måndag 9 februari 2009

Tzipi Livni

Det är skrämmande vad Israelerna har att välja på i morgondagens val! Tzipi Livni och hennes Kadima som visserligen säger sig vara för en tvåstatslösning men som vägrar ge upp Golanhöjderna och Jerusalem. Och som dessutom har uppgett planer på att bomba Irans kärnkraftsanläggningar om man vinner valet.
Sedan har vi Likud som är ett högernationalistiskt parti med Benjamin Netanyahu i spetsen. Likud vill inte bygga nya bosättningar på Västbanken men vill bygga ut de redan existerande, de är emot en tvåstatslösning och tycker endast att Palestina skall vara en del av Israel med en viss autonomi. Likud vill regera ihop med bland annat Yisrael Beiteinu, ett parti mestadels bestående av ryska immigranter (vilka också utgör huvuddelen av bosättarna på västbanken) som vill slänga ut alla araber ur Israel och som är ultranationalistiska och leds av Avigdor Lieberman, en man som antytt att lösningen på Gazakonflikten är att kärnvapenbomba hela skiten. Detta är alltså de troligaste partierna som en majoritet av israelerna kommer rösta på imorrn, ett gäng krigsivrare, hökar, våldsälskare you name it!

För att kunna regera behöver också oftast partierna i regeringen binda upp sig med Arbetarpartiet och det ultra-ortodoxt religiösa SHAS.

Jag vet inte vad vi har att förvänta oss under de närmsta åren av Israel, men risken är att vi får se ett eskalerande krig i mellanöstern som riskerar att innefatta alltfler stater. Jag tror inte att Israel kan förvänta sig att få hjälp ifrån Vita Huset på samma sätt som de fått tidigare, även om Obama absolut är proisraelsik.
Vi får se hur dumma israelerna är i morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar