lördag 13 februari 2010

Riskerna tilltar...

Nu har USA beslutat sig för att sätta in något 1000-tal av sina nyanlända militära trupper i norra Afghanistan - dvs. det område där de svenska soldaterna befinner sig för tillfället. Detta kommer att öka riskerna för den svenska truppen avsevärt och deras fredsbevarande uppgifter som så ofta framhålls blir naturligtvis obefintliga då det inte finns någon fred att bevara.

USA, Storbritannien, Danmark, Estland samt Afghanistans egen armé håller just nu på med en storoffensiv för att rensa ut Talibanerna ifrån Afghanistan. Naturligtvis kommer man inte lyckas helt och hållet med detta, utan tyvärr antagligen skapa en grogrund för nytt hat, ny fruktan och nyrekrytering av terrorister.

Det är dock inte intelligensen i insatsen, eller vilka konsekvenser det kan få för det politiska klimatet i Afghanistan som jag ska prata om, utan det faktum att de svenska trupperna nu utsätts för allt högre press och allt större risker. Är det vettigt att ha fredsbevarande styrka i områden där NATO nu planerar att krossa allt vad fred heter? Om det inte finns någon fred att bevara har väl inte våra soldater på plats att göra, eller?

I de inledande striderna under gårdagen har ett 20-tal gerillakrigare, och 5 NATO-soldater fått sätta livet till. Fler dödsfall kommer förekomma och striderna kommer att bli både blodiga och allt värre. Jag anser inte att Sverige har med detta att göra. Det ÄR inte Sveriges krig. Än så länge pågår striderna mestadels i södra Afghanistan, men NATO-trupperna kommer pressa Talibanerna norrut, och striderna kommer att tillta i Mazar-i-Shaarif-området där de svenska insatserna är posterade i första hand.

Jag tycker precis som Peter Eriksson att de svenska partiledarna verkligen behöver se över situationen ordentligt och se till vilka risker man utsätter de unga männen och kvinnorna i för.I


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar