fredag 26 mars 2010

Vad hade hänt om om fanns...?

Jag sitter och funderar lite granna över den upprörande storyn som SVT-programmet "Uppdrag Granskning" visade i förrgår om "Oskar" och "Linnea".
Jag har läst en hel del bloggar, nyheter och bevistat ett antal facebooksajter sedan dess och slås av vilken utbredd förståelse som finns, inte bara för våldtäktsoffren, utan också för förövaren.
Visst finns också ett hat och förakt mot handlingarna som pojken begått och en upprördhet över människorna i Bjästas kränkningar och mobbning av offren, men hela tiden finns något slags "tycka synd om"-mentalitet, och förståelse för pojken som jag ändå undrar lite över, och dessutom inbillningen om att det som skett i Bjästa är unikt och inte skulle kunna inträffa någon annanstans, ungefär som att Knutbymorden inte skulle ha kunnat inträffa någon annanstans i vårt fina "helyllesamhälle".

Jag undrar inte av anledningen att jag inte tycker att det skall finnas en förståelse och tankar om bakomliggande orsaker, utan för att jag vet att tonen hade varit betydligt mycket hårdare och mer fördömande om våldtäktsmannen hade överensstämt med gemene mans bild av hur en våldtäktsman skall se ut och vara.

torsdag 25 mars 2010

Undrar lite över Billströms människosyn

Migrationsminister Tobias Billström vill skicka ensamma flyktingbarn tillbaka till länderna de har flytt ifrån. Detta hävdar han är bra för barnens skull och migrationsverket skall tydligen enligt ministern bidra till att bygga barnhem i de ensamma barnens hemländer där barnen inte bara skall få mat och logi utan också hjälp att finna sina föräldrar. Halleluja!

Jag undrar då bara i vilken värld Billström lever, dels om han tror att vi andra människor tror på det kvalificerade struntpratet som han står för, eller ännu värre - om han själv tror på vad han säger...

Har världen blivit fullständigt galen eller bara Bjästa?! (Uppdaterad version)

Ibland kan man bli heligt förbannad, och ibland kan man dessutom bli så explosivt ilsken att man oroar sig för omgivningens välbefinnande... ungefär i tillstånd nummer två befinner jag mig ikväll efter att ha tittat på kvällens "Uppdrag Granskning" där ett reportage om "Oskar" och "Linnea", och den Örnsköldsviksnära orten Bjästa varifrån de båda ungdomarna kommer, visades.

"Oskar" skall enligt uppgifter och dessutom en tingsrätts- OCH en hovrättsdom vara skyldig till våldtäkt av "Linnea", det förekommer tillräcklig bevisning för att de båda rättsliga instanserna alltså skall anse pojken vara skyldig utom allt rimligt tvivel.