fredag 26 februari 2010

Sabuni - Jämställdhetsminister???!!!

Märker Nyamko Sabuni inte att det finns ett stort fel i hennes artikel på Newsmill idag?! Hon skriver ogenerat att "Alla kvinnor som försörjer sig på hushållsnära tjänster förtjänar ett svar ifrån de RödGröna". Hon är jämställdhetsminister men tycker att det är OK att hon för det första förutsätter att det bara är kvinnor som arbetar i sektorn "hushållsnära tjänster" och dessutom verkar hon tycka att detta om så är fallet är OK.
Vi ska komma ihåg att skattereduktionen har lett till att 6 promille av de med årsinkomster under 200 000 (halva befolkningen) har valt att anställa hemhjälp vitt, medan ca 7 % av de 5 % med högst lön dvs. över en miljon i årsinkomst i Sverige har valt att anställa legal hemhjälp.

Det är alltså ingen stor arbetsmarknad till att börja med. Det är också en arbetsmarknad för de med sämst utbildning och en arbetsmarknad som skapar fler låginkomsttagare och därmed något som ökar klyftorna i samhället. Det är fullkomligt obegripligt att inneha ämbetet jämställdhetsminister och för det första vägra kalla sig feminist, och dessutom tycka att RUT-avdraget är något positivt för jämställdheten. Sabuni själv skriver på Newsmill att det i praktiken handlar om 5600 arbetstillfällen.
5600 arbetstillfällen skulle utan problem uppstå vid en generell arbetstidsförkortning och därmed var det problemet löst :)

Socialdemokraternas förslag med behållande, och utvecklande av ROT-avdraget (vilket gynnar mansdominerade branscher) är också mindre lyckat ur jämställdhetssynpunkt och där håller jag delvis med Sabuni, men det betyder inte att RUT-avdraget skall vara kvar.
ROT-avdraget har varit bra för byggbranschen, och hantverkare och enligt vissa ger det en längre kedja av sysselsättning än vad RUT-avdraget ger.
Detta argument köper jag dock inte helt, främst ur jämställdhetshänseende, då jag anser att det är märkligt att gynna mansdominerade yrken som byggarbetare och hantverkare och samtidigt försämra villkoren för den troligtvis kvinnodominerade städbranschen. Både ROT- och RUT-avdragen har också lett till att vissa bolag verksamma inom de berörda branscherna före införandet passade på att höja sina priser vilket gör att avdragen i praktiken är meningslösa för köparen. Hantverkare tar idag ofta ut ockerpriser som är fullkomligt obefogade, vilket borde stävjas snarare än att man ger statliga subventioner så att detta kan fortgå.

Jag är precis som framgår, medveten om att avskaffandet av RUT-avdraget kan försämra villkoren för företag vilka sysslar med sk. hushållsnära tjänster, men jag tycker att det är ett misstag av staten att uppmuntra till en livsstil som enligt mig är felaktig.
Då det gäller ROT-avdraget är jag tyvärr lite luttrad och kluven då det trots allt är så att detta förenklar anställning av hantverkare som utför tjänster som man själva inte alltid har kunskap för att utföra. Därmed är ROT-avdraget betydligt svårare att ta bort, men samtidigt borde det överhuvudtaget vara billigare att anställa hantverkare. Framförallt borde rimligtvis priserna på dessa tjänster sjunkit (håller inte med referensen särskilt mycket i övrigt men frågorna som tas upp är relevanta) kraftigt under lågkonjunkturen, vilket inte verkar ha skett.

Att ha skattereduktioner som enbart är riktade mot högavlönade (RUT) som mycket väl skulle ha råd att anställa vit arbetskraft även utan detta avdrag är inte ett slag för rättvisan, det är ett slag för orättvisan, för ökande av sociala klyftor och syftar enbart till att förenkla livet för de som redan har en relativt bekymmerslös tillvaro. Visst lider jag med de kvinnor som idag är anställda inom sektorn "hushållsnära tjänster" på städföretag, och liknande, om man skulle avskaffa RUT. Jobben finns dock kvar även utan RUT.
Marknaden finns kvar även utan skattereduktion och framförallt så finns många många andra möjligheter att försörja sig på än att städa, och passa barn hos människor som inte anser sig ha tid med hus, hem och sina egna barn. Det är betydligt viktigare att satsa på en arbetstidsförkortning i så fall, för att man skall få den tiden. Detta skapar fler jobb, det skapar mer fritid och det skulle gynna alla och inte enbart höginkomsttagare.

Jag tycker också att det är intressant att jag är den enda Gröna bloggaren som överhuvudtaget rört vid ämnet under de senaste månaderna. Var är opinionen inom partiet?! Vad tycker andra Gröna medlemmar och väljare? Det skulle åtminstone jag vilja veta.

Intressant

2 kommentarer:

  1. Säger hon att ALLA som jobbar i sektorn Hushållsnära Tjänster är kvinnor. Nej, det säger hon inte. Hon säger att alla kvinnor SOM jobbar etc..

    SvaraRadera
  2. Jaha så du menar att hon säger att det är mängder med både män och kvinnor som jobbar i sektorn, men det är bara kvinnorna som ska få svar av de RödGröna? Snälla du... Det är fullkomligt uppenbart vad Sabuni menar. Sluta dumma dig är du snäll, kom med något vettigt istället.

    SvaraRadera