söndag 8 februari 2009

Coolt!

Läste idag om ett pilotprojekt i Storbrittanien där man på prov ska använda sig av nyproducerade vägbulor för att framställa elektricitet! Ett antal paneler ska placeras under vägbulorna (som ska vara mycket mindre än de farthinder som idag existerar) och dessa paneler fångar upp den kinetiska energin ifrån bilar som kör över för att producera elektricitet. Det är science-fiction fast på riktigt! Oerhört intelligent och lysande om det lyckas. Vad sägs om det, om det dessutom var fullständigt miljövänliga bilar så har man ju en totalt grön energikälla. Kostnaden för varje vägbula ligger mellan 300 000 och 700 000 kronor beroende på storleken. Enligt den ekonomiska kalkylen skulle detta betala sig efter mellan 2 och 3 år och då enbart vara en vinstaffär!

Där ser ni regeringen reinfeldt att det finns alternativ! Jag fattar också att enbart denna energikälla inte skulla täcka de svenska energibehoven, men det måste till en kombination av en massa gröna alternativ. Vi behöver inte kärnkraft, vi behöver innovationer. Lyssna på uppfinnarna!

2 kommentarer:

  1. Låter alldeles fantastiskt om det funkar! Är helt på din linje vad gäller mr. fredrik r:s ståndpunkt ang kärnkraften.
    Dessvärre så skulle det ju förmodligen inte räcka med dessa vägbulor. Det vore välkommet med en relativt kraftfull grön energikälla snart, så kärnkraften fick ett slag eller två på kulorna.

    SvaraRadera
  2. Inte sant? Det är ju, precis som jag skrev i inlägget och som du kommenterade, så att dessa vägbulor inte räcker till för att täcka elförsörjningen i Sverige, men tillsammans med solenergi, vindkraft, den vattenkraft vi redan har så skulle den mycket väl kunna räcka till. Om man byggde några tusen dylika vägbulor. Det kommer kosta men precis som jag också skrev så lönar det sig inom ett par år.

    SvaraRadera