måndag 16 augusti 2010

Synd att valet krockar med katastrofen

Jag har varit usel på att skriva om katastrofen i Pakistan trots att den upptagit stora delar av mina tankar. Problemet är ju dock att den svenska valrörelsen är igång och allt annat lätt hamnar i skymundan, men Pakistan borde tas upp i valrörelsen!
Miljöfrågor och klimatpolitik har återigen hamnat vid sidan om valrörelsen trots att Miljöpartiet gått starkt. Det är de två stora elefanterna som sätter agendan. Sossarna vill bara prata jobb - något som är mycket viktigt. Moderaterna vill bara prata om hur duktiga de har varit och att skatterna kan komma att sänkas ännu mer.
Det är pinsamt att det är på detta vis, eftersom katastrofsituationen i Pakistan givetvis är långt viktigare än RUT-, TUT-, eller ROT-avdrag.

Pakistan är ett fattigt land, ett land som är relativt okänt, ett muslimskt land, ett land utan större turistströmmar från Skandinavien vilket gör att medkänslan inte är särdeles omfattande från svenskt håll. Detta trots att landet är grannland till Afghanistan, ett land som de borgerliga och sossarnas säger sig vara oerhört rädda om och där solidariteten med det afghanska folket inte känner några gränser eftersom det ger en chans att skjuta islamister.

Tsunamin som 2005 orsakade förödelse och tragik var något som låg den vanliga svensken varmare om hjärtat eftersom turistparadiset Thailand drabbades. Att Acehprovinsen drabbades betydligt värre och flera öar i indiska oceanen renspolades rörde inte svenskarna i ryggen. Är det verkligen så svårt att känna medlidande med människor bara för att vi inte känner oss nära dem och inte vet något om dem?
Är inte de fortfarande människor med samma känslor och sorg som vi - människor med samma behov som vi?
Ban-ki-moon har sagt att översvämningskatastrofen är det värsta han har sett, men ingen verkar bry sig ett dyft.
Svenskarnas solidaritetskänsla måste väckas! Haiti har fortfarande stora problem efter jordbävningen men de är nu bortglömda av medierna, Pakistan blöder och människor dör av svält, törst och av vattenburna sjukdomar, Afrika är en kontinent som brottats med fattigdom, svält och törst i decennier men man verkar bara ha möjlighet att bry sig när medierna trycker upp katastrofen i ansiktet på en.

Forskare och miljövetare har försiktigt antytt att översvämningarna kan bero på en global uppvärmning, i likhet med de omfattande skogsbränderna i Ryssland, men vågar inte riktigt hävda detta ännu. Per Holmgren vågar dock säga vad alla egentligen vet, nämligen att antalet katastrofer kommer öka i frekvens allteftersom jordens temperatur ökar.

Klimatfrågor har i valrörelsen inte tagits upp sedan den misslyckade Köpenhamnskonferensen och detta har enbart lett till att alliansen har ökat i opinionsmätning efter opinionsmätning. De RödGröna måste börja profilera sig som det GRÖNA alternativet! Här kan man vinna röster. Det är redan konstaterat att väljarna har större förtroende för alliansen när det gäller skatter och jobb. Det är jobbigt för sossarna att acceptera och självklart skall man inte ge upp kampen där, men man måste få upp andra frågor i valrörelsen. Solidaritetsfrågor och miljöfrågor är områden där de RödGröna utklassar alliansen så se till att göra dessa frågor hörda! Det råder ingen tvekan om att människor har större förtroende för Miljöpartiet när det kommer till miljöfrågor och ingen tvekan om att man hyser stort förtroende för Vänsterpartiet när det gäller solidaritet och offentlig sektor. Vad sossarna har för paradgren är numera ganska okänt tyvärr, kanske måste sossarna börja kampanja mer för och i samarbetet än som enskilt parti.
Sahlin pratar bara om jobb, skatter och pensionärer i sina tal. Hon gör exakt samma misstag som Göran Persson gjorde 2006 - Hon glömmer bort att svenskarna är mer miljömedvetna än någonsin!
Dessutom tillhör miljön topp-5 när svenskarna får lista sina viktigaste frågor i valet!

Läs gärna:
Mikael Abramsson


Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar