lördag 27 februari 2010

Lördagsintervjun...

I dagens lördagsintervju i Sveriges Radio P1 intervjuades Miljöpartiet de Grönas manliga språkrör Peter Eriksson, och gjorde ett enligt mig OK jobb. Det var inte fantastiskt bra, och inte heller fantastiskt dåligt. Däremot tycker jag att Tomas Ramberg gjorde sin klart sämsta insats sedan årsskiftet. Jag tycker att han varit ganska snäll i de tidigare intervjuerna med politiker såsom Lars Ohly, Jan Björklund och Maude Olofsson, men idag hade tydligen Ramberg vaknat på fel sida för han angrep Eriksson maximalt och frågade om frågor som Eriksson svarade relativt tydligt på.

Ohly, är det verkligen omdömeslöst och klantigt?

Lars Ohly beskylls på diverse håll idag för att vara omdömeslös, och det vanliga antisemitkortet spelas lite lätt också.
Till att börja med hävdar Ohly själv att halsduken inte ens är hans utan att den hängdes runt hans hals av en meddemonstrant som ville ta ett foto på Ohly under demonstrationerna mot Israels attacker mot Gaza i samband med Davis Cup-matchen i Malmö förra våren.

Kultur- och musikskolor - Nordanstig i farten igen...

2010 kan bli ett sorgens år för alla kulturälskare, musik-, dans-, bildkonst-, och teaterintresserade barn och dessutom för många av landets lärare i de kommunala musik- och kulturskolorna. Resurserna försämras och kulturen verkar glömmas bort allt mer vilket kommer leda till nedskärningar och kanske till och med nedläggningar.

Under 1990-talets krisår drogs benen undan på flera kommunala musikskolor genom att resurserna försvann i en rasande takt, så mycket som 25 % av pengarna försvann vilket ledde till nedläggningar, färre lärare och på flera håll öppnades alternativ i privat regi då dessa till ett högre pris åtminstone kunde ge den undervisning som efterfrågades. Trots de många år av högkonjunktur som följde så återfördes inga resurser till musik- och kulturskolorna och nu skall man återigen dra in på ungdomars möjligheter att utöva kreativt skapande.

Skämtar arbetsmarknadsminister Littorin?

Menar Sven-Otto Littorin på allvar att väljarna skulle vara så korkade att de inte förstår att praktikplatserna som nu skall dumpas på myndigheter inte är frisering av siffrorna? Han hävdar att de berörda personerna fortfarande kommer vara registrerade som arbetslösa och att siffrorna därför inte alls snyggas till av åtgärden vilket är lögn. 
De som inte hämtar ut a-kassa, alfa-kassa eller socialbidrag är knappast registrerad som arbetslös. Är man ansluten till en praktikplats så är man en del av arbetsmarknadspolitiska åtgärder och därmed bortplockad ifrån arbetslöshetsstatistiken så vitt jag vet. Och även om praktikanterna skulle stå kvar som arbetslösa, så kan de användas som slagträ i valdebatterna med orden "Vi har minsann hårdsatsat på nya jobb...". Det är bara det att det görs 5 i 12.

fredag 26 februari 2010

Tack Ehrenberg!

Johan Ehrenberg ansluter sig i och med sin artikel i Newsmill till oss förespråkare av återreglering av järnvägen och infrastrukturen generellt.

Kortsiktiga vinstintressen och kapitalismen är helt enkelt oförenliga med vettiga satsningar med långsiktiga resultat och som bidrar till samhällsnytta.

Sabuni - Jämställdhetsminister???!!!

Märker Nyamko Sabuni inte att det finns ett stort fel i hennes artikel på Newsmill idag?! Hon skriver ogenerat att "Alla kvinnor som försörjer sig på hushållsnära tjänster förtjänar ett svar ifrån de RödGröna". Hon är jämställdhetsminister men tycker att det är OK att hon för det första förutsätter att det bara är kvinnor som arbetar i sektorn "hushållsnära tjänster" och dessutom verkar hon tycka att detta om så är fallet är OK.

torsdag 25 februari 2010

9 punkter som jag håller med om

Precis som jag och många andra bloggare med Miljöpartistiska och olika vänstersympatier har uttryckt de senaste dagarna så har även Peter Eriksson, och Karin Svensson-Smith skrivit ett par debattartiklar som förespråkar återreglering av spårtrafiken i Sverige. Dessa debattartiklar i likhet med de allra flesta bloggare går i stort sett inte att argumentera emot. Fakta och bevisning är alltför tung för att ifrågasättas. Marknaden kan säkert ha sina fördelar och privatiseringar är inte alltid av ondo.

Islamofoben Nyamko Sabuni slår till igen...

Nyamko Sabuni ska vara integrationsminister, och alltså arbeta för en bättre integration, bättre förhållanden för nya svenskar, arbeta för att invandrare kommer in i samhället på ett bättre och lättare sätt. Trots detta verkar hon mest vilja arbeta för misstänkliggörande av muslimer på bästa möjliga, och minst grundade sätt.

tisdag 23 februari 2010

Kusligt med Timbro...

Jag förstår inte riktigt vad alla de sk. Tankesmedjorna fyller för funktion i samhället mer än att vara obegripliga högerpolitikförespråkare (det finns ett fåtal undantag visserligen, men i stort sett alla är extremt långt till höger).
I gårdagens aftonbladet skrev Thomas Idergard och Nima Sanandaji en debattartikel där de hävdade att sjukförsäkringen är FÖR GENERÖS!!! Är de på riktigt undrar jag? Har de missat hela debatten det senaste året? Har de missat att människor som är cancersjuka tvingas söka arbete, att människor som måste sondmatas är "för friska" för att erhålla sjukersättning? Har de missat att människor har tagit livet av sig för att de oroats över att de snart skulle bli utförsäkrade?

Mer försvar för SJ

Jag förstår faktiskt inte tågresenärerna i Sverige, i deras ilska, eller snarare vart deras ilska är vänd.

Jag förstår att man är upprörd över att inte komma till jobbet. Jag förstår att man är upprörd över förlorad arbetsförtjänst, jag förstår att man är upprörd över att Banverket och SJ inte lyckas hålla tidtabeller och tågen igång bättre.

måndag 22 februari 2010

SJ sj gamle vän.. 2

Jag tycker synd om SJ, dess anställda, alla resenärer och miljön! 

Dagens regering och dess syn på kollektiv trafik och framförallt på järnvägen som en viktig del i en vision om ett mer hållbart samhälle är fullkomligt förkastlig och idiotisk. Deras övertro på konkurrensutsättningens effektivitet och marknadens förmåga att lösa problem är naiv, för att inte säga rent ointelligent och korkad.
Peter Eriksson och Karin Svensson-Smith har i dagens aftonbladet skrivit mycket klokt om avregleringen av SJ och trafikkaoset.


söndag 21 februari 2010

Jag är inte förtjust i det, men måste nog hålla med...

Jag är ingen påhejare av dagens regering som nog de flesta som läser min blogg har förstått. De kommer med det ena tokiga förslaget efter det andra, och har ägnat 4 år åt att fullkomligt rasera det sociala skyddsnät som varit närmst unikt för Sverige och något man kunnat känna stolthet över.

Trots det kan jag inte helt ställa mig negativ till utredningen om en lagstiftning om civilkurage (något som KD egentligen varit det enda parti som drivit, men som de andra allianspartierna valt att kompromissa om). Det känns märkligt att jag, som är så långt ifrån Kristdemokrat som man överhuvudtaget kan bli i nästan alla frågor, kan ge visst medhåll till något som kommer ifrån detta parti. Hmm, jag hoppas jag inte håller på att bli lila eller blå... bäst att gå ut i badrummet och titta efter...

Skönt jag har klarat mig. Fortfarande genomgrön med vissa lätt röda tendenser :)

Det kan tyckas felaktigt att göra rädda människor kriminella, och jag förstår heller inte riktigt hur lagen skall kunna hållas efter.
Skall någon som ser ett brott begås både rapportera brottet och efter bästa förmåga förhindra och dessutom ta foto på alla som går förbi utan att ingripa? Det skulle skapa en jävla oreda. Jag kan dock inte låta bli att vara lite positiv till lagförslaget.
Jag tycker att människor i allmänhet är lite för fega och tänker lite för mycket på sig själva, och att man borde kunna göra mer i många fall än vad människor idag är beredda att göra. Man skall dock komma ihåg att våldet på gatorna i många fall blir allt råare (Det finns samhällsforskare som ifrågasätter detta men jag har inga referenser i nuläget tyvärr), i vilket fall som helst så upplever de allra flesta att våldet har blivit råare och vanligare, vilket gör att man drar sig från att ingripa i vissa situationer vilket är fullkomligt förståeligt.

Jag har själv aldrig hamnat i en situationen där ett våldsbrott utförts framför ögonen på mig utan att polis redan funnits på platsen eller någon annan redan har ingripit på ett eller annat vis, och kan inte säga att jag med säkerhet skulle vara modigare än någon annan.
Det borde ju dock vara så att om precis alla har en skyldighet att ingripa på ett eller annat sätt, antingen i form av att ringa polis och ordningsmakt, eller rent handgripligt ge sig in och stoppa en pågående misshandel, rånförsök eller annat våldsbrott, så blir det onekligen svårt för omgivningen att låta bli att hjälpa till när väl någon har tagit första initiativet till att stoppa det pågående brottet.

Om det blir ett lagförslag av utredningen så hoppas jag Innerligt att lagen kommer att utformas så att även ett samtal till polis eller annan ordningsmakt räknas som att man "ingriper efter egen förmåga", för det kan väl aldrig krävas att man ska ingripa med risk för sin egen hälsa eller till och med sitt liv.

Det har bloggats en del tidigare om detta både för och emot och för en allmän attitydförändring även utan lagstiftning. Det har också skrivits artiklar om människor som ingriper ibland dumdristigt men också hjältemodigt...
Det är en svår fråga att säga ja eller nej till tycker jag, men jag tror faktiskt att ett lagstadgande kan ge upphov till en attitydförändring och därmed ett något tryggare och mindre kallt samhälle om lagen är tillräckligt intelligent och väl utformad. Om detta lagförslag skall bli verklighet måste dock rättssäkerheten för tredje part förbättras och lagen om nödvärn utvecklas. Det innebär med dagens lagar alltför stor risk för tredje part att anmälas, åtalas och fällas för misshandel trots att man enbart visat civilkurage.

Intressant

Modigt... NOT

Fred i Mellanösterns blogg kan man läsa om den amerikansk-judiska professorn Alan Dershowitz analys av mordet i Dubai. Dels tycker jag att det är ganska korkat att använda en tydligt Israelvänlig och engaerad sionistist som Dershowitz som referens, dels tycker jag att det är sällsynt fegt att man inte ens tillåts kommentera det som skrivs på bloggen. Tydligen är man inte öppen för debatt och anser antagligen att all kritik emot Israel och nationens politik är antisemitism. Jag blir så urbota trött, och jag undrar hur en så tydligt proisraelisk blog kan kalla sig "Fred i Mellanöstern" då man inte är ett dugg intresserad av att få fred genom överenskommelser utan uppenbarligen genom politiska mord och etniska rensningar. Att Mossad-agenterna begick andra brottsliga handlingar som att förfalska pass och visum och tog sig förbi gränsposter på olaglig väg. tas inte ens upp i varken blogginlägget eller i Dershowitz analys. Tjoflöjt för opartiskhet...

Intressant

Folkpartiets hycklarna!

Vårt så kallade liberala parti Folkpartiet är ett gäng hycklare. Ena dagen ska man förbjuda människor rätten att vägra skaka hand med sina chefer, av religiösa skäl, nästa ska man tillåta slakt av obedövade djur genom att skära halsen av dem av just religiösa skäl. Är Folkpartiets mål att vara så politiskt inkorrekta som det bara går att vara, eller vad är det frågan om? Var i ligger rimligheten att det är helt OK att plåga djur bara man har religiösa skäl till det. Medan att vägra skaka hand och istället lägga handen över bröstet och buga... GUD FÖRBJUDE DET ÄR JU KVINNOFÖRTRYCK skriker "Liberalen". Fy fan vilket hyckleri, för att inte säga vilken Idioti. Detta mörkblå och stundom märkligt rasistiska parti borde få betala priset för sitt hyckleri och åka ur riksdagen fortare än kvickt. Dessutom borde de genast ta bort ordet liberalerna ur sitt partinamn och aldrig mer använda det som beskrivning av sig själva!

Intressant

Synovate igen... SUCK!!!

Jag undrar vad det är för klåpare som sitter på Synovates kontor och skapar undersökningar som svenska folket skall besvara. Om man vill ha ett statistiskt någorlunda korrekt resultat så får man väl börja med att ställa frågor som är korrekta.
Jag fann undersökningen om vad svenska folket sägs tycka om vår militära insats i Afghanistan. Inte någonstans i undersökningen nämns att ISAF-styrkan i praktiken är en NATO-styrka. Inte någonstans frågas om svenska folket vet något om målet med operationen. Med den överpatriotiska rapporteringen i tidningen Expressen, Svenska Dagbladet etc. är det svårt för människor att säga något annat än att de står bakom trupperna. Av någon anledning har man satsat på att lura svenskarna att tro att man strider för de stackars utsatta kvinnorna och barnen i det gudsförgätna landet i Centralasien.

De som verkar ha svårast att veta vad de tycker är uppenbarligen Kristdemokraterna som i oktober till 19 % var positiva till insatserna har ändrat uppfattning så till den milda grad att nu 44 % är för den militära närvaron. Vänd den andra kinden till... Jo, pyttsan!
De enda som verkar veta vad de tycker är inte oväntat Miljöpartisterna. Det gläder mig att de som stöder mitt parti inte är så överdrivna kappvändare som den övriga opinionen verkar vara, men det är lik förbaskat en synnerligen oprofessionellt utförd undersökning.

Intressant

Det globala klimatet är inte det svenska vädret

Istället för att skriva som man gör idag i diverse tidningar om svenskarnas syn på klimathotet så borde man skriva: Läsarna: Okunniga om skillnaderna mellan väder och klimat! 4 av 10 förstår inte denna skillnad och bör därför undervisas om det.

Unga män som jag själv är uppenbarligen de allra dummaste i vårt samhälle enligt Aftonbladet. Det är de unga männen samt pensionärerna som åker mest bil och struntar mest i ekologiska, KRAV-märkta och lokalproducerade varor. De är helt enkelt de största egoisterna som vägrar ändra på sin egen bekväma tillvaro. 
Kanske borde man inte släppa unga män ur skolbänken förrän de har lärt sig folkvett, solidaritet inte bara med sig själva och sina närmaste utan med alla människor, djur och natur och kommande generationer. Det finns dock ett stort MEN i samband med denna artikel.....

Jag skulle dock vilja ställa mig tveksam till uttalandet om att 4 av 10 svenskar är skeptiska till klimathotet då 86 % i Synovates undersökning svarar att klimatförändringarna är människopåverkade. 82 % säger sig vara engagerade i vad de kan göra personligen för miljön. 74 % är beredda att betala mer för varor som är miljövänliga. Det Synovate däremot konstaterar är att det är svårt för människor att gå från ord till handling. Vissa antyder att det är politikers ansvar, vilket kanske är att göra det lätt för sig, men till viss del så har de rätt anser jag. Utan politisk styrning mot ett miljövänligare och mera långsiktigt hållbart samhälle kommer vi aldrig uppnå detta. Det är falskt av Aftonbladet att lura människor att bli mer skeptiska än vad de faktiskt är, det finns nämligen ingenting i Synovates undersökning som stöder detta påstående enligt mig. Om man basunerar ut stora rubriker om att 40 % av svenska folket är skeptiska till klimathotet så får man automatiskt några fler att bli skeptiska tyvärr och därigenom skapar man en opinion som inte tidigare fanns. Jag vet inte vem som betalat Aftonbladet för denna artikel men den är knappast att räkna som något annat än propagande ifrån klimatskeptiska lobbyister.

Den allra intelligentaste gruppen av människor är enligt mig den lilla klicken på 6 % som i Synovates undersökning. De vågar ifrågasätta samtidigt som de trots allt gör sitt bästa för miljön. Man skall alltid våga ifrågasätta och tänka kritiskt och det bör alltid uppmuntras, men att en stor del främst unga män och pensionärer säger sig strunta i miljöproblem och klimatförändringar beror på ren lathet och inte ett aktivt ställningstagande.


Snälla nån!

I dagens aftonbladet läser jag en artikel om en tvåbarnsfar i Västerås som har sett daggmaskar på golvet i Lögarängens badhus.

                                                       Så här upprörd är pappan efter att ha
                                                       sett en daggmask.

För det första undrar jag om han aldrig har sett en daggmask förut. För det andra undrar jag om han har en susning om någonting då han verkar tro att daggmaskar är farliga. För det tredje pratar han om att daggmaskar äter hudavlagringar och därför tänker han aldrig gå till samma badhus igen.


Då undrar jag, om nu daggmaskar äter hudavlagringar, betyder det att de kommer att attackera mannen och äta direkt på hans kropp? Nej, självklart inte. Kommer maskarna innebära någon som helst hälsofara för människorna i badhuset? Nej, självklart inte. Är det äckligt att maskar krälar omkring på golvet? Ja, kanske lite, men fullkomligt ofarligt och inte helt onaturligt då det är våldsamt kallt utomhus och maskarna föredrar fuktiga miljöer. Det är märkligt att människor ibland verkar inbilla sig att djur och natur aldrig skall komma i kontakt med vår ordnade värld. Enda problemet i denna historia som jag kan se är att det antagligen inte är så värst nyttigt för maskarna med allt klor som de får i sig. Det är väl det enda rimliga argumentet för att ta bort husdjuren ifrån badhuset.


Intressant