tisdag 10 februari 2009

Ahmadinejad

Irans president Mahmoud Ahmadinejad sa i ett tal idag eller möjligtvis igår att man nu öppnar dörren för samtal med USA. Samtal som ska bygga på ömsesidig respekt och där man samtalar på samma nivå, inte ett samtal där man blir tillsagd att si och så är det. Dessutom sa Ahmadinejad att världen nu gått in i en era dialog och intellekt, eftersom militärmakt har visat sig vara misslyckat att använda sig av. Världen vill inte se Bushs "mörka tid" upprepas. Klokt sagt av en halvgalen man. 
Denna utsträckta hand är bara att gripa för man kan inte längre ignorera statsmakter och nationer bara för att man inte är förtjusta i deras regenter och statschefer eller deras styrelseskick.
Ahmadinejad antydde att samtal skulle kunna föras om terrorismbekämpning, nedrustning av kärnvapen, en omstrukturering av FN:s säkerhetsråd och kampen mot narkotika-trafficking. 
Allt detta låter enbart som sunda ting att diskutera. Det är rysligt viktigt att det nu hålls samtal med Iran för det här är ett supertillfälle för världen att komma närmare en hållbar global fredssituation!

2 kommentarer:

 1. "Ahmadinejad antydde att samtal skulle kunna föras om terrorismbekämpning, nedrustning av kärnvapen, en omstrukturering av FN:s säkerhetsråd och kampen mot narkotika-trafficking."

  Hahah, jo men visst. En terrorist sitter och säger att man vill prata om terroristbekämpning.

  Nedrustning av kärnvapen, när han gör allt för att skaffa sig det?!

  Omstrukturering av FN genom att ta bort alla terroristländer, mestadels islamska?

  Trafficking? Jo, det går nog bra när Iran kör med islamska lagar och har horeri i äktenskap som varar i en timme.

  Du kan inte på allvar tro på den helgalningen?? ;)

  SvaraRadera
 2. Exakt vad gör Ahmadinejad och Iran till terrorister? Att de har bidragit med vapenhjälp till Hizbollah och Hamas är för mig inte detsamma som terrorism då jag anser att detta är motståndsrörelser emot en olaglig ockupationsmakt. Vad finns det för bevis för att Iran försöker skaffa sig kärnvapen? INGA!! De försöker skaffa sig kärnkraft och ingenting annat, med låganrikat uran. Omstruktureringen kan handla om att inte ha ett antal ständiga medlemmar i säkerhetsrådet som har vetorätt till exempel. Jag säger inte att allt är frid och fröjd i Iran när det gäller rättssäkerhet och jämställdhet, men vi ska inte inbilla oss att allt är frid och fröjd i västerländska så kallat civiliserade stater. Vi har USA som fortfarande praktiserar dödsstraff och bannlyser litteratur som är "antiamerikansk", Kanada med rasistisk arbetsmarknadspolitik osv osv osv osv. Jag tror inte mer på Ahmadinejad än på andra ledare, men inte heller mindre. Jag tror inte att han är alltigenom ond och inte kan bidra till förbättringar. Diplomati kan göra under ibland och kan bidra till enormt mycket gott. F.W de Klerk till exempel var knappast någon god människa egentligen men bidrog till en enormt god sak genom att ta initiativ till att lyfta på apartheidlagarna i Sydafrika, Mikhail Gorbatjov och Ronald Reagan var inte heller några fantastiska människor men bidrog genom Glasnost och samtal med varandra till att järnridån föll och östblocket kunde närma sig västvärlden och det kalla kriget tog slut. Även dåliga människor och dåliga ledare kan göra bra saker och bidra till förbättring.

  SvaraRadera