söndag 31 januari 2010

Jag gillar Guillou idag!

Mycket cred skall ges till Jan Guillou, själv en van och erfaren jägare, som idag publicerade en mycket träffande debattartikel i aftonbladet om de svenska jägarorganisationerna som så ofta hävdar att de är vänner av naturen och tycker om friluftslivet.


Att denna minoritetsgrupp har fått så mycket inflytande över miljödepartementet och jordbruksdepartementet är skrämmande. Så mycket makt skall inte lobbyism leda till! Departementen skall rätta sig efter fakta, forskning och kunskap, inte intresse från panikslagna och okunniga skjutgalningar!!!! Det är samma människor som fick licens på att jaga varg nu i Januari, som i SVT:s "Uppdrag Granskning" sagt sig vilja utrota vargen så fort som möjligt. Känns det rimligt?

Precis som Guillou skriver i sin artikel så förfalskas och förvrängs fakta i exempelvis tidningen Svensk jakt och på hemsidor relaterade till olika jägarorganisationer. Exempelvis har Svensk Jakt lagt upp en lista om "Sant och Falskt om Vargjakten" alla påståenden är vända mycket medvetet för att låta bättre. Allt det som naturvetare och forskare sagt varit olyckligt och dumt har Svensk jakt ersatt med olagligt vilket gör att påståenden blir falska. Exempelvis "Sändarförsedda vargar sköts olagligt under vargjakten" eller "Föräldradjur fälldes olagligt under jakten", båda dessa påståenden är precis som det står i Svensk Jakt falska, men det är inte många som har påstått att de skulle vara sanna heller. Jag känner åtminstone ingen. Däremot är det olyckligt om sändarförsedda vargar sköts, det är olyckligt att 19 av de 28 fällda vargarna var tikar med valpar. Dessutom hävdar Svensk Jakt precis som Jan Guillou säger att en majoritet av svenska folket är för vargjakt vilket inte alls är sant! Det är inte ens en majoritet i varglandskapen som är för jakt på varg.
På jägarnas riksförbunds hemsida vill de att man ska rapportera in var jägare har sett varg under jakten och hur många. Vad skall dessa med den informationen undrar jag då? Låt forskare och naturvårdare hålla koll på vargarna och koncentrera er på att rengöra era vapen säger jag då till jägarna. Den enda anledningen jag kan se till att man vill ha in informationen är för att kunna organisera tjuvjakt, det är dock endast något jag kan anta och inget jag kan hävda.

Vi ska komma ihåg att det inte bara är licensjakt på varg som sker i Sverige. Även skyddsjakt sker längre norrut så fort en varg råkar förirra sig in på rennäringsområden. Den 29/1 sköts exempelvis en ung tik på 32 kg i Härjedalen från helikopter. Dessutom har vi i Sverige problem med tjuvjakt som går efter principerna SGT skjut, gräv, tig.

Lyckligt nog kämpar vargen omedvetet emot, och ett nytt vargpar kan eventuellt vara på väg att bilda revir i Värmland.
Att jägarorganisationer som förhandlade fram jakten nu hoppar av steg två i överenskommelsen är föga överraskande för någon mer än möjligtvis Andreas Carlgren som riskerar att få stå där med lång näsa när de nya vargar som man planterar in sakta men säkert plötsligt är borta.

Jägareförbundet som är den största jägarorganisationen ställer sig dock fortfarande bakom beslutet att inplantera nya vargar. De vill dock att det ska ta tid och att man ska avvakta den naturliga invandringen. En invandring som sker hurdå? Jo genom att vargar i så fall måste ta sig ner genom hela rennäringsområdet oupptäckta, vilket är snudd på omöjligt då de måste äta och renar tillhör vargens naturliga föda.

Jag vet inte hur Carlgren har tänkt sig att lyckas med det här projektet. Han inser nog själv att han blivit lurad och att det här inte alls kommer gå som han tänkt sig. Han har helt enkelt gett vargstammen en gratisbiljett till utrotning.

Tack för det sägs det nog hemma vid fikabordet i Värmland, Dalarna, Västernärke och Bergslagen, Dalsland och Gästrikland. Och ännu mer jublas det väl uppe i sameland där man trots allt fått acceptera närvaro av både järv, lo och björn. Borde man inte då kunna acceptera varg också undrar jag? Då skulle stora problem vara lösta med trångboddhet för våra svenska vargar och paniken i tidigare nämnda områden skulle antagligen lägga sig allt eftersom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar