tisdag 31 augusti 2010

Efterlängtad regeringsplattform!

Så kom då äntligen regeringsplattformen/valmanifestet från de RödGröna som skulle ge bevis för att de kunde komma överens och att sossarna kan samarbeta. Nyheterna för den som hängt med är kanske inte jättemånga, men jag kan inte se ett enda riktigt misstag i detta manifest, och det visar tydligt att alla tre är villiga att göra kompromisser och att alla tre partier har fått igenom en mängd hjärtefrågor!

Barnfamiljer och fattiga är de stora vinnarna. En familj med en någorlunda medelinkomst här i Örebro betalar drygt 1500 kronor i månaden för två barn på dagis. Med de RödGrönas besked kommer denna kostnad begränsas till 600 kronor. Detta ger alltså en vinst på hela 900 kronor i månaden!
Om man som husägare byter fönster i sin fastighet och lyckas minska energiförbrukningen med minst 30 % slipper fastighetsavgiften under hela 3 års tid! Det skulle ge en minskad kostnad med ca 20 000 kronor under denna period! Det är ju fullkomligt lysande, och det är så man ger morötter till klimatinvesteringar och minskad energiförbrukning! Investeringsstödet till tankstationer så att de skall tillhandahålla alternativa bränslen är också mycket positivt, även om jag gärna hade sett löften som gällde alla mackar och inte bara centralorterna. Det är dock en start. Om man dessutom tänker sig att ett hus på landsbygden långt ifrån centralorten i kommunen använder sig av klimatavdraget så får man definitivt inte någon ökad kostnad av bensinskatteökningen.
EU:s regelsystem angående konkurrens hindrar tyvärr vissa satsningar, men jag tycker att de RödGröna har gått så långt de kunnat utan att överbelasta statens konto.

Inte ens den blåaste blåa kan hitta angreppspunkter i detta valmanifest, förutom då att det inte innehåller några skattesänkningar för rika människor. De RödGröna motsätter sig som väntat det femte jobbskatteavdraget vilket är bra. Jag tycker att man borde återkalla även det fjärde jobbskatteavdraget för att kunna göra ännu mer omfattande investeringar i en grön omställning.

Jag tycker att man borde lagstifta om förhållandet 9 lärare per 100 elever, men huvudsaken är att ambitionen finns där. Det betyder att målet skall uppnås och att alla möjliga resurser kommer att tillföras för att uppnå detta. Det är betydligt viktigare än att så fort möjligheten finns, sänka skatterna igen!

Halveringen av tjänstemomsen och sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag är också mycket viktiga reformer att genomföra för framtiden och för jobbens skull.

Nu måste raset för sossarna ta slut! Vanliga människor kan inte på fullaste allvar hävda att detta inte är den politik de egentligen vill ha!

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar