fredag 20 augusti 2010

Valrörelse i rörelse

Väljarkåren är uppenbarligen i rörelse och vinden förefaller blåsa lite, lite granna åt det RödGröna hållet igen. Det är fortfarande ledning för alliansen, men avståndet krymper. Valet är långt ifrån över som vi kan se. Äntligen börjar Moderaterna backa tydligt. Det är andra mätningen i rad där Moderaterna går tillbaka, och andra mätningen i rad som Sossarna går framåt vilket är bra. Vi på den RödGröna sidan är ju trots allt beroende av att Sossarna åtminstone inte hamnar under 30 %. En stor orsak till det moderata tappet är antagligen att högerväljare börjar sprida ut sig över hela allianssidan för att säkra riksdagsplatser åt alla partier, men jag tror också att Moderaterna får betala priset för bl. a straffbeskattningen av pensionärer.
Oerhört glädjande är att Sverigerasisterna skulle hamna utanför riksdagen och därmed skulle någon vågmästarroll inte finnas. Låt oss hålla alla tummar i världen för att detta kommer stå sig! Det är en månad kvar och mycket kan hända. 22 % av väljarna har inte bestämt sig ännu, vilket är en anmärkningsvärt hög andel. Är det lathet som gör att man inte har bestämt sig 30 dagar före valet när man de facto har haft 4 år på sig (minst) att bilda sig en uppfattning om partierna? Eller är det det faktum att skillnaderna är mindre än någonsin? Jag vet inte, men de 22 % som inte har bestämt sig är viktiga att vinna över nu under den sista månaden. Ett bra jobb i valstugorna är A och O!

Miljöpartiet de Gröna visar upp sina högsta siffror hos Synovate sedan januari 2006! Det är alltså första gången som Mp har så höga siffror ett valår, och framförallt en månad före valet! Vi kommer göra vårt överlägset bästa resultat någonsin!!! Det är underbart att se att ett grönt parti äntligen kommer få rejält med inflytande i Svensk politik.
Det är tråkigt att Vänstern går kräftgång och hamnar på ringa 4,4 %. Jag förstår inte riktigt varför helt enkelt. Vad är det som skrämmer människor med Vänsterpartiet? De har trots allt en mycket progressiv miljöpolitik och är överens med Miljöpartiet på många punkter här, de har ett socialt engagemang som vida överstiger de allra flesta andra partier, de har visioner om fri kollektivtrafik och ett rättvisare samhälle. Inte kan väl rädslan för att betala skatt vara anledningen? De är ju trots allt en del av det RödGröna blocket och kommer inte hamna i ensam majoritet men deras röst behövs i det RödGröna samarbetet. Den behövs för att hålla sossarna i schack och påminna dem om att de är löntagarnas, de sjuka, de fattiga, de gamla och de arbetslösas företrädare - inte kapitalets, och Vänstern behövs för att hjälpa Mp i utrikespolitiska frågor där V och Mp för det mesta är rörande överens.

Något som är intressant med valrörelsen är också att högersidan börjar sno förslag på löpande band från andra partier för att vinna röster. Har de verkligen inte någon egen politik att vinna på? Moderaterna hakade på direkt då orättvisan i pensionssystemet uppmärksammades av Sossarna, och började lova en massa för att inte få pisk av den stora väljargrupp som pensionärerna utgör. Under hela mandatperioden har denna grupp varit totalt ointressant och man har konsekvent straffbeskattat pensionärerna för att de inte arbetar. Folkpartiet är de allra största populismexperterna. Först gör de som de brukat göra de senaste valrörelserna; Nämligen sno Sverigedemokratiska förslag och åsikter såsom burka- och niqabförbud lite överallt, hårdare krav på och lägre löner för invandrare, minskad föräldraledighet för samma grupp, språktester etc. Nu följer man också upp med att börja sno miljöpartistiska förslag och modellera dem lite granna, men inte tillräckligt för att det inte ska räknas som plagiat. Maud Olofsson tyckte att detta förslag var värre än kommunism, när det kom ifrån Mp. Det ska bli intressant att höra vad näringsministern tycker om förslaget nu när det västs fram genom en västgötsk tandglugg. Björklund hävdar att regeringen är överens om att stoppa aktieutdelningar då uppenbara kvalitetsbrister uppvisas i friskolor. Lika anmärkningsvärt är det att Björklund plötsligt börjar fundera över utförsäljningarna av kommunala förskolor och skolor som reats ut innan något egentligt värde hade fastslagits. Var fanns dessa analytiska tankar då de behövdes egentligen?

Hmm, det är märkligt att ett förslag är en dragning mot totalitär diktatur när det kommer från ett parti och samtidigt kan vara ett uttryck för frihet, jämlikhet och broderskap då det kommer från ett annat. Men det är klart, om man är "liberal" då kan man tydligen komma med vilka regelförslag som helst och om man har afrikanskt ursprung och är liberal så kan man uttrycka hur mycket islamofobi och rasism man vill, eller...

Läs gärna:
Christian Valtersson


Intressant

2 kommentarer:

 1. Du som är miljöpartist, men som i övrigt verkar vara en ganska öppen person, kanske kan svara på den kritik som uttrycks mot den gröna ideologin i denna video?

  Där sägs det nämligen att miljörörelsen är nära förbunden med det brittiska, malthusianska tänkandet och att de flesta som är med i rörelsen inte vet om detta.

  SvaraRadera
 2. Jag tror och hoppas att filmen är ett skämt.

  Det finns nämligen inte ett enda belägg för det trams karln hasplar ur sig.
  Att det funnits kungligheter med nazistiska sympatier har relativt lite med WWF att göra.
  Att människan "skapar" resurser betyder inte att förbrukningen av dessa resurser inte får konsekvenser.

  Dessutom är den unge riksdagskandidaten rejält ute och svajsar då han talar om solpanelerna i Sahara. De kan nämligen strömförsörja stora delar av Europa och det är en förnybar energikälla vilket spelar stor roll i sammanhanget.

  Miljörörelsen har kanske ett ursprung som är tveksamt, därom har jag ringa kunskaper, men dagens miljörörelse har absolut ingenting med någon rasbiologi och nazism att göra!

  Det här är en obegåvad film av obegåvade människor som inte förstår de utmaningar mänskligheten står inför och hur människan lyckats bli så pass framgångsrik. Det är nämligen att leva i harmoni med naturen som är det mest gångbara och framgångsrika konceptet, och framförallt det bästa för framtida generationer.

  Jag orkar faktiskt inte kommentera alla de konstigheter som kläcks fram i filmen, de är inte värda någon större tankeverksamhet. Konspirationsteorier finns överallt och är för det allra mesta ganska ogrundade. Det här var dock ett av de värsta exemplen jag har stött på! Tack för att jag fick denna lilla underhållning ;)

  SvaraRadera