tisdag 9 mars 2010

Nytt hopp för Palestina? Antagligen inte...

Idag landar Joe Biden USAs vicepresident i Israel för att se till att fredsprocessen mellan Israel och Palestina får ny luft under de sparsamt befjädrade vingarna. Hoppet är litet och skepsisen är stor. Israel tillkännagav under tiden som Biden befann sig i luften att man godkänt 112 nya Israeliska bosättningar på Gazaremsan vilket är fullkomligt oerhört! Palestinierna har inte fått sitt krav om byggstopp av bosättningar uppfyllt och bör därför inte förhandla, USAs lösning är indirekta förhandlingar där sändebudet George Mitchell tvingas åka mellan Abbas i Ramallah och den Israeliska regeringen i Jerusalem. Jag tycker att Mitchell och USA om de menade någon form av allvar med utspelet förra året om byggstopp av bosättningar måste sätta ner foten och inte förhandla med Israel utan snarare tala om vad som gäller, och dessutom borde man vägra att befinna sig i Jerusalem under förhandlingarna och istället förflytta sig till Tel Aviv som ÄR Israels godkända huvudstad.


Den Israeliska regeringen leker med Obama och USA, vilket är synnerligen märkligt att ett pytteland i mellanöstern med mindre än 8 miljoner invånare kan tillåtas göra, men vi vet alla hur det är möjligt.

Självklart borde USA, om det fanns någon form av stake i, och om det finns en äkta vilja om att uppnå fred från världens mäktigaste nation (om det nu är det...), stoppa allt militärt samarbete med Israel, stoppa alla handelsförbindelser och stoppa allt ekonomiskt bistånd (Israel är idag tillräckligt rikt för att klara sig själv och har inget behov av USA som biståndsgivare i någon form), tills det att Israel stoppar bosättningsbyggandet, skrotar sina kärnvapen och hela sitt kärnvapenprogram och släpper in IAEA, släpper Palestinska minderåriga ur fängelserna, drar sig tillbaka militärt ifrån ockuperade (lägg märke till att denna referns är hela 4 år gammal men ack så aktuell) områden och sedan sätter sig vid förhandlingsbordet med först och främst de Palestinska myndigheterna i Ramallah på Västbanken, men inte kategoriskt utesluta förhandlingar heller med Hamas i Gaza så länge dessa innehar makten där.
Detta är den första och enda förutsättningen för att fred skall uppnås eftersom allt annat innebär strandade förhandlingar innan de ens har börjat. Israel måste också inse att världssamfundet inte är ute efter att sätta dit nationen, utan att man är ute efter rättvisa och säkerhet i regionen.

Det faktum att de senaste 2 1/2 åren fler Israeler har dött inom Israels gränser av inhemsk kriminalitet än på de ockuperade områdena av terrordåd och militärt motstånd gör att argumentationen om att Palestinska grupper måste upphöra med terrordåd och krigshandlingar förefaller tämligen ihålig.

Jag har lite tro på att fredsprocessen skall kunna ta fart igen så länge en hatisk och rasistisk regering sitter vid makten i Israel tyvärr, men det sista som överger människan är väl hoppet...

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar