fredag 5 februari 2010

Magnus Andersson... är han idiot?

Centerns ungdomsordförande Magnus Andersson har de senaste dagarna varit i hetluften efter ett utspel om att ungdomars ingångslöner skall hållas ner, och att detta är ett sätt att bemöta ungdomsarbetslösheten.
Jag undrar då, är han knäpp eller?

Jag ska visserligen säga att jag ibland kan tycka att alla löner i vår del av världen kanske är för höga, framförallt då man jämför med de sk. fattiga ländernas löner (det finns ju länder i exempelvis Afrika med ofantliga naturtillgångar som inte överhuvudtaget ger utslag i medelinkomsterna), men att det skulle vara ett bra sätt att bekämpa ungdomsarbetslösheten genom att öka klyftorna i samhället är så idiotiskt att det liknar ingenting. Varför höjer man inte istället röster för rejäla sänkningar av chefslöner, VD-löner, styrelseproffsens ersättningar, fallskärmsavtal, sänkningar av riksdagslönerna etc. etc. dvs. sänkningar som det finns rejält utrymme för? Är det inte i den änden man ska börja? Hur många ungdomar skulle kunna anställas om exempelvis IF skadeförsäkringars VD Torbjörn Magnusson sänkte sin lön från de nuvarande nästan 27 miljonerna till en rimligare nivå som kanske skulle ligga på 1 miljon? Då skulle vi ha 26 miljoner och därmed gissningsvis 45-50 nya jobb bara där. Detta är bara ett exempel det finns en mängd exempel på fullkomligt parodiska löner som företagsledare hämtar ut i både välmående och döende företag.

Borde inte Magnus Andersson börja i denna ände? Borde inte detta uppröra betydligt mer. Är det inte viktigare, än att de som redan tjänar minst, ska vara beredda att sänka sina löner ännu mer?!

Det verkar inte klokt tycker jag. Jag förstår inte heller hur Centerpartiet som redan förlorat en mängd väljare har tänkt sig att detta skall generera i fler...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar