tisdag 4 maj 2010

Betala för miljökatastrof?!

BP går ut med att de minsann ska betala för den katastrof de har orsakat ute i havet söder om USA. Frågan är bara hur! Hur betalar man för att havssköldpaddor dör i mängder för tillfället? Hur betalar man för att fiskarter dör ut? Hur betalar man för att sjöfåglar drunknar? Flera av arterna som nu drabbas av massdöd var redan tidigare utrotningshotade!

Här ser vi problemet med "den moderna människan" - Återigen har människor fått för sig att vi befinner oss i någon slags ekonomisk verklighet istället för en ekologisk, att pengar kan lösa de problem som skapats. Att man kan betala för saneringen och sen är allt frid och fröjd. Dels tror jag inte BP egentligen har råd med att betala för den enorma kostnad som saneringen faktiskt kommer kosta. Dessutom måste de beläggas med så dryga böter för denna katastrof att de omöjligen kan fortsätta existera som företag!
Tyvärr är det ju dock så att inga pengar i världen i nuläget kan rädda de djur som dör. De kemikalier som man använder för att bekämpa oljan gör inte heller livet lättare för djuren som simmar omkring i eländet.

Den självklara konsekvensen av katastrofen är ju självklart att det måste bli ett slut på upptagandet av olja både till sjöss och på land! Vi har inte råd att förstöra jorden, haven och luften på det sätt som vi gör just nu, och då menar jag inte att vi inte har råd rent ekonomiskt, utan ekologiskt.

Intressant