måndag 30 augusti 2010

Var är visionerna?!

Jag har sagt det förut och jag säger det igen - Var är visionerna i valrörelsen? Det handlar om plånboksfrågor, det handlar om petitesser och bagateller. Jag vill framhålla Henrik Schyffert i Studio Ett som efterfrågade just mer visioner och Peter Wolodarski i DN. Han uppmanade människor att fråga sig; "vilket samhälle vill jag att mina barn skall leva i?". Just denna fråga skulle jag också vilja ställa.
Människor verkar mest tänka på sig själva just här och just nu. Dvs. vilken politik ger mig mest i plånboken just nu när jag har en stabil inkomst och är frisk? Självklart är det då så att skattesänkningar ger mer pengar i plånboken. Ingen ifrågasätter det här. Det är bara det att man då glömmer bort alla de människor som inte har ett jobb, som inte är friska, som inte får del av skattesänkningar. Man glömmer bort miljön, man glömmer bort skolan, man glömmer bort sjukvården, man glömmer bort infrastrukturen. Vi måste lyfta näsan ur plånboken, vi måste tänka mindre på enstaka kronor och ören. Man måste på landsbygden se att man med alliansens politik visserligen kanske slipper lägga någon hundralapp extra i månaden på bensin, men man får samtidigt inte ens valmöjligheten att köpa en miljöbil eftersom man inte har någonstans att tanka denna bil.
Inte heller finns från alliansens sida några planer på att förbättra landsbygdens kollektivtrafik. Inte finns några satsningar på landsbygdsjobb såsom exempelvis utbyggnad av spårnätet, förvaltning av naturen eller satsningar på småföretag.

Landsbygden spelar en oerhört viktig roll i att få mer närproducerad mat i Sverige, landsbygden spelar en oerhört viktig roll i förvaltningen av naturområden, skog och djurliv, landsbygden spelar en oerhört viktig roll när det gäller småskalig energi- och elproduktion.

Miljöpartiet anses från alliansens sida vara ett landsbygdsfientligt parti, och det stämmer om man anser att landsbygden skall fortsätta vara extremt olje- och bensinberoende, om man anser att vargen inte hör hemma i de svenska skogarna eller om man tycker att fiske skall ske okontrollerat och inte baseras på forskning och kunskap. Däremot om man vill ha en levande landsbygd där även landsbygden får vara med och en viktig del i energiomställningen, om man vill att människor på landsbygden skall kunna köpa en miljöbil och faktiskt ha någonstans att tanka denna, om man vill ge större möjligheter till landsbygdens småbutiker att klara sig och blomstra, om man vill se fler gårdsbutiker och ekologisk produktion av livsmedel, om man vill se en utökad kollektivtrafik även på landsbygden med spårutbyggnad och fler stationer, om man vill få ta del av kultur även på landsbygden i form av exempelvis kultur- och musikskolor och bibliotek då är Miljöpartiet de Gröna absolut inte något landsbygdsfientligt parti.

Intressant

1 kommentar:

  1. Lade ut svaret på det du skrev i ett blogginlägg. Tack för kommentaren!

    SvaraRadera