lördag 27 februari 2010

Ohly, är det verkligen omdömeslöst och klantigt?

Lars Ohly beskylls på diverse håll idag för att vara omdömeslös, och det vanliga antisemitkortet spelas lite lätt också.
Till att börja med hävdar Ohly själv att halsduken inte ens är hans utan att den hängdes runt hans hals av en meddemonstrant som ville ta ett foto på Ohly under demonstrationerna mot Israels attacker mot Gaza i samband med Davis Cup-matchen i Malmö förra våren.
Det finns ingen som helst anledning att tvivla på att så är fallet så redan där är saken utredd och har blivit en ickefråga. Att demonstrera mot Israels övervåld på Gaza är knappast omdömeslöst utan enligt mig raka motsatsen. Att alliansens företrädare lyste med sin frånvaro i denna demonstration och alla andra demonstrationer som fördömer Israels agerande mot den arabiska befolkningen i Palestina känns betydligt mer omdömeslöst. Och därmed är närvaron vid demonstrationen också utredd.

Dessutom undrar jag varför det är omdömeslöst att bära en Palestinasjal dekorerad med en karta där Palestina är ett land. Det finns många människor som är av åsikten att en enstatslösning är enda möjliga slutet på konflikten i mellanöstern. I dagsläget är kanske en fredlig tvåstatslösning det man helst vill ha då flest människor antagligen skulle vara nöjda med ett sådant beslut. Jag undrar dock om man som politiker måste stödja Israels kvarvarande som judisk stat? Innebär ett slut på Israel som judisk stat att inte judiska medborgare skulle få plats i EN stat för alla boende i området?
Nej, självklart inte.
Det känns mycket billigt av alliansen att försöka vinna politiska poäng på detta patetiska påhopp. Jag förstår heller inte riktigt syftet från högerpartierna att ständigt angripa Lars Ohly, då det knappast är så att de kommer vinna väljare till den borgerliga sidan från Vänsterns sympatisörer, då dessa inte gärna går över blockgränsen.

Intressant

2 kommentarer:

 1. Det finns anledning till att tvivla på Ohlys story, det finns ju fler bilder på Ohly med halsduken i omlopp. Fotografen uppger att Ohly fick halsduken av arrangören och att flera omkring bar likadana halsdukar. Ohly ska ha tagit av sig halsduken en bra stund senare.
  http://somjagserdet68.wordpress.com/2010/02/28/bloggens-bild-i-expressen/

  Det vore intressant med en uppföljning av storyn, någon av beskrivningarna måste vara fel.

  Jytte Guteland hade en planerat framträdande under demonstrationen men avbröt när hon insåg vilka element som deltog i demonstrationen.
  http://sydsvenskan.se/malmo/article418470/SSU-basen-Demonstrationen-borde-ha-avbrutits.html

  "Hon framhåller att hon som SSU-ordförande absolut inte kan låta SSU delta och legitimera krafter som motverkar alla ansträngningar för fred i Mellanöstern. Det är en lärdom som hon vill att alla SSU:are ska dra."

  SvaraRadera
 2. Nej, det finns absolut ingen anledning att tvivla på storyn bara för att en fotograf som uppenbarligen är nöjd med lite publicitet säger motsatsen. Dessutom upprepar jag, att vara för en enstatslösning innebär inte att man motverkar freden, bara att man har en annan syn på vad lösningen är så vare sig det var Ohlys sjal eller ej, så har han knappast gjort något annat fel än, om så är fallet, ljugit om vems sjalen var.

  SvaraRadera