torsdag 18 februari 2010

Konstnärslönen slopas ;(

Alliansregeringen har nu fattat ytterligare ett fullkomligt hårresande idiotiskt beslut på korkade ideologiska grunder. Detta beslut är att dra in ett antal svenska erkända konstnärers inkomstgaranti. De pengar som man tjänar in på detta är knappt märkbara, syftet är enbart att visa att man ifrån staten inte ska stödja någon form av konstnärsverksamhet eller kulturyttring. Man vill statuera exempel antar jag och visa att det är någon form av vänstervridning att stötta konstnärlig verksamhet. Det är inte särdeles många svenska konstnärer som mottager inkomstgarantin som dessutom inte utgörs av något ruskigt belopp utan 18 000 kronor i månaden. Detta betalas dessutom enbart ut om man som konstnär inte tjänar för mycket pengar.

Inkomstgarantin har varit ett erkännande för ett antal svenska konstnärer som kunnat känna sig trygga ekonomiskt som tack för deras livsgärning. Nu dras detta bort, och jag antar att det är tänkt att de artister, bildkonstnärer, kompositörer, skådespelare, författare etc. som tidigare erhållit inkomstgarantin nu ska stämpla istället.

Det finns uppenbarligen många som känner att det sticker i ögat att talangfulla människor som har bidragit till att glädja många människor och berika andras liv, ska vara garanterade en inkomst då de valt att verka i en bransch där inkomsten sällan är konstant. Som tur är finns det bloggare som skriver lite klokt och nyanserat om det hela trots allt. Att inkomstgarantin skulle vara helt villkorslös verkar det som en del tror, men detta stämmer inte riktigt, och framförallt är det inte vem som helst som blir beviljad "konstnärslön".

Inkomstgarantin har varit en mångfaldsgaranti - Den har lett till att kultur som inte alltid lönar sig till 100 % har kunnat produceras och berika livet för de människor som inte bara uppskattar populärkultur, den har lett till att kompositörer har kunnat skriva verk i lugn och ro istället för att enbart hetsa ihop beställningsverk i form av filmmusiksmedleyn och liknande.

En av de mest korkade bloggar jag läst idag är the hell of anastacia där skribenten pratar om att vi människor inte behöver konst och kultur för vår överlevnad. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det är tämligen klarlagt att människan är fullkomligt beroende av konst och musik för att må bra och för att överhuvudtaget leva. Några lästips angående detta till anastacia följer här, här, och här. Den nämnda bloggaren verkar tro att inkomstgarantin bara betalas ut och betalas ut under tiden som konstnärerna erhållande denna enbart sitter hemma och gör "dålig" konst som ingen vill ha under tiden. Vilken knäppgök!
Den fria marknaden skall tydligen styra även kulturen, vilket gör att vi i slutändan enbart kan lyssna på Hanna Montana titta på reality-shows på TV, kanske på sin höjd njuta av en talkshow om den lyckas löna sig. Tavlor och komponerad musik samt teater som inte är "Stefan och Krister-usel" får vi bara se och höra på museum.

Nej hör ni avundsjuka Jantesvenskar. Inkomstgarantin behövs och jag hoppas att vi kan lyckas återinföra den så fort vi byter regering i höst!


Intressant

6 kommentarer:

 1. Jag förnekar inte alls att folk mår bra av konst och kultur, men för att överleva? Ge mig gärna lite källhänvisning till detta.

  Och varför skulle de inte stämpla? Det är ju vad alla andra får göra om de blir utan jobb. Visst är det fint att kunna glädja andra människor genom konst, men andra saker... som kanske rädda liven istället för att bara göra dom glada borde vara mer värt.

  Och 18 000 är väl inte fy skam... du får det att låta som en struntsumma... det är det inte! Det är fan inte mycket mindre än vad jag får ut i månaden på min lön som specialistutbildad sjuksköterska på ett heltidsarbete.

  SvaraRadera
 2. http://www.bokus.com/b/9789178443581.html
  http://www.amazon.com/Sociology-Music-Teachers-Perspectives-Practice/dp/0131776967
  http://www.prisjakt.nu/bok.php?p=22075
  Du får själv gå och låna böckerna på universitetsbibilioteket eller nåt.
  18 000 kronor ÄR en struntsumma. Till att börja med är det ingenting som de här konstnärerna får ut om de tjänar för mycket pengar vilket de allt som oftast gör, vilket gör debatten om dessa pengar ännu mer onödig.
  Det finns inte alltid något fackförbund att vara ansluten till för dessa konstnärer, vilken a-kassa är det då de ska betala in till?

  Det handlar om ett fåtal kulturidkare som blivit erkända för sin livsgärning och bidragit och bidrar till att glädja många människor och gjort och gör mycket nytta. Är du på allvar av den uppfattningen som specialistutbildad sjuksköterska att människors själsliga hälsa inte spelar någon roll? Jag är själv utbildad lärare och skulle heller inte få ut några 18 000 på ett heltidsarbete, men det rör inte mig i ryggen att dessa kulturgiganter får ut mer pengar än jag, och jag betalar gladeligen in pengar så att de kan fortsätta sitt nyttoarbete.

  Varför ska vi betala ut statlig lön till professorer hela livet? Varför ska vi ha sjukvård i statlig regi utan vinstintresse? Varför ska vi ha skola åt alla även för de som inte skulle ha råd att gå där om de var tvungna att betala för utbildning och skolmat? Varför ska vi lägga pengar på fritidsgårdar eller föreningsverksamhet om det inte i sig själv har ekonomisk bärighet? Hur kan 75 % av svenska folket vara positiva till kungahuset som kostar mångmiljonbelopp varje år samtidigt som man misstycker mot att 157 konstnärer och kulturidkare får statlig lön. Maximal utbetalning till alla dessa under 12 månader vore knappt 34 miljoner (vilket antagligen aldrig någonsin har skett) dvs. en knapp tredjedel av vad hovstaten kostar varje år utan undantag.

  För övrigt anser jag inte att man kan säga att det ena eller det andra är RÄTT eller FEL i debatten om ofrivilliga fäder :)

  SvaraRadera
 3. "Är du på allvar av den uppfattningen som specialistutbildad sjuksköterska att människors själsliga hälsa inte spelar någon roll?"

  När sjutton sa jag det? Klart det spelar roll, men det är väl inte samma sak som att dessa 157 konstnärer ska få pengar för ingenting. Och det behövs inga "kulturgiganter" för själavård... simpel kultur av icke-giganter funkar med.

  Boken du länkar till: Jag kan inte finna i beskrivningen nåt om att den rädda liv och jag orkar inte chansa på att det står där. Ge mig istället statistik över hur många som faktiskt dött pga brist på konst, för det är bara det jag är intresserad av.

  Ok, du har rätt i att 18 000 är en struntsumma, men endast det faktum att vare sig du eller jag tjänar mycket mer på ett heltidsjobb förklarar väl hur dumt det är. Kalla det avundsjuka, men ska de ha garanti vid brist på arbete vill jag också ha det. Jag anser inte mitt (eller ditt) jobb mindre viktigt än deras.

  Angående kungahuset är jag inte en av de 75% av folket som tycker de ska finnas eller få en spänn av staten. Störta skiten! Den är helt vansinnigt hur mycket de kostar oss.

  Och om de ofrivilliga fädrarna... läs om, läs rätt. Jag sa inte att det VAR rätt. Jag sa att det var MIN ÄSIKT att det var rätt.

  SvaraRadera
 4. Jag tror tyvärr inte att det finns någon direkt statistik på att "102,14 människor har dött av bristen på konst". Riktigt så fungerar ju inte humanistiska vetenskaper såsom etnologi.
  Orkar du inte läsa böckerna så får du nog nöja dig med att lita på mitt ord att det står i dessa böcker om, i det här fallet, människans absoluta behov av musik.

  Alla människor är inte av den uppfattningen att endast konst som är ekonomiskt självbärande är den bästa och mest njutbara konsten. Skall då dessa människor (vilka betalar skatt) inte få sina behov tillfredsställda? Är det så att endast marknaden skall styra vad människor får eller ska lyssna på, titta på, läsa?
  Då kan vi lika gärna införa en totalitär diktatur eller nåt direkt tycker jag för det samhället vill inte jag befinna mig i!
  Återigen så säger jag att 157 konstnärer antagligen aldrig har fått konstnärslön samtidigt. Det handlar om en a-kassa som de själva också är med att betalar till genom att de betalar skatt då de tjänar pengar. De flesta av dem betalar in betydligt högre skattebelopp än du och jag dessutom.

  Skönt att höra att du inte är en av de 75 % :)

  Jag köper absolut att det är DIN ÅSIKT att det var rätt angående de ofrivilliga fädrena :)

  SvaraRadera
 5. Jag tror inte heller att det påverkar oss så otroligt mycket att dessa 157 får inkomstgaranti, men i fråga om den ska slopas så ja, det tycker jag verkligen,för skatt betalar vi alla, men endast 157 har förmånen att få tillbaks den på detta sätt. Förhoppningsvis fortsätter de skapa konst ändå... annars kan de inte direkt brinna för det de gör.

  Vad är din åsikt om vilka som ska ha denna garanti då? Vem ska bestämma det? vad är "konstnärlig verksamhet av hög kvalitet och stor betydelse för svenskt kulturliv"?

  Behov av musik har vi alla, men du skrev överlevnad och det var det jag reagerade på.

  SvaraRadera
 6. Jag anser att konstnärsnämndens styrelse, som idag har beslutanderätt om vem som skall erhålla eller ej erhålla konstnärslön, också skall fortsätta att bestämma.
  Jag anser att dessa har tillräcklig överblick över, och kunskap om Sveriges kulturliv för att kunna bedömma vilka som är berättigade till den förmån som inkomstgarantin är.

  Styrelsen är sammansatt av regeringen och skall utgöras av människor med erfarenheter och kunskaper i alltifrån klassisk komposition till journalistik, bildkonst till pedagogik. Idag återfinns både skådespelare, rektorer, redaktörer och kompositörer i styrelsen.

  Jag betalar skatt för att cancersjuka skall få den hjälp de behöver eller för att barn utan något att göra på fritiden skall kunna gå till (tyvärr alltfärre) fritidsgårdar, jag betalar också skatt för att missbrukare skall få vård och för att "Asta Andersson" skall få hålla vävstolskurser i Lekebergs folkets hus. Jag betalar gärna skatt för att en liten klick av enastående kulturidkare skall kunna fortsätta sitt livsverk vare sig deras aktuella arbete är vinstdrivande eller ej. Det skall sägas att alla de som idag erhåller inkomstgarantin inte är personer som jag känner till mycket om, eller vars verk jag uppskattar extremt mycket, men det spelar ingen roll för mig. Beslutet att kunna erbjuda inkomstgaranti till kulturidkare togs på grunder som inte har förändrats om man skall förändra de ekonomiska förutsättningarna för den mindre kommersiella kulturen så måste man ersätta systemet med någon annan möjlighet. De som redan erhåller den sk. konstnärslönen kommer dessutom fortsätta få den tills de dör. Det enda som sker är att inga nya konstnärer kommer att få garantin.
  Gå gärna in och läs lite om konstnärsnämnden och de arbetsvillkor under vilka konstnärer lever:
  http://www.konstnarsnamnden.se/default.aspx?id=11042

  För övrigt är Sverige det första landet i Norden om att slopa denna ersättning till särskilda konstnärer, författare, dramatiker, översättare och musiker.

  SvaraRadera