söndag 28 mars 2010

Jag är ej religiös, men den där Jesus var kanske inte så dum ändå...

Ena dagen visas Uppdrag Gransknings reportage. Få i Sverige kände sedan tidigare till den historia som rullades upp om samhället Bjästa utanför Ö-vik i Ångermanland. Nu då människor "vet " vad som hände så är de inte sena med att visa att de är av precis samma skrot och korn som människorna i Bjästa, det samhälle som man nu bestämt sig för att hata och förnedra och kränka på exakt samma sätt som man anser sig veta att människor boende på platsen gjort sig skyldiga till.
Det verkar som man glömt bort att andra människor är på riktigt, har känslor och förmåga att må dåligt. Det verkar också som att självinsikten är minimal bland de som nu dömer och slänger glåpord riktade mot allt och alla i Bjästa.


Det som skedde i Bjästa var orimligt och hemskt och kritik är absolut berättigad, men det är just saklig kritik som ska framföras. Visst kan hårda ord förekomma i denna kritik, vad som däremot INTE får förekomma är dödshot, hot om misshandel, dödsönskningar och andra brottsliga handlingar. Det är ju heller inte riktigt rimligt kanske att anse att en pojke dömd för två våldtäkter och hans familj som försöker rentvå honom är lika oskyldiga som två unga tjejer som fallit offer för dessa våldtäkter, men vare sig det finns gradskillnader i vem det är mest synd om så undrar jag hur man i sin enfald kan anse sig vara en bättre människa om man dödshotar en familj som gjort allt för att rentvå sin son och som nu måste få polisskydd???!!!
Dessutom är det antagligen inte någon av de som uttalar dessa fruktansvärda saker, som egentligen vet vad som hände utan de har sett ett reportage på TV och grundar all sin ilska och hat på detta.
Visst var det tveklöst naivt och korkat av pojkens föräldrar som sannerligen brustit i sitt föräldraansvar då de betett sig som de gjort, och detsamma gäller för skolan, prästen, fritidsgården och övriga berörda samhällsinstanser.
Det är också fruktansvärt att mamman och den äldre sonens försök att rentvå den våldtäktsdömde pojken har lett till en hatkampanj och grova kränkningar av två tjejer som bevisligen enligt två olika domstolsinstanser fallit offer för våldtäkter begångna av denna pojke.
Detta ger dock INGEN, INGEN, INGEN människa rätt att utförda bullor, dödshot, hotfulla och otäcka beskrivningar av vad man tänker göra med familjen om man får tag i dem!!!!

Jag är inte religiös men jag måste ändå knyta an till Jesus ord, att den som är utan synd skall kasta första stenen. Vilka tror dessa människor att de är?!

Det finns säkert många i Bjästa som inte alls varit en del av kampanjen mot tjejerna, och kanske de som har varit det, men det handlar i många fall om barn och ungdomar som inte ens är 18 år fyllda och människor som nu mår dåligt, som förfasas över den bild som målats upp av samhället där de bor. Det är människor som nu ligger sömnlösa och funderar, tänker och räds vad som ska ske med dem. Människor som i många fall kanske varit oaktsamma och fällt mindre genomtänkta uttalanden eller som skrivit hemska saker på internet även de, men hatet är aldrig rätt vilken riktning den än vänder sig. Hatet och föraktet måste riktas mot handlingar, värderingar och åsikter ALDRIG direkt mot människor och det får inte gå till sådana orimliga överdrifter som det nu har gjort.

Jag skräms av den genomslagskraft internet har haft i detta och många andra fall och jag tycker att vi måste börja ta en diskussion om Internets negativa sidor och vad man kan göra för att motverka att dylika situationer uppstår.
Detta är nämligen inte första gången och tyvärr är det nog inte heller den sista gången som internet är upphov till absurda och orimliga situation och förvärrande av konflikter då internet blir en egen värld där verkligheten är långt borta.

Läs gärna:
Mina Moderata Karameller (Tro det eller ej)
Perspektiv, tankar....

Intressant

2 kommentarer:

  1. Vi verkar ha flockmentaliteten kvar från stenåldern, hur kan en Facebookgrupp typ hata ett våldtäktsoffer få 5000 medlemmar. Tror nog att många av dom inte bor i Bjästa utan bara hänger på allt. Kanske borde väntat med internet några tusen år till, så vi hunnit mogna lite mer.

    SvaraRadera
  2. Flockmentaliteten kan säkert ha sina fördelar emellanåt, så även internet. I situationer som denna blir man dock fundersam över om människan verkligen är så klok som vi ibland vill tro. Att vara människa innebär ju att ha en förmåga till reflektion, men den förmågan verkar ibland som bortblåst...

    SvaraRadera