lördag 13 mars 2010

Men oops...

Jag skäms!!! Jag använde för ett kort tag sedan den avgående CUF-ordföranden i Västernorrland, Stefan Lundqvist i debatten angående Centerpartiets golgata. Även om Lundqvist ord var korrekta i detta fall då han sade att Centern är ett dött parti och borde avskeda nuvarande partiledare, så har det visat sig att Lundqvist omdöme totalt havererat under de senaste veckorna då han efter sin avgång har valt att gå med i Sverigedemokraterna istället!

Låt mig säga så här: Det var absolut sista gången jag använde denna knäppskalle som referens, var så säkra! Jag skäms, även om jag då inte hade någon aning om Lundqvists planer. Jag ber om ursäkt för min dåligt uppcheckade referens!

Jag var dock inte ensam om att använda Lundqvist emot Centern denna dag och kommer att höra av mig till berörda för att påtala hans övergång.

Intressant

Gürcan Özaksel talesman för alla?!

Gürcan Özaksel har i Newsmill utnämt sig till talesman för precis alla turkar, turksvenskar, turkisktalande och turkättlingar bosatta i Sverige. Han hävdar dessutom att den svenska riksdagens beslut, om att erkänna brotten begångna 1915-1923 ungefär mot kristna minoriteter främst armenier i dåvarande Osmanska riket som det folkmord det var, innebär att man anklagar alla svensk-turkar och turk-ättlingar för att vara mördare. Dessutom hävdar han att det är hans sak att tala om för alla turkisktalande i Sverige att de inte ska rösta på de RödGröna någonsin igen. Vad är det egentligen för tokigheter?! Sker detta verkligen i demokratin Sverige?!

fredag 12 mars 2010

Bildt struntar i demokratin!

Riksdagen röstade, glädjande nog, igår igenom att Sverige som nation skall erkänna att det som av Turkiet kallas "Tvångsdeporteringen", bör kallas vid sitt rätta namn nämligen ett Folkmord. Detta rör inte utrikesminister Carl Bildt i ryggen. Han anser nämligen att utrikespolitik är något som enbart han förstår sig på och som han och hans parti bestämmer över själva. Därför finns ingen anledning att rätta sig efter ett beslut som de "korkade" riksdagsledamöterna röstat igenom. Det kan man vifta bort genom att säga att det är Hans Linde och Vänsterpartiet som bestämt att riksdagen skall rösta igenom det.

Här följer ett utdrag ur en intervju som Sveriges Radio utfört med utrikesminister Bildt:

Abramowicz med vissa poänger och ännu fler stolpskott

Lisa Abramowicz har i sin debattartikel på Newsmill helt rätt i vissa påståenden. Hon har rätt i att kritik av Israels regering och dess politik inte är att likställa med antisemitism. Hon har också rätt i att det snart utslitna begreppet antisemitist (det är högst beklagligt att behöva säga att ordett är på väg att slitas ut, men då det används för ofta är det på väg att förlora sin mening!)  används i helt fel lägen och på helt fel sätt. Hon har också rätt i att media tenderar att rapportera om mer närliggande konflikter såsom Israel-Palestina på ett sätt som förringar dödsfall och brott mot allt vad mänskliga rättigheter och folkrätt heter i mer avlägsna delar av vårt jordklot.

Att försöka försvara Gaza-attackerna 2008-2009 genom att säga "men de Tamilska Tigrarna på Sri Lanka gjorde ju..." är dock helt fel väg att gå och kan aldrig radera Israels brott. Det spelar i sammanhanget Israel-Gaza inte någon roll vad de Tamilska tigrarna begick för bestialiska brott vid samma tidpunkt, även om dessa självklart också var fruktansvärda och bör fördömas.

Lite oväntat men ack så glädjande :) !


Det blev ett erkännande ifrån riksdagens sida!

Jag och många med mig befarade att moderaternas lobbyism och övertalningsförsök skulle verka. Det gjorde det också, men två folkpartister i form av Gulan Avci och Agneta Berliner, en Kristdemokrat nämligen Annelie Enochson och den politiska vilden Göran Thingwall visade tillräckligt med integritet och styrka för att gå emot partilinjer och påtryckningar och röstade för resolutionen som fastslår att Sveriges riksdag numera erkänner den sk. "Tvångsdeportationen" av armenier, syrianer/assyrier, kaldéer och pontiska greker som ett folkmord i enlighet med 1948 års folkmordskonvention.

torsdag 11 mars 2010

Vilks, Westergaard m.fl och yttrandefrihet

Det är inte alltid som jag är överens med Nalin Pekgul, men jag tycker att hon lyfter fram flera mycket viktiga poänger i sin debattartikel i Aftonbladet idag.
Att Islam måste tåla kritik, ifrågasättande och sarkasmer likaväl som alla andra religioner är självklart. Vare sig man är troende eller sekulariserad måste man i ett öppet och demokratiskt samhälle ha rätt att kritisera och skämta om religioner så länge man undviker att medvetet kränka personer. Att man i en sekulariserad stat skall ta hänsyn till enskilda religioner är helt enkelt orimligt. Samtidigt får inte yttrandefriheten brukas i fel syften och man bör vara medveten om vilka konsekvenser ens handlande kan få inte bara för en själv utan också för andra. Att man både som troende och icke troende måste kunna skilja på religion och etnicitet är viktigt för att man ska kunna kritisera en religion, eller tillåta att en religion blir kritiserad utan att själv anse sig vara orättvist behandlad eller trampa på fel tår.

Jag är av åsikten att både Lars Vilks och Kurt Westergaard samt Jyllandsposten i mångt och mycket kan anses vara både naiva, provokativa och islamfobiska och ett gäng knäppa tomtar, vilket bland annat klargörs då Vilks enligt Pekgul, vid en intervju i studio Ett i Sveriges Radio P1 skall ha sagt att: "muslimer behandlas som små barn behöver uppfostras i demokrati". Detta är ruskigt obegåvat att säga, då det antyder att alla de muslimer som flytt till Sverige, Danmark eller andra demokratiska länder, för att  få leva i demokrati med allt vad det innebär, egentligen inte alls vill ha någon ytrrandefrihet och fred och uttalandet kränker dessutom alla de muslimer som dött, torterats, och som sitter fängslade i länder som Iran, Saudiarabien, Syrien m. fl. då de kämpat för just demokrati och yttrandefrihet.

onsdag 10 mars 2010

erkänn!

Imorgon den 11:e mars röstar Sveriges riksdag om man från Sveriges sida, offentligt skall erkänna att Turkiet begick ett folkmord då man mellan åren 1915 och 1918 fördrev och avrättade minst en halv miljon och kanske så många som 2,5 miljoner armenier, assyrier/syrianer, pontiska greker och kaldéer i syfte att utrota den kristna befolkningen.

De rödgröna partierna, och också Folkpartiet och Kristdemokraterna har ställt sig bakom det som ett 20-tal andra nationer gjort, främst europeiska men även USA, nämligen att erkänna det hela som ett folkmord.

Det kan tyckas märkligt och nästan meningslöst att nästan 100 år efter det inträffade debattera om ett folkmord skall erkännas, men det är ju så att konsekvenserna av handlingarna lever kvar än i våra dagar. Ättlingarna till många av de som fördrevs eller avrättades lever fortfarande på flykt, eller åtminstone i exil från sin släkts hemtrakter och upprättelse är för många ättlingar mycket viktigt.

Vad är Grönsocialism?

Jag kallar mig i min profil för Grönsocialistisk, men det är ett begrepp som lett till en del missförstånd och behöver förklaras. Nu kommer jag inte gå in på det hela otroligt djupt, då jag antagligen hade varit tvungen att författa en hel bok i sådana fall. Det jag skriver här är i stort sett min egen definition och inte den enda sanningen om hur man skall, bör eller ens måste tolka begreppet. Däremot är det en beskrivning av var jag står.

Grön Socialism för mig handlar om solidaritet med vårt jordklot. Det handlar om allt, och allas lika rättigheter. Det handlar om visionen om ett jämlikt och demokratiskt samhälle där hänsyn tas till vår jord, till djur, till berg, till luften, till skogar och vattendrag och inte bara människor. Alla ekosystem är unika och har sin egen känsliga struktur och sin egen känsliga näringskedja där varje länk spelar en viktig roll. Försvinner en sådan länk finns risk att hela kedjan kollapsar och att ett helt ekologiskt system därmed slås ut. Detta är något som måste finnas medvetenhet om då man för politik.

tisdag 9 mars 2010

Nytt hopp för Palestina? Antagligen inte...

Idag landar Joe Biden USAs vicepresident i Israel för att se till att fredsprocessen mellan Israel och Palestina får ny luft under de sparsamt befjädrade vingarna. Hoppet är litet och skepsisen är stor. Israel tillkännagav under tiden som Biden befann sig i luften att man godkänt 112 nya Israeliska bosättningar på Gazaremsan vilket är fullkomligt oerhört! Palestinierna har inte fått sitt krav om byggstopp av bosättningar uppfyllt och bör därför inte förhandla, USAs lösning är indirekta förhandlingar där sändebudet George Mitchell tvingas åka mellan Abbas i Ramallah och den Israeliska regeringen i Jerusalem. Jag tycker att Mitchell och USA om de menade någon form av allvar med utspelet förra året om byggstopp av bosättningar måste sätta ner foten och inte förhandla med Israel utan snarare tala om vad som gäller, och dessutom borde man vägra att befinna sig i Jerusalem under förhandlingarna och istället förflytta sig till Tel Aviv som ÄR Israels godkända huvudstad.

måndag 8 mars 2010

USA fäller bomber över Sverige, och NATO-medlemskapet kryper allt närmare

Försvarsmakten har till regeringen sänt en begäran om tillstånd för en flygövning över Norrbotten. Denna flygövning skall genomföras tillsammans med USAs flygvapen och i den ingår bland annat bombfällning.
Det blir om den blir godkänd och genomförs den första samövningen med enbart svenskt och amerikanskt flygvapen som deltagare. Det svenska försvaret har deltagit i liknande övningar tillsammans med amerikanskt flygvapen tidigare, men då med fler deltagande länder. Dessutom har NATO-övningar också utförts på svenskt territorium, och den senaste var bara en fortsättning på vad som inleddes året innan med "Loyal Arrow". I övningarna deltog NATO-länder och sk. PfP-länder, vilket är en förkortning för partnerskap för fred - Partnership for Peace (hur i hela hel--te man nu kan kalla sig för det när man är inblandad i allt annat än fredlig verksamhet). Sverige deltog i övningen med ca 1000 soldater.

Uppmaning till perspektiv

Jag vill härmed uppmana till lite perspektiv och att man börjar fundera lite över vad som är viktigt och vad som absolut inte är det.
Vi har under de gångna veckorna i Sverige flitigt debatterat en skattesubvention riktad till de som har det bäst ställt ekonomiskt i vårt samhälle. Att avdraget riktar sig till välbeställda grupper råder det inget tvivel om, även om det finns de med en relativt medioker inkomst som också utnyttjat avdraget så handlar det trots allt om människor som har en fast inkomst och ett ordnat liv. Detta uppfattar alliansen som den stora stridfrågan i det kommande riksdagsvalet.

I detta läge läser man om 200 döda i en machetemassaker i staden Jos i Nigeria. För en dryg månad sedan dödades 300 i staden i strider som bottnar i fattigdom, brist på arbete, brist på mat, brist på vatten, brist på mark att odla och brist på mark för boskap att beta på. Människor med bekymmer som handlar om ren överlevnad. Som slåss med varandra för sitt och sina närståendes liv.

söndag 7 mars 2010

Tråkig dag i bloggvärlden...

Idag har varit en av de tråkigaste dagarna på länge nyhetsmässigt tycker jag och ska erkänna att jag inte var översugen på att blogga, men kände att jag ändå var tvungen att skriva något om ett par nyheter...

Det finns saker som är värda att nämna, men som jag blir så ledsen över att jag inte orkar blogga om det ens. En sådan är sälslakten i Norge. Läs själva och förfasas över några av vårt västra grannlands absolut mest blodtörstiga svin! Jag kanske kommer kommentera det längre fram men idag skulle det bli allt för många svordomar för att jag ska kunna skriva något vettigt om det.

Jag orkar egentligen heller inte skriva om alliansens löjliga försök till jämställdhetspolitik. Detta dock av helt andra anledningar, en av dem är att det inte är någon jämställdhetspolitik, utan enbart deras gamla vanliga politik som de försöker trycka in under samma paraply. Det är skattesänkningar hit och det är skattesänkningar dit. De lyckas trycka in vissa skatteavdrag som ett led i kampen för ett mer jämställt samhälle vilket jag hoppas att de bara menar som skämt, men befarar att så inte är fallet.
Flertalet av alliansens politiker vill inte kalla sig feminister däribland jämställdhets- och integrationsministern Nyamko Sabuni vilket är en ögonbrynshöjare i sig.

Alliansens företrädare, kanske framförallt statsminister reinfeldt vill ogärna tala om jämställdhet. Jag förstår väl honom i och för sig.
Jämställdhet var inte anledningen till att reinfeldt gav sig in i politiken, åtminstone inte strävan mot densamma utan snarare strävan bort från. Reinfeldt har aldrig varit intresserad av kvinnors situation, ensamstående mödrar, könsnormer som drabbar både män och kvinnor, lika lön för lika arbete och andra frågor rörande jämställdhet.
Nu som statsminister så tvingas han ta itu med denna typ av frågor och självklart gör det honom obekväm, men det gör honom också högst olämplig som statsminister.

För att vara en lämplig innehavare av statsministerposten så räcker det inte med att vara intresserad av vissa människor och vissa samhällsklasser och vissa problem ty en statsministers plikt är att vara hela folkets ledare och företrädare.
Trots att man naturligtvis favoriserar vissa grupper genom sin politik så går det inte att vara totalt ointresserad av och oinsatt i den problematik som "vanliga" människor utsätts för i vardagen.

Då man från alliansens sida pratar om livspussel och utanförskap så är därför inte trovärdigheten särdeles hög, och jag tror att alliansen vet om detta och vill absolut inte att dylika frågor skall in i valdebatten.

Hur många människor som tillhör mindre bemedlade och mer utsatta grupper umgås fredrik reinfeldt med på daglig basis? Jag skulle inte tro att antalet överstiger siffran noll, och har antagligen aldrig gjort förutom möjligtvis under hans korta karriär i Tensta Tigers basketlag. Att tala med människor på ett köpcentrum, eller på ett torg, eller i en skola innebär inte att man har koll på läget och att man har full förståelse och kunskap om fattiga människors liv. Jag skriver fattiga, för det finns faktiskt sådana i Sverige idag. När jag var liten var uteliggare en högst sällsynt syn i Stockholm men idag finns det massor både män och kvinnor, och inte längre enbart i Stockholm eller ens i de allra största städerna utan även i mindre.
Vi ska inte bara beskylla nuvarande regeringen för detta för det finns många som bär ett betydligt mycket tyngre ansvar såsom Kjell-Olof Feldt, Göran Persson (under vilkens ledning samhällsklyftorna ökade mer än på minst 70 år) och regeringen Bildt för att nämna några, men fattiga människor har definitivt inte blivit färre utan tvärtom under regeringen reinfeldt, trots tjat om att skattesänkningarna procentuellt mest gått till låg- och medelinkomsttagare.

De RödGrönas partiledare respektive språkrör är i mina ögon betydligt trovärdigare då de talar om jämställdhet och jämlikhet. Allt man behöver läsa är egentligen Marikas inlägg som länkas till ovan om klyftornas ökande i Sverige för att förstå att i princip allt från Socialdemokraterna till en damtuss är mer trovärdigt i fråga om jämställdhetspolitik än "Allians för Sverige".

Även om Sahlin visserligen var en del av 1990-talets sosseregeringar och hon har en hel del att ta igen, så borde hon, trots allt som uttalad feminist, f.d. anställd på synskadades riksförbund och diskplockare, ha en viss förståelse för mindre bemedlade och utsatta människors situation och levnadsförhållanden.

Varför jag skriver om fattigdomen i första hand, och inte kvinnors utsatthet när det gäller jämställdhet och jämlikhet, är för att detta är kanske den allra viktigaste ojämlikhet som råder i vårt samhälle och som måste vara en absolut prioritet att få bukt med. Att det också finns en mängd andra jämställdhetsproblem och det råder ojämlikhet inom så många andra områden är självklart nästa prio inom detta område, men vi kan inte låta fattigdomen fortsätta växa i välfärdsstaten Sverige!

Hörde förresten i ekots lördagsintervju med arbetsmarknadstomten Sven-Otto Littorin att alliansen inte har något valmanifest ännu... är det inte det som det har tjatats om att de RödGröna skulle komma med? De RödGröna är med andra ord längre gånget när det gäller samarbete och överenskommelser för kommande mandatperiod än sina motståndare.

Intressant