lördag 27 februari 2010

Skämtar arbetsmarknadsminister Littorin?

Menar Sven-Otto Littorin på allvar att väljarna skulle vara så korkade att de inte förstår att praktikplatserna som nu skall dumpas på myndigheter inte är frisering av siffrorna? Han hävdar att de berörda personerna fortfarande kommer vara registrerade som arbetslösa och att siffrorna därför inte alls snyggas till av åtgärden vilket är lögn. 
De som inte hämtar ut a-kassa, alfa-kassa eller socialbidrag är knappast registrerad som arbetslös. Är man ansluten till en praktikplats så är man en del av arbetsmarknadspolitiska åtgärder och därmed bortplockad ifrån arbetslöshetsstatistiken så vitt jag vet. Och även om praktikanterna skulle stå kvar som arbetslösa, så kan de användas som slagträ i valdebatterna med orden "Vi har minsann hårdsatsat på nya jobb...". Det är bara det att det görs 5 i 12.


Alliansens arbetsmarknadspolitiska åtgärd "Lyft" har bara gett 374 praktikplatser sammanlagt sedan starten, 89 stycken har staten lyckats vaska fram och kommuner och landsting har stått för 20 stycken. (målet var 40 000, och förhoppningen 130 000). Detta är naturligtvis ett misslyckande som är pinsamt för regeringen och det är anledningen till att arbetsmarknadsministern nu beordrat statliga myndigheter att vaska fram 65 000 praktikplatser ur tomma intet, detta är något som inte ens Littorin själv tror är möjligt. Bara Skatteverket har blivit ombedda att ta emot 6000 praktikanter vilket innebär att 36 % av Skatteverket skall bestå av folk som sprättar brev, kokar kaffe och kanske hänger upp jackor på galgar.

Några exempel på hur bra åtgärden fungerat följer här:  
Halland hade man en målsättning på 1100 praktikplatser, hur många har man då lyckats skaka fram? Jo en, jag upprepar - EN - 1!!!! I Blekinge var målet 900, man har lyckats något bättre än Hallänningarna och skakat fram inte mindre än dubbelt så många platser (2). Grattis Littorin till ett fullkomligt miserabelt resultat!
Skarp kritik har riktats från många håll, bland annat ifrån de berörda statliga myndigheternas chefer och anställda.

Alliansen återkommer ständigt i arbetslöshetsdebatten till att vi befunnit oss i en ekonomisk kris vilket resulterat i den arbetslöshet som idag ligger på närmare 9 % i Sverige, samtidigt talas om att ekonomin är på väg att vända och jobben är på väg. 
Känns denna retorik igen? Göran Persson använde liknande ord i valrörelsen 2006, det pratades om att man äntligen jobbat sig ur 1990-talets kris och att jobben nu skulle komma. Då beskyllde alliansen Sossarna för att bara syssla med arbetsmarknadspolitiska åtgärder och sifferfrisering, men det är ju exakt vad Littorin nu själv sysslar med. Då kallade man det AMS-jobb som ledde till utanförskap, nu kallar man exakt samma typer av "jobb" för "Lyft"-praktikplatser som ska leda in arbetslösa ungdomar på arbetsmarknaden.
Skitsnack är vad jag kallar det.

Läs också:


Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar