

Den senaste dispyten de två makthavarna och deras partier emellan gäller ägandet av företag. Mugabe kräver att alla företag måste ha infödda Zimbabwier som majoritetsägare, medan Tsvangirai motsätter sig detta och inte anser att man kan tvinga ägande ur händerna på de som redan äger företagen.
Det är svårt att säga vem som egentligen har rätt i denna fråga tyvärr, för visst är det så att afrikanerna själva måste ha rätt till sina länder, resurser och ekonomi samtidigt som det verkar lite orimligt att tvinga icke infödda Zimbabwier från hus och hem som straff för brott som de själva kanske aldrig begått.
Man kan alltså delvis förstå Mugabes ståndpunkt även om den är djupt odemokratisk. Det finns ju nämligen en mängd historiska skäl till varför presidenten/diktatorn resonerar som han gör. Zimbabwe är ett relativt ungt land och många av de nuvarande makthavarna bodde i landet under Apartheidliknande förhållanden ända fram till 1980 då Mugabe tog makten, och har varit med om att leva under förtryck under vita människor.
Självklart förstår man även Tsvangirais åsikter och de allra flesta väljer antagligen att sympatisera med premiärministern då detta förefaller som det korrekta ur demokratisk synvinkel.

Dessutom försöker de två regeringspartierna komma överens om utnämningen av justitiekanslern, riksbankschefen och den vice jordbruksministern Roy Bennett (en av Tsvangirais närmsta män) som Mugabe bestämt sig för att anklaga för terroristbrott.

Medlare ifrån bl.a. Sydafrika är inblandade i förhandlingsprocessen mellan de båda Zimbabwiska regeringspartierna men någon lösning verkar dessvärre inte vara nära förestående. Mugabe är inte intresserad av att släppa ifrån sig någon av den makt han anser sig ha rätt till och att han gick med på att svära in Tsvangirai till premiärminister, har mest visat sig vara ett spel för gallerierna.

Tsvangirais parti MDC kräver nu nyval i Zimbabwe eftersom man inte anser sig kunna komma överens med Zanu PF (Mugabes parti).
Det tragiska är ju bara det att vare sig det blir något nyval eller ej så kan man inte lita på valresultatet i landet. Senast det begav sig hoppade Morgan Tsvangirai av sin kandidatur till presidentposten i protest mot det våld som hans anhängare utsattes för av Mugabes hejdukar.

Det är märkligt att det inte skickas in amerikanska styrkor i Zimbabwe för att avsätta despoten på presidentposten där... det är märkligt att det inte slåss för demokrati och mänskliga rättigheter och att svenska trupper inte befinner sig på plats i Zimbabwe för att utbilda poliser i antikorruption, eller?