onsdag 4 februari 2009

Erkännande

Säga vad man vill men uppenbart är att en ny era är inledd i USA. En president som erkänner sina misstag är storslaget! Att det var klantiga utnämningar då Tom Daschle valdes till Hälsominister och Nancy Killefer till att arbeta med den federala budgeten, råder det ingen tvekan om. Samtidigt hade naturligtvis inte Barack Obama fullständig vetskap om dessa personers privata skattefusk och kan egentligen inte hållas ansvarig för det. Att han tar på sig dessa misstag är ingenting annat djupt imponerande. Att vara världens antagligen mäktigaste politiker och vara så ödmjuk inför demokrati och sin nations folk att man är beredd att ta på sig misstag som man egentligen inte ens fullkomligt kan beskyllas för är stort.


Det är en stor befrielse efter 8 år med en president (George W. Bush) som inte var villig att erkänna ett enda misstag, en enda lögn eller ett enda misslyckande, få uppleva ödmjukhet och respekt för väljarna ifrån Vita Huset.
Barack Obama säger klart och tydligt att hans uppgift kan inte vara att totalt utesluta att misstag görs, men däremot är det att lära sig av de misstag som sker och se till att de inte upprepas och naturligtvis göra sitt bästa för att de inte görs från första början. Det ger en tydlig signal till folk överallt att man är beredd att ta konsekvenserna för sina handlingar vilket ger Obama själv större svängrum politiskt. Att respekten är ömsesidig mellan väljare och deras president är vitalt för att det ska fungera tror jag. Jag hyser stort förtroende till Obama inte för att jag tror att han kommer att lyckas med allt han företar sig utan för att han så tydligt poängterar att han kommer att försöka, men att han också kommer misslyckas ibland. Fler politiker och också människor i allmänhet skulle lära sig av denna ödmjukhet och bli bättre på att erkänna sina misstag. Man ingjuter betydligt större förtroende ifrån medmänniskor genom att göra det.

1 kommentar:

  1. Jag var tvungen att gå in och kolla igen, haha.
    Men det är ju sant och ändå går hon samhällsprogrammet. Visst, nu är förvisso inte inom ämnet samhäll hon ska göra den här grejen, men där måste man ju belysa från andra håll om man ska få ett bra betyg.

    SvaraRadera