lördag 3 april 2010

Pinsamt för de äldre!

I mina ögon är det pinsamt att så många människor över 40 är så okunniga och att det är denna grupp människor som mest går på lögner och tom retorik. Det är ungdomarna som ser igenom, och som inser vad framtidens behov är och vilka som bäst kan tillfredsställa dessa behov.


Socialdemokraterna fortsätter att ha stöd av ungefär 1/3 av väljarkåren även bland ungdomar, vilket är lite överraskande för mig skall jag erkänna. Vänsterpartiet landar på sina vanliga 5 % ungefär vilket är ännu mer förvånande. Vänsterpartiet har en betydligt bättre ungdomsprofil än vad sossarna har och är också mer engagerade i frågor som ungdomar normalt sett anser vara viktiga såsom klimatfrågan, studentfrågor och bostadsfrågor. Problematiken är kanske att de i dessa frågor blir överkörda av mitt eget Miljöparti som drar till sig ännu fler ungdomsröster (17 %) än antalet röster i hela väljarkåren som redan ligger på ca 10 % i opinionsmätningarna. Jag tycker dock att ungdomarna borde tänka om, för jag tror att många tänker sig att rösta på sossarna i tron att de röstar på ett socialistiskt, feministiskt, jämlikhetskrävande, rättvise-, och vänsterparti. Det är nog så att Vänsterpartiet av idag har övertagit denna roll och de som skulle vilja rösta på Socialdemokraterna version 1940 till 1970-talet borde nog snarare lägga sin röst på Lars Ohly och Vänsterpartiet istället. Jag tror att många ungdomar inte är helt medvetna heller om att partier som Vänsterpartiet och Miljöpartiet var emot både FRA-lagen och IPRED, medan Sossarna är djupt splittrade i dessa frågor.

Det jag menar med att ungdomarna trots allt är mer insatta och förstår mer än de äldre är bl.a det faktum att Centerpartiet kan hälsa hem. De får betala för sin profillöshet och sitt försök att sno andra partiers politik och lämnandet av partiets traditionella regionalpolitik.
Det är också det faktum att ungdomarna klart och tydligt inser att Miljöpartiet är det självklara valet om man tycker att klimatfrågan är viktig (möjligtvis då med Vänsterpartiet som andra-val och sossarna som tredje). Det är också förståeligt att KD med sina tydliga profilfrågor inriktade på religiösa, konservativa, äldre och handikappade och det faktum att de har profilerat sig som ett HBT-fientligt parti, inte får särdeles många röster i ungdomsgruppen. De kommer troligen fortsätta ändå att få röster några val till då det tillkommer nya i partiets kärnväljargrupper. Att moderaterna får ett marginellt lägre stöd än riksgenomsnittet förvånar mig också lite granna men det är väl pga. många vill rösta som mamma och pappa och vill vara solidarisk med den sociala grupp man tillhör och inte röstar pga. frågor som man själv som ung medborgare brinner för.
Det tragiska är att Piratpartiet - som egentligen driver frågor som de andra partierna redan står för men har överprofilerat sig i en enda fråga - och rasistpartiet Sverigedemokraterna båda med råge når upp till kamrat 4 %... Här har ungdomar en hel del kvar att inse och förstå, och alla som inte längre räknas som ungdomar har en viktig uppgift att i egenskap av mer erfarna personer undervisa och attitydförändra, dvs. skapa opinion.

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar