onsdag 10 mars 2010

erkänn!

Imorgon den 11:e mars röstar Sveriges riksdag om man från Sveriges sida, offentligt skall erkänna att Turkiet begick ett folkmord då man mellan åren 1915 och 1918 fördrev och avrättade minst en halv miljon och kanske så många som 2,5 miljoner armenier, assyrier/syrianer, pontiska greker och kaldéer i syfte att utrota den kristna befolkningen.

De rödgröna partierna, och också Folkpartiet och Kristdemokraterna har ställt sig bakom det som ett 20-tal andra nationer gjort, främst europeiska men även USA, nämligen att erkänna det hela som ett folkmord.

Det kan tyckas märkligt och nästan meningslöst att nästan 100 år efter det inträffade debattera om ett folkmord skall erkännas, men det är ju så att konsekvenserna av handlingarna lever kvar än i våra dagar. Ättlingarna till många av de som fördrevs eller avrättades lever fortfarande på flykt, eller åtminstone i exil från sin släkts hemtrakter och upprättelse är för många ättlingar mycket viktigt.Ett erkännande är dessutom just bara ett erkännande, och endast en markering och därmed ett diplomatiskt sätt att tala om för en stat som vill bli medlemmar av EU, och försöker visa att de vill tillhöra västvärlden snarare än mellanöstern, att det i ett demokratiskt och öppet samhälle är ett måste att kunna ta itu med sin historia, och erkänna att felaktigheter har begåtts under historiens lopp.

Det räknas fortfarande som brottsligt i Turkiet - ett skändande av nationen, att prata om ett erkännande av folkmordet på kristna och då främst armenierna.
Det är ett känsligt läge då Turkiets premiärminister kommer på statsbesök den 17:e mars. Från början skulle omröstningen hållas på just denna dag, men har blivit flyttad till den 11:e.
Varför är svårt att med säkerhet säga, men vissa debattörer och journalister har gjort gällande att Moderaterna verkar ha lyckats med att driva igenom ett nej och att det därför vore en "fin gest" att kunna visa Turkiet då ministern anländer. Moderaterna är för övrigt det enda parti som tydligt tagit avstånd ifrån ett erkännande, men det är också det parti i regeringen som har hand om utrikesdepartementet och har verkar nu ha lyckats övertyga sina regeringskamrater i de andra borgerliga partierna om att följa UDs linje i frågan.

Det verkar alltså som att KD och Fp i första hand har lagt sig för storebror Moderaternas förmaningar och verkar snarare värna Carl Bildts personliga relationer med Turkiets utrikesdepartement, än att värna mänskliga rättigheter, historia och tar heller inte hänsyn till forskarvärldens analyser.

Det är uppenbart att det är Moderaterna som bestämmer över de andra partierna och det är uppenbart att det är Moderaterna som ensamma styr utrikespolitiken i dagens regering. Detta är märkligt eftersom man just från Moderaternas håll för inte så värst länge sedan valde att kritisera de rödgröna för deras oförmåga att komma överens när det gäller utrikespolitiken. Det är uppenbart att Moderaterna löser det här med att komma överens på sitt lilla egna sätt, helt enkelt genom hot, och genom att köra över sina stödpartier och vägran om att lägga sig för majoritetsbeslut.
Det finns en tydlig och klar majoritet i riksdagen för ett erkännande men trots detta så tillåts inte demokratin i Sverige råda, utan istället har vi en diktatoriskt styrd regering där de små partierna tvingas till tystnad och tvingas rätta in sig i leden och vågar tydligen inget annat utan väljer att offra allt vad de står för, i syfte att behålla freden inom regeringssamarbetet. Det är beklagligt och tragiskt. Det är också odemokratiskt och synnerligen märkligt.

Intressant

2 kommentarer:

  1. Det märkliga är att Carl Bild skyller på Sahlin och vänsterpartiet. Hade de inte en Allians som sitter i regeringsställning? Hur var det nu igen med deras påstådda enighet? Det var något nytt att det är Sahlins fel när Alliansen är oeniga. Men det är väl precis som att det är tidigare s-regeringars fel så fort vi inte förstår storheten i Alliansens politik?

    SvaraRadera
  2. Visst är Bildt en knäppgök och Moderaterna är fullkomligt ute och cyklar. Jag är dock mycket glad över att Folkpartiet och KD faktiskt i slutändan visade lite stake och röstade för ett erkännande! Tack Sveriges riksdag, för en gångs skull har ni gjort något bra, även om det är 95 år efter folkmordet... :)

    SvaraRadera