fredag 12 december 2008

experter?

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/idol2008/article3983850.ab

Kolla länken och svara på frågan: Vaddå experter???!!!!! På vilka grunder då????!!!

Poznan/Bryssel

Poznan 2008 skulle ha kunnat bli historiskt, man skulle ha kunnat sätta upp ordentliga ramar inför klimatkonferensen i Köpenhamn. Det skulle kunnat bli då världen vände, då regeringscheferna kom överens om att man nu måste göra något på riktigt för att möta klimatkrisen, då man kom på att grön teknologi och omställningar mot ett kretsloppssamhälle var svaret på finanskrisen. Men det blev det inte, istället blev det raka motsatsen. Det blev det möte då vägen mot världens undergång i princip blev fastställd. 

Jag vill så gärna tro på att det finns möjlighet för oss att rädda jorden, djuren, växterna och människorna och samtidigt leva drägliga liv, men när sådana här möten hålls där ingenting händer så tappar man tron på att det går. Dessa gubbar (till 99 % så är det ju gubbar) i 50-60årsåldern sitter och bestämmer att kommande generationer kan dra åt helvete för vi har inte råd att ta tag i de problem som vår generation har skapat. 

EU-ledarna satt ju på annat håll och bestämde vad som är rimligt att ske inom EU. Inte heller där bestämdes något vettigt. Mestadels handlade det om att slå fast att de mål som redan var satta skulle stå kvar. 20 % mindre CO2 utsläpp 2020, 20 % mer förnyelsebar energi och 20 % högre energieffektivitet. De har mest suttit och lekt med siffran 20 lite granna och verkar tycka att det här är roligt att sätta 20-20-20 målen. Det är ju inte klokt! 20% är ärligt talat piss i havet, vi måste kunna ställa om snabbare än så! Dessutom har ju kolberoende länder som Polen och Tyskland fått igenom att deras kolindustri ska ha gratis utsläppsrätter. Det blir alltså ingen kostnad för dessa företag att släppa ut lika mycket som förut! De fattigare länderna i Europa ska ju dock få hjälp av de rikare att uppnå målen vilket är bra om det verkligen går att göra så länge kolkraftverk och koleldad industri står och brinner och spyr ut mängder av CO2. 

Dessutom har ju reinfeld (jag bemödar mig inte att skriva namnet med stor bokstav) fått igenom att Sverige ska klara sig undan en del av åtaganden genom att skicka bistånd till U-länder för att dessa ska få ett större ansvar. Denna modell kallas för CDM (Clean Development Mechanism). Jag tycker att GDR (Greenhouse Development Rights)-modellen är betydligt bättre, nämligen att alla länder från 1990, då man fastslog att människan skapar klimatförändringar, är ansvariga för sina utsläpp vilket gör att alla människor som har råd i länderna ska vara med och dela på vad omställningen kostar. Därmed får precis alla länder ett ansvar men olika stort i förhållande till hur många rika eller medelrika man har i respektive land, så även Kina och Indien har ett ansvar. USA och EU är ju däremot de som har flest rika och störst möjlighet att bidra och ska därför göra så, medan de allra fattigaste länderna slipper (de står ju oftast inte heller för någon större andel av utsläppen). Men nu vill alltså reinfeldt & co att dessa fattiga länder är de som ska leda arbetet mot klimatförändringen istället för det land som har varit fullständigt drivande tidigare nämligen: Sverige. Det är pinsamt, skamligt, fegt, klent och rent av uselt! 
Det låg på förslag att man skulle inrätta ett organ för att kontrollera så att de biståndspengar som sändes verkligen hamnade rätt och inte gick in i ländernas korruptionskarusell, men detta förslag röstades ner. 

Resultatet av denna konferens för Sveriges del blev alltså att vi inte ska göra något mer på hemmaplan eftersom vi redan nästan är halvvägs till målen (8% har vi minskat våra CO2-utsläpp med), vi ska skicka pengar till fattiga länder istället och vi vet inte vad dessa kommer att gå till. Bravo! 
Detta är det som reinfeldt nu sitter i medier och kallar historiskt. Visst, Polen gick med på 20-20-20 men bara med vissa invändningar och dispenser så egentligen offrade varken de eller Tyskland sig. Det enda som är historiskt är mediernas okritiska inställning, de ifrågasätter inte vad reinfeldt menar då han kallar detta historiskt. De ifrågasätter inte honom överhuvudtaget! Vad fyller medierna för funktion egentligen om de bara okritiskt rapporterar? Det är inte klokt vad slappa vi börjar bli! Hmm, låt oss hoppas att det blir andra tongångar på COP 15 i Köpenhamn när vi har en Amerikansk president som kanske deltar och som har sagt att han har som mål att sänka CO2-utsläppen med 80% till 2050 ev. tidigare. Det är annat än George W. Bush som inte har nämnt miljön i princip under 8 år. Vi får se vad som händer, men som sagt, jag håller tummarna för ett vettigare möte hösten 2009.

torsdag 11 december 2008

Bilindustrin 2

Jaha, så blev det då så i alla fall att staten gick in och stöttar Volvo och SAAB, förlåt, jag menar Ford och General Motors. 28 miljarder kronor skjuter de in. Jag antar att inget mer går att göra för att stoppa denna insats men det ska nu bli spännande att se om de faktiskt använder pengarna till vad de är avsedda att användas till nämligen en snabb omställning till grön teknologi. Men det är fortfarande samma inkompetens som leder dessa företag. Samma inkompetens som har lett företagens väg mot undergång under 30 år. Redan på 1970-talet fanns det prototyper på miljövänliga fordon men alltför lite ansträngningar har gjorts av branschens ledare sedan dess vilket har lett till företagens nuvarande situation. Har de själva insikt om det här, och kommer de klara av att leda företagen in på rätt väg? Jag är tveksam. Jag tror tyvärr att dessa 28 miljarder, som kunde ha använts till att starta nya verksamheter och statligt styrda projekt för att ställa om till ett grönt samhälle, kommer att vara bortkastade. Skattebetalarna får ta smällen av marknadens oförmåga att anpassa sig och reglera sig själv.
 
Trots den nuvarande finanskrisen finns det stackare som sitter och säger, och säkert också tror på det själva, att marknaden klarar av att reglera sig själv och att det var för mycket restriktioner på den amerikanska finansmarknaden som orsakade finanskrisen. Jag kan inte förstå hur de tänker. Marknaden har inte statens förmåga att ställa om snabbt, eftersom man rättar sig efter kundernas efterfrågan och knappt det. Man försöker framförallt tjäna pengar på en produkt så länge det är möjligt. Staten däremot kan snabbt ta ett beslut om att en produktion ska upphöra, och ställa om till en annan. Om staten hade gått in som ägare till Volvo och SAAB så kunde man tvinga företagen att ställa om imorgon redan till grön teknologi, men nu kommer det dröja ytterligare många år innan bilindustrin förstår att det är gröna bilar som folk vill ha. SUCK säger jag bara. Jag har tyvärr ingenting positivt att säga om detta för jag vet inte ens om statens pengar kommer leda till att de redan avskedade kommer återfå sina jobb. Jag drömmer om en ny regering och ett ny politik i detta land!

Bloggande?

Ärligt talat, vad är det som gör att vissa bloggar blir medialt intressanta och andra inte? Varför är Alex Schulmans, hans exfru Katrin Zytomierskas, Blondinbellas eller Linda Rosings bloggar sjukt intressanta och de som läses mest i hela Sverige? 
De skriver dagbok om vad de gör och vad de tycker är inne eller ute, vad de tycker är rätt eller fel. På vilka grunder leder dessa personer våra ungdomar? Jag menar inte att man ska ha en universitetsexamen för att få rätt till att uttrycka sin åsikt eller skriva på nätet om sitt liv, och jag menar heller inte att man ska hindra dessa människor från att skriva blogg, absolut inte. Men media har väl ändå ett ansvar, eller? Varför tycker media att det är intressant att ha med dessa människor i debattprogram, och varför gör man intervjuer med dem? Dvs. varför gör man dem till fenomen?

Nu hörde jag att blondinbella (en 18-årig tjej som säger sig shoppa för 15-20000 kronor i månaden och som stolt poserar på sin blogg i en mössa gjord av en räv) ska få ett eget TV-program dessutom. Hon har dessutom varit sjukskriven vid flera tillfällen pga. utbrändhet trots att hon som sagt nyss har fyllt 18 år! Vad fan - VAKNA Sverige, passar återigen in i min blogg. 

Katrin Zytomierska och Alex Schulman har kallats bloggmobbare eftersom de har varit flitiga på att skriva oerhört elaka saker om människor och företeelser, 
Linda Rosing har i sitt CV ett deltagande (inte ens en vinst) i Big Brother och ett stormigt förhållande med en nattklubbsvakt bakom sig vilket tydligen gör att hon är intressant för media (nu ska ju Linda också göra TV förresten), detta är några av de typiska exempel på vilka som hjälper till i uppfostran av tonåringar. 

Visst har det kommit fram kändiskändisar tidigare såsom Alice Timander men hon styrde inte en hel ungdomsgeneration. Det gör kändisbloggarna mer eller mindre. De sätter trender och de skriver upp och ner människor i kändisvärlden som har blivit kända för något de har åstadkommit. Och genom att ha bloggat lite så får då dessa människor göra TV vilket har en om möjligt ännu större genomslagskraft. Katrin Zytomierska har ju haft hand om Idols eftersnack där hon helt fritt har kunnat mobba och snacka skit om deltagarna. Tack Marcus Birro för att du sa ifrån förresten! Det är skönt att kändisvärlden också har några inslag av moral, empati och förstånd. TV4 fick panik och höll på att avskeda Katrin, men det var ju att gå för långt kom man på, så man återinsatte henne efter en liten ursäkt som jag inte tror att hon menade allt för mycket med. 
       Katrin kallar sig på sin blogg förresten för nya Zlatan, eftersom hon ska bli lika avig mot medierna efter bråket med Marcus Birro. Jo kyss mig, visst har du råd med det lilla gumman. Hon lever ju på medierna, skulle inte de intressera sig för henne så skulle hon inte existera som kändis. Så är inte fallet med Zlatan. Visst har han fått en viss image genom media, men han uträttar även andra saker till glädje för många människor (även om han får alldeles för mycket pengar för att han gör det). 

Alex verkar koncentrera sig på att göra internethumor numera även om han fortfarande dagboksbloggar flitigt, dvs. det som han uppfattar som humor såsom att bränna kors i Börje Salmings trädgård. Jag vet inte riktigt om jag är dum i huvudet som har svårt att se det roliga och jag har svårt att se var gränsen går mellan allvar och humor. Jag fattar inte om Börje är med på skiten eller ej, men jag antar att han är det eftersom man inte hört om några polisanmälningar emot 1000 apor som Alex och Calle Schulmans "humorföretag" kallar sig.
Nu är dessa fyra nämnda (5 om man räknar med Calle Schulman) inte de enda i Sverige som sprider skit omkring sig som en hel ungdomsgeneration tar intryck av men de är kanske de allra mest kända och inflytelserika, därför hoppar jag på just dom (även om problemet egentligen som jag sagt tidigare beror på medierna, men i brist på enskilda personer att hoppa på får det bli bloggarna). Jag har inga problem med att man dyker upp från bloggvärlden som tyckare i debattprogram och liknande och dyker upp i TV överhuvudtaget från ingenstans men jag tycker att man ska ha något att komma med. Det ska sägas att jag uppfattar det som att Alex Schulman i alla fall har lite intelligens att komma med även om jag inte förstår honom riktigt, men tjejerna som jag nämnt känns inte direkt som den typ av girlpower som skulle vara nyttig för samhället. Jaha nu har jag spytt lite galla över dessa människor och känner mig rätt nöjd tror jag. En sten har lyfts från mitt hjärta...

onsdag 10 december 2008

EU-parlamentet

"Vakna Sverige!!", som ett känt humorprogram skanderat i SVT den senaste tiden. Jag skriker i detta fall inte vakna av samma orsak, utan med anledning av att det är ett EU-parlamentsval den kommande sommaren. Den 7:e juni närmare bestämt. Det är alltså mindre än ett halvår kvar och hur mycket har partierna börjat jobba med kampanjandet? Jag har åtminstone inte fått några hemskick än, varken via e-mail eller vanlig post. Det är märkligt att det är så litet engagemang ifrån våra riksdagspartier framförallt. De skulle absolut ha råd att kampanja men gör det inte vilket gynnar småpartier som junilistan, sverigedemokraterna, piratpartiet och andra. Jag menar inte att bunta ihop dessa småpartier politiskt för de är absolut inte lika så sätt tro inte att jag menar det. Men jag buntar ihop dem eftersom de inte är representativa för Sverige utan de står för en liten klick av befolkningen men med lågt valdeltagande och engagemang så kan de här partierna bli större än vad de borde bli.

Därför skulle jag vilja uppmana alla etablerade partier att starta upp kampanjarbetet snarast. Jag vill veta vilka frågor som de partier som ligger mig närmast har tänkt sig att slåss för i EU-parlamentet. Vad har partierna för strategier när det gäller de kommande fem åren. 

EU är inte oviktigt även om vi svenskar gärna vill hålla EU borta, så även jag i de allra flesta fall. Men, nu råkar vi vara medlemmar och för mig förefaller det tyvärr inte realistiskt att vi kan gå ur som det ser ut just nu, utan vi måste försöka utnyttja de få demokratiska möjligheter som EU ger och valet till Europaparlamentet är egentligen vår enda sådan förutom våra nationella val där vi med hjälp av våra röstsedlar tillsätter ministrar som senare utgör den andra delen av EU:s lagstiftande organ nämligen europeiska unionens råd (ministerrådet).
Då, som sagt, Europaparlamentet är den enda någorlunda demokratiska delen av EU tycker jag att det är rysligt oansvarigt av de politiska partierna att inte ge väljarna mer tid på sig att bestämma sig för vad de ska rösta på. Ju längre det dröjer desto fler missnöjesröster och soffliggare kommer vi få, var så säkra.

tisdag 9 december 2008

Bilindustrin

Jag blir så heligt förbannad! Varför tjatar medierna om att bilindustrin måste räddas? Jo, 1000-tals människor blir utan jobb. 
Ja, det blir de men so the f--k what??!! Det är kanske hårt att säga så och många människor som jobbar på Volvo och SAAB skulle nog bli ganska arga om de såg det. Det är ju jättetragiskt att det är arbetare som drabbas av att deras arbetsgivare inte förstått att ta in på nya spår som ligger i tiden. Men det finns också stora möjligheter med den kris som industrin befinner sig i enligt mig;

Jag är säker på att nya jobb kommer skapas om man inser att bilindustrin har gjort sitt. På samma sätt som filmindustrin och musikindustrin försöker bilindustrin slå vakt om ett förlegat system som inte längre fungerar. De har inte uppfyllt sitt uppdrag med att hänga med i tiden utan har försökt hålla fast vid ett gammalt tänk om att bensindrivna bilar är det vi ska ha. Låt dem gå i graven för guds skull och slösa inte statens finanser på privata företag som slutat göra det som folk vill ha! Låt statens finanser gå till att hjälpa de människor som blir tillfälligt utan jobb istället. Se till så entrepenörer, unga som gamla, får möjlighet att starta upp företag som blir bra alternativ till storindustrin. Tänk om vi kunde få in nya aktörer på marknaden som har en genuin vilja att skapa fordon som inte förstör miljön, som vill sälja musik och film billigt via nätet. Till kostnader som är rimliga. Dvs. kostnader som är lägre än vad de är nu. Man kan tycka att 9 kronor för en låt är billigt, och det är helt OK, men det skulle kunna kosta ett par kronor mindre också om man tog bort alla mellanled som tycker att de ska ha betalt för en låt som de inte alls har skrivit. Men nu är det inte musikindustrin jag ska snöa in på här utan jag ska återgå till bilindustrin: 

Amerikanska kongressen har nu klubbat igenom att lån på 15 miljarder dollar ska vara tillgängliga för de amerikanska biljättarna GM, Ford och Chrysler (de bad dock om minst 34 miljarder). Detta är företag som i åratal har fortsatt göra bilar som ingen vill ha. De gör alldeles för många bilar, de gör stora vräkiga stadsjeepar som slukar mängder med bensin och nu när då den ekonomiska krisen gör att de inte får fler lån för att fylla i de hål som hela tiden uppstår i budgeten eftersom verksamheten går med minus, då tycker de att staten ska gå in och hjälpa dem. Det är ju inte klokt! Nej tänk om, bygg gärna bilar i framtiden också om de är miljövänliga! Och då menar jag inte meningslösa hybridbilar, värdelösa dieselbilar som kan gå på rapsolja men går sönder av det eller etanolbilar och liknande utan riktigt miljövänliga åk. Titta på Flintstones så ser ni miljövänliga bilar ;-)

Jag ser inte en ekonomisk kris just nu utan en jättemöjlighet att bygga om samhället, låt de gamla oanpassade företagen gå i konkurs och satsa på ett nytt tänk och ett nytt samhälle som även våra barn, barnbarn och kommande generationer efter det kan leva i!

Rödgrön röra?

Jaha, så har då miljöpartiet, vänsterpartiet och Sossarna enats om att stå förenade inför valet 2010. Jag är av åsikten att detta i grunden är positivt. Tyvärr finns det ju baksidor med det hela, som t. ex. risken att man får igenom alltför lite av partiets egna politik, framförallt då de mindre partierna Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men det finns positiva effekter också; exempel på dessa är att vi vid en eventuell valseger får två EU-kritiska partier i regeringsställning även om miljöpartiet nu har tagit bort utträdeskravet så är de fortfarande kritiska till EU som det ser ut just nu. Som litet riksdagsparti har man inte mycket att säga till om i utrikespolitiska frågor. Ministerposter möjliggör att man kan skapa ett starkare tryck på en del grannländer som inte verkar bry sig ett dugg om den hotande klimatkrisen och miljöförstöringen, exempel på sådana länder är Polen som har uttryckt att de inte har råd att ta hand om några miljöproblem eftersom det är en ekonomisk kris just nu. Vi får två partier som har intagit starkare ståndpunkter i Israel-Palestinakonflikten och kanske kan göra vår röst hörd även i denna fråga. Men som sagt, det allra intressantaste enligt mig är just att få ett riktigt grönt parti i regeringsställning för första gången om nu denna rödgröna röra kan vinna valet 2010. Jag ser fram emot att bo i ett Sverige där det är tuffare för all miljöförstörande verksamhet, där vi har en liten chans att kanske ta ett steg närmare det kretsloppssamhälle som vi måste sträva mot. Jag tror dessutom att man ska vara ganska lugn som miljöpartist när det gäller rädslan att partiets egen politik får stryka på foten, jag tror nämligen att sossarna och vänstern är mycket benägna att lyssna på och tillmötesgå miljöpartiet i en lång rad miljöfrågor. Det kan bli tuffare på andra områden att lyckas driva igenom mp:s politik men det spelar mindre roll tycker jag. Det kommer garanterat bli ett trevligare Sverige att leva i med regeringsbyte nästa val.

Även om de tre rödgröna partierna naturligtvis inte kommer samtycka i alla frågor så kan de åtminstone säkerligen finna en nog så stark plattform att stå på som de 4 borgerliga partierna lyckades med. Vi ska komma ihåg att skillnaden mellan KD och Centern säkerligen är minst lika stor om inte större än skillnaden mellan Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Visst finns det sakfrågor som de två sistnämnda partierna aldrig kommer komma överens om men finns det inte det i det nuvarande regeringssamarbetet? Titta bara på debatten när det gäller könsneutrala äktenskap och homosexuellas rätt att adoptera. Man kan dra upp en mängd liknande exempel om man vill det, men det är inte intressant just nu. Jag har fullt förtroende för att de fem arbetsgrupperna kommer att komma fram till ett antal utmärkta förslag på förnyelse i svensk politik. Men det är fortfarande tre olika partier som går till val och det är viktigt att de gör detta gällande, så att inte människor glömmer bort att rösta på de mindre partierna. Det spelar ju stor roll för hur maktbalansen kommer se ut i en eventuell rödgrön regering.