söndag 7 februari 2010

Dödsbeskjutningen

Dödsbeskjutningen av två svenskar i Afghanistan upprör självklart.

Det är tragiskt och hemskt, det har dock dödats människor i Afghanistan sedan 2001! Afghaner, amerikaner, britter, fransmän, danskar, tyskar, pakistanier och många andra nationaliteter. Det är lika tragiskt var gång någon dör. Och väpnade konflikter borde tillhöra historien. Man undrar om människan har en ovilja att lära sig av sina misstag...

Visserligen har Sverige som land ett ansvar då man stödde säkerhetsrådets resolution 1373 som i praktiken gav USA rätt att attackera Afghanistan som ett led i kriget mot terrorismen, men vi hade inte någon del i angreppskriget och skall inte heller ha det. Den svenska styrkan är i Afghanistan för att bidra med återuppbyggnad och säkerhet, inte för att delta i eldstrider och rena krigssituationer. Läget förefaller förvärras dagligen i Mazar-e-Sharif med omnejd och då är det fullkomligt självklart att trupperna genast borde tas hem. Vi är INTE i Afghanistan för att delta i något krig. Vi är ett alliansfritt land och skall så fortsätta vara (även om vi tyvärr inte är det i praktiken just nu, på flera sätt så att säga...).

Socialdemokraterna måste börja lyssna på miljöpartiet och vänsterpartiet angående Afghanistanfrågan, hemskt nog kommer nog Sossarna att göra det efter denna incident. Det är så fruktansvärt att något sådant måste ske, för vissa ska förstå... Kopplingar kan göras till andra saker, exempelvis kärnkraften. Den är supersäker och bra tills något sker och då är den inte säker alls längre... Titta gärna på Tage Danielsson sannolikhetsmonolog som länkas till i fältet till höger här på min blogg.

Svenska soldater har inte i områden där strid pågår att göra. Inte för att vi är fega eller för att vi inte känner solidaritet med de drabbade. Inte alls så utan för att Sverige dels inte utbildar soldater för direkt krigföring, eller för attack, och för att vi är alliansfria och är en neutralstat, icke engagerade i angreppskrig vare sig de är FN-sanktionerade eller ej. Vi bidrar med fredsbevarande styrkor och civil hjälp.


Ta hem trupperna NU!

2 kommentarer:

  1. Du måste nog läsa på lite...
    Svenska soldater är fortfarande en del av den fredsbevarande styrkan, och vi skjuter inte först... Vi försvarar oss mot angrepp, som tyvärr har blivit allt fler.

    Men det kanske är din filosofi, att ge upp när det blir besvärligt...

    SvaraRadera