måndag 1 mars 2010

Utah stiftar märkliga lagar...

Jag har själv en stor del av min släkt bosatt i främst Salt Lake City med omnejd i delstaten Utah i USA och blev därför bestört då jag läste i aftonbladet om det nya lagförslag som tagit sig igenom delstatsparlamentet i Utah.
Enligt lagförslaget skall det vara kriminellt för gravida kvinnor att utföra handlingar och aktiviteter som kan utgöra en risk för barnet i magen. Exempel på sådana handlingar är att gå på halt underlag, åka skidor eller ta ett glas vin under graviditeten.

Det är ju fullkomligt sinnessjukt! Vad händer om man har städat hemma och har tvättat golven. Räknas då golvet som halt underlag och att man därmed begår en kriminell handling om man går på detta golv?! Är det en kriminell handling att man har fött ett annat barn som råkar lämna en leksaksbil framme som man halkar på, slår sig och riskerar att få missfall? Om man går i en trappa och tappar balansen och får missfall, ska man då dömas för mord?! Får man köra bil som gravid?

Detta sker alltså i det sk. "Frihetens land", det land som just nu befinner sig i Afghanistan och krigar mot religiösa fanatiker, kanske borde man också starta ett inbördeskrig om man nu vill få stopp på religiösa fanatiker.

Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga (i folkmun mormonkyrkan) har sitt starkaste fäste i delstaten Utah och Salt Lake City där Brigham Young, rörelsens andre ledare slog sig ner då kyrkans medlemmar tvingats fly från förtryck och hetsjakt i andra delar av USA.
Många förknippar namnet mormonkyrkan med månggifte vilket dock förbjöds inom kyrkan redan innan Utah på 1890-talet inträdde i de Förenta Staterna.

Kyrkan är idag djupt konservativ då det gäller det allra mesta och familjepolitik framförallt. Politiskt har kyrkan i stort sett ensamrätt på makten i Utah vilket lett till dåliga och ofullständiga antidiskrimeringslagar främst då det gäller HBT-personer och muslimer. Otidsenlig lagstiftning om aborträtt. Den lag som nu har lanserats är fullkomligt i linje med delstatens sharialagar, men den hör hemma i en annan tidsera och bör fördömas å det grövsta av världens regeringar. Det hör inte hemma i ett demokratiskt och upplyst samhälle att man kriminaliserar kvinnor som råkar ut för en av de absolut värsta saker man kan råka ut för som blivande förälder. Det är fullkomligt orimligt ju!

Nej gör om gör rätt, säger jag till Utahs delstatsparlament, denna lag är för sinnessjuk för att driva igenom. Den kan inte genomföras förrän Utahs guvernör har godkänt lagen, vilket det är stor risk att han gör då han själv är mormon och konservativ republikan. Låt oss hoppas att jag har fel dock för alla gravida kvinnor i Utahs skull!

Läs andra bloggar om lagförslaget:
Svensk Myndighetskontroll
Lasse B
Hannastacia
Röda Lund


intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar