fredag 13 februari 2009

Lättklätt

Jag måste lägga in en kommentar till en blogg som jag länkar till vid namn Mitt liv i Sverige
Skribenten i fråga brukar ofta skriva ganska kloka saker när det gäller exempelvis rasism, men jag kunde inte låta bli att reagera emot ett inlägg. Jag har redan kommenterat inlägget på hans blogg men kände för att ta upp det även på min. Jag säger inte att skribenten har fel i allt han säger men jag tycker att han tar sig alldeles för stora friheter i sin analys av en tjej med utmanande klädsel.

Mugabe-Tsvangirai

Igår svors Morgan Tsvangirai in som premiärminister i Zimbabwe av president Robert Mugabe, vilket alltså innebär att de nu ska samsas om makten i Afrikas kanske sämst skötta land.

Vapenvila!!

Hamas har nu accepterat en 18 månader lång vapenvila med Israel förutsatt att Israel häver blockader och öppnar alla gränsövergångar. Låt oss nu hoppas att Israel tar sitt ansvar som den rättstat man anser sig vara och godtar detta bud. Det skulle ge ett ypperligt förhandlingsläge med ett fullständigt vapenstillestånd under 18 månader. Då skulle vi kunna närma oss en långsiktig fred. Men det kräver också att Al-Fatah och Hamas kan komma överens. Ett glädjande besked är det i vilket fall.

torsdag 12 februari 2009

Gammalt och nytt om päls

Egentligen är detta gamla nyheter men jag kände inte till det tidigare och jag tror att det har undgått ganska många i Sverige, nämligen att Finland, vårt kära grannland i östers regering, då Storbritannien införde sitt förbud emot pälsfarmning fördömde detta å det grövsta, och fördömde också Nederländernas planer på att lagligen förbjuda pälsfarmning! De hävdade att detta skulle störa EU:s inre marknad. Det är ju inte klokt!

onsdag 11 februari 2009

Krigsförbrytelser av Israel

Bravo säger jag till tribunalen i Haag!

Sedan den palestinska myndigheten den 22:a januari erkänt domstolen så har nu möjligheterna öppnats för att man ska kunna undersöka eventuella krigsförbrytelser begångna av Israeliska befäl under Gazamassakern. Åklagaren vet ännu inte om han/hon har jurisdiktion att bedriva en oberoende utredning av fallet men ska undersöka om så är fallet. Utredningen kommer i så fall innefatta såväl Hamas som Israel, vilket enbart känns vettigt. Alla måste utredas på samma premisser, ett problem är dock att Israel inte har erkänt Haag-domstolen och det finns en hel del andra hinder på vägen t. ex. att Palestina inte är erkänd som en suverän nation och i en eventuell rättegång kommer inte domstolen ta ställning i frågan angående om Palestina skall erkännas eller ej.

Märkligt förfarande

I finanskrisens dagar så tvekar inte länder att pumpa  in miljarder efter miljarder i storföretag som har skjutit sig själva i sank genom oproportionerliga chefsbonusar och dålig anpassning till att konsumenterna blir allt mer miljöinriktade bl.a.

AFA-misshandeln

Vad ska man tycka i frågan om misshandeln av en Nationaldemokratisk politiker i helgen. AFA (AntiFascistiskAktion) har tagit på sig misshandeln som av polisen rubriceras som mordförsök.

tisdag 10 februari 2009

Ahmadinejad

Irans president Mahmoud Ahmadinejad sa i ett tal idag eller möjligtvis igår att man nu öppnar dörren för samtal med USA. Samtal som ska bygga på ömsesidig respekt och där man samtalar på samma nivå, inte ett samtal där man blir tillsagd att si och så är det. Dessutom sa Ahmadinejad att världen nu gått in i en era dialog och intellekt, eftersom militärmakt har visat sig vara misslyckat att använda sig av. Världen vill inte se Bushs "mörka tid" upprepas. Klokt sagt av en halvgalen man. 
Denna utsträckta hand är bara att gripa för man kan inte längre ignorera statsmakter och nationer bara för att man inte är förtjusta i deras regenter och statschefer eller deras styrelseskick.
Ahmadinejad antydde att samtal skulle kunna föras om terrorismbekämpning, nedrustning av kärnvapen, en omstrukturering av FN:s säkerhetsråd och kampen mot narkotika-trafficking. 
Allt detta låter enbart som sunda ting att diskutera. Det är rysligt viktigt att det nu hålls samtal med Iran för det här är ett supertillfälle för världen att komma närmare en hållbar global fredssituation!

Läs detta!

Läs inlägget på alliansfritt sveriges blogg som jag länkar till här!!

Oops

Detta hände idag i blondinbellas liv. Hon har ju glömt att ta med det på sin egen blogg så det är bäst att jag hjälper henne lite och lägger ut filmen här.

Israelisk panik

Läste idag på en blogg belägen på al-hamatzav (en israelisk-svensk websida) om den senaste veckan i Israel som enligt skribenten flutit på som vanligt med kostym, dagis bla bla bla. Märker de inte själva att det är ett oerhört motsatsförhållande till situationen för palestinierna på Gaza och Västbanken? Även om rädslan naturligtvis finns för enstaka raketattacker, så har man ett helt annat vardagsliv i Israel, ett liv utan förtryck och fattigdom för gemene man. Detta är det första man slås av i inlägget.

måndag 9 februari 2009

Tzipi Livni

Det är skrämmande vad Israelerna har att välja på i morgondagens val! Tzipi Livni och hennes Kadima som visserligen säger sig vara för en tvåstatslösning men som vägrar ge upp Golanhöjderna och Jerusalem. Och som dessutom har uppgett planer på att bomba Irans kärnkraftsanläggningar om man vinner valet.

Vardag på Västbanken och Gaza


Kan någon förstå att palestinierna har samlats i motståndsrörelser, vare sig dessa är religiösa, politiska eller helt oberoende? Jag har i alla fall full förståelse, och hade garanterat ingått i en sådan motståndsrörelse själv om jag hade varit palestinier.

Israel skjuter på bönder och volontärer

Fångade upp den här videon på bloggen Moments of Gaza

Detta visar på hur mycket mänskligt liv och fred respekteras av den israeliska militären. Det spelar uppenbarligen heller ingen roll för Israelerna vilka nationaliteter de skjuter på. Antagligen hade de skjutit ihjäl israeler också om de befann sig just där denna grupp befann sig. Det är inget snack om saken. Israel är och förblir en skurkstat och en terroriststat så länge de bedriver denna typ av terror utan att skilja på civila och militära mål!

söndag 8 februari 2009

Coolt!

Läste idag om ett pilotprojekt i Storbrittanien där man på prov ska använda sig av nyproducerade vägbulor för att framställa elektricitet! Ett antal paneler ska placeras under vägbulorna (som ska vara mycket mindre än de farthinder som idag existerar) och dessa paneler fångar upp den kinetiska energin ifrån bilar som kör över för att producera elektricitet. Det är science-fiction fast på riktigt! Oerhört intelligent och lysande om det lyckas. Vad sägs om det, om det dessutom var fullständigt miljövänliga bilar så har man ju en totalt grön energikälla. Kostnaden för varje vägbula ligger mellan 300 000 och 700 000 kronor beroende på storleken. Enligt den ekonomiska kalkylen skulle detta betala sig efter mellan 2 och 3 år och då enbart vara en vinstaffär!

Där ser ni regeringen reinfeldt att det finns alternativ! Jag fattar också att enbart denna energikälla inte skulla täcka de svenska energibehoven, men det måste till en kombination av en massa gröna alternativ. Vi behöver inte kärnkraft, vi behöver innovationer. Lyssna på uppfinnarna!