fredag 29 januari 2010

korruption...

Jag har under de senaste 3 månaderna befunnit mig i Thailand och har under min tid här fått en liten inblick i hur samhället fungerar.

Man undrar hur lång tid det ska ta innan denna del av världen ska få en chans att uppleva den välfärd som vi har i Sverige.
Det är visserligen så att sjukvården är bra i Thailand, och även tandvården är bra -men hur många av landsbygdens thailändare eller de som har dåligt ställt ekonomiskt har egentligen möjlighet att använda sig av denna? Hur många har råd att gå då de behöver vård?
Jag har inget korrekt svar på detta, men kan utifrån egna observationer säga att det är en försvinnande liten del. På sjukhusen ser de flesta vårdtagare ut att komma ifrån andra länder än just Thailand.


Dessutom är korruptionen mycket utbredd och den fungerar som så att om man känner en polis så behöver man oftast inte vara orolig för att åka fast för någonting. Känner man någon ännu högre upp i samhällsstrukturen kan man syssla med nästan vad som helst utan att behöva bry sig nämnvärt om konsekvenserna. Pengarna styr det mesta och det är tragiskt att se hur snabbt och lätt en del går att ordna för dem som har pengar och hur svårt för att inte säga omöjligt det är för andra att få saker gjorda enbart för att pengar är en bristvara. Mutor är vanliga och verkar vara en självklar och förväntad del av samhället.

Inne i framförallt städerna men även i viss mån på landsbygden är prostitutionen inte bara utbredd utan också fullständigt öppet förekommande. Det är obehagligt vanligt att se äldre västerländska män gå omkring med unga vackra flickor i övre tonåren eller 20-årsåldern som om detta vore det naturligaste i världen. Jag mår själv illa av det hela och önskar så oerhört mycket att pengar kunde spela mindre roll...

Ska man sedan titta på miljöarbetet och miljökunskapen i denna del av världen finns det mycket att göra. Man behöver utbilda, informera och se till att lagar och regler upprättas och efterföljs.
Visst är det nu visserligen så att västvärlden tillsammans med Kina står för de största utsläppen idag, men i fattiga länder som Burma, Kambodja, Thailand och Indonesien här i sydostasien så finns bland annat en enorm naturskatt i form av regnskogar och urskogar där artrikedomen är oändlig och den biologiska mångfalden är fantastisk.
All denna skog är dock på väg att förstöras och försvinna pga. okunskap (Kambodja var för 40 år sedan till 70% täckt av tropisk regnskog, på kanppt 30 år hade siffran förändrats till 30 % 1998, trots omfattande insatser har avskogningen fortsatt och idag utgör skogen ca 3 % av landytan). Många västerländska artiklar är införda i samhället här, men då dessa artiklar är förbrukade finns ingenstans att göra av dem. De åker ut i första bästa sjö eller flod. Kemikalier läcker ut och förgiftar både djur och växter och i slutändan också människor, metallföremål skadar djur och bildar fällor som djur fastnar i. Befolkningarna ökar och bostäder behövs vilket gör att skogen får flytta på sig till förmån för människor. Människor för med sig hundar som är högljudda och nyfikna vilket leder till att vilda djur skräms bort och trängs allt längre in i skogarna som blir mindre och mindre. Reproduktionen hämmas då djur som tidigare hade kontakt med varandra inte längre har möjlighet att mötas då parningsperioderna infaller.

Jag hoppas att denna utveckling kan förändras men jag är oroad över läget, oroad inför framtiden. Jag kanske tillhör den sista generationen som får möjlighet att se vilda varaner, vilda kobror, vilda gaurer, vilda tigrar etc. etc.

Vi behöver inse allihopa i vår värld att vi är inne på fel spår. Att sträva efter ökad ekonomisk tillväxt är något som borde tillhöra historien. Framtidens melodi är att sträva efter hållbarhet, kretslopp, fred och samverkan. Och vi behöver lära oss att leva i harmoni med naturen och inte bara utnyttja det som naturen har gett oss, vare sig det är i form av växter, djur eller människor!

2 kommentarer:

  1. jag vet att man kan bli lite uppgiven kanske av thailand,, ,men både korruption och prostitution är mitt i kulturen och alla vet att dom vet att de alla vet att det är så... det kommer nog att bli ändring så småning om men det kommer ta jäääääätte lång tid... sedan ang prostitutionen ,,, du ser bara prostitutonen som är mellan de västerlänska gamla männen och de unga flickorna.. du vet inte att det är mer förekommande av den thailänska befolkningen.. det är vanligt pga av arr äktenskap. osv.. och det är inte lika fult som i våra ögon,,, så det blir inte riktgt en objektiv syn. det finns mssor av "vanliga" prostituerade som jobbar med den thailänska befolkningen som du alrig ser, både mot män och kvinnor. det är absolut en komplex situation av hela landet, men mina hörn har rundats av efter att också ha varit mycket i thailand

    SvaraRadera
  2. Jag är tyvärr medveten om denna prostitution bland den inhemska befolkningen också och jag är också medveten om att den är betydligt mycket mer socialt accepterad än vad den är i vår del av världen. Mina hörn kommer dock aldrig avrundas är jag rädd, det ingår lite i min natur... Prostitution handlar om en struktur som jag inte kan eller vill ställa mig bakom. Det finns visserligen fri vald prostitution i den mån man nu kan säga att den är självvald i hela världen och så även i Thailand och den tänker jag inte ta ställning för eller emot.

    SvaraRadera