söndag 24 januari 2010

Lite inför valet

Valet i september kommer bli spännande. Sverige står inför ett vägval, ska man ge fortsatt förtroende till alliansen som har gjort i princip precis som de tänkte att de skulle göra och därmed spika att socialdemokraterna inte längre är det enda makthållande partiet i Sverige. Tidigare har socialdemokraterna i princip bara förlorat regeringsmakten pga. proteströster med undantag för åren 1976-82 då de borgerliga satt i två kaosartade mandatperioder med utbytta partiledare och eviga bråk.

Svenskarna verkar inte helt nöjda med att alliansen har gjort precis som svenskarna sa sig vilja 2006. Det verkar som att "Svensson" inte riktigt hade lyssnat och läst på inför det valet utan bara ville ha bort Göran Persson från makten. Att A-kasseavgifterna skulle öka och att fackföreningsavgifterna skulle öka var inte någon hemlighet. Att skatterna skulle sänkas och att de sjukskrivna och arbetslösa skulle få det betydligt svårare var inte heller någon hemlighet. Det var precis vad som pratades om i valrörelsen. Avsaknaden av både miljöpolitik och egentlig integrationspolitik var inte heller någon hemlighet. Allting som skulle ske lades fram på bordet, men ändå så verkar människor missnöjda med detta. Nej hör ni väljare, ni får se till att vara lite mera förberedda och pålästa inför höstens val. Jag tror att ni kommer bli betydligt mycket mera nöjda om ni vet vad ni röstar på. Och ni kommer garanterat bli mer nöjda med en rödgrön regering de kommande 4 åren.

Frågan är nu om Mona Sahlin är populärare än Persson... tyvärr tror jag inte det och det är det som gör att den rödgröna oppositionen riskerar att förlora detta val. Mona har inte lyckats återkomma till att bli folkets Mona efter Toblerone- och kontokortsaffärerna. Människor verkar helt enkelt inte ha något större förtroende för henne. Hon måste dessutom välja om hon ska vara statskvinneMona eller folkets Mona. Det sistnämnda kommer hon får svårt att lyckas med vilket men jag vet inte om den förstnämnda linjen är så mycket bättre. Om det ska lyckas så måste Mona bli mera saklig, mindre känslosam, måste börja tilltala sina konkurrenter och kollegor vid antingen titel + efternamn eller både för- och efternamn istället för att stå i riksdagen och kalla Statsminister Reinfeldt för Fredrik och jag vet inte om det är så värst lyckat ur någon vinkel.
Vi behöver veta hur mycket av eftervalspolitiken som kommer styras av socialdemokraterna, vi vill veta om vänstern och MP kommer bli helt uteslutna ifrån utrikespolitiken som de har varit vid tidigare samarbeten. För om det är så så vet i katten om jag tycker att det är klokt att kampanja tillsammans. Vi behöver något nytt i Sverige och förstår inte Mona det då Miljöpartiet numera ligger stadigt på 10 % av rösterna så har hon inte på statsministerposten att göra!

Först och främst vill jag se tydligare utspel i medierna ifrån de tre partierna. De måste få in i folks medvetande vad som kommer hända efter valet om de rödgröna vinner. Vem kommer styra vad, vilka är de viktigaste frågorna?

Man måste också tona ner det faktum att Mona Sahlin blir statsminister vid en eventuell valseger, för i ärlighetens namn så spelar det inte någon jättestor roll vem som är statsminister då denna har mycket begränsad personlig makt, men många människor kan bli avskräckta från att rösta på ett parti där de inte uppskattar ledaren, trots att partiets politik kanske överensstämmer mycket med personens egna åsikter.

Man måste också klargöra vad som kommer att ske med Eriksson och Wetterstrand då dessa kommer att avgå som språkrör nästa år. Kommer de då sitta kvar på sina eventuella ministerposter (vilket jag tycker är självklart) eller kommer dessa lämnas åt de tillträdande språkrören?

Jag fortsätter att hålla tummarna inför valet på att vi får ett regeringsskifte i Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar