söndag 15 februari 2009

Kalabaliken i Zimbabwe fortsätter

Kalabaliken i Zimbabwe fortsätter. För ett par dagar sedan skulle ett antal ministrar sväras in men Robert Mugabe valde att göra på sitt sätt; Istället för att börja med att svära in de förväntade så svor Mugabe in ett antal "junior ministers" dvs. ministrar utan kabinett. Och dessutom fortsatte Mugabe med att utse företrädare för sitt eget parti till de flesta tunga ministerposter.
Inte nog med detta; En av de högsta ledarna för Morgan Tsvangirais oppositionsparti MDC spärrades härom dagen in i fängelse utan angiven anledning.Uppenbart är att Mugabe tänker inte förändra någonting i sin politik, han tänker inte ge efter för några utländska påtryckningar. Jag tror faktiskt inte att han själv förstår riktigt vad han håller på med, och jag tror inte han förstår hur mycket insyn omvärlden har. Han lever i en annan värld där han själv bestämmer vad som är rätt, vad som är fel och vad andra ska tycka och tänka. Han förstår bara inte att den världen inte är detsamma som verkligheten. Det är verkligen hemskt att se att en sådan antingen dement, eller fullkomligt tokig man kan tillåtas fortsätta vara regent i ett land där befolkningen svälter, lever i extrem fattigdom och där människor fängslas pga. sina politiska åsikter. Inte ens för att de försökt göra någon form av uppror utan enbart för att de tillhör ett parti.

Vidare så firade Robert Mugabe sin 85-årsdag med pompa och ståt, 8000 humrar beställdes, mat fanns i överflöd och dessutom passade han på att köpa sig en födelsedagspresent i form av en lyxvilla i Hong Kong - värde 50 miljoner kronor! Detta gör karln som sagt samtidigt som befolkningen i hans land svälter, och misären är enorm. Omvärlden tittar förnöjsamt på och rycker lite lätt på axlarna åt diktatorns tokigheter. Själv mår jag fysiskt illa och blir så heligt förbannad över denna slapphet. Var händer? Finns det inga som helst planer på att agera? Vår egen biståndsminister som stolt talar om att hon minsann inte dricker rättvisemärkt kaffe, har hon några idéer om hur vi kan hjälpa Zimbabwierna? Det verkar inte så. 

Underkänt är betyget som jag ger hela världssamfundet, underkänt till FN, underkänt till västvärlden samtliga regeringar och underkänt till samtliga biståndsministrar!

1 kommentar:

  1. läste om mr. mugabes vådliga födelsedagsfest imorse, och reagerade på samma vis som du. valde iofs att blogga om östermalm-kisarnas låtsas-värld i stället, men håller helhjärtat med om det twistade i att denna galne man får fortsätta hållas utan att nån reagerar nämnvärt. exemplet med fängslandet av den genom folkval framröstade tsvangirais närmaste är..tja, finner ej ord. tyst som i graven från vår kära borgerliga regering är det iaf, och i princip lika stilla från oppositionen. härliga tider...

    SvaraRadera