tisdag 10 februari 2009

Israelisk panik

Läste idag på en blogg belägen på al-hamatzav (en israelisk-svensk websida) om den senaste veckan i Israel som enligt skribenten flutit på som vanligt med kostym, dagis bla bla bla. Märker de inte själva att det är ett oerhört motsatsförhållande till situationen för palestinierna på Gaza och Västbanken? Även om rädslan naturligtvis finns för enstaka raketattacker, så har man ett helt annat vardagsliv i Israel, ett liv utan förtryck och fattigdom för gemene man. Detta är det första man slås av i inlägget.


Längre ner står det om Irans uppskjutning av en satellit i veckan. Ett ganska litet och halvdant hembygge till satellit enligt al-hamatzav. Detta anser man inte spelar någon roll, istället fokuserar man på raketen som sköt upp satelliten. Den ska enligt bloggen vara kraftfull nog för att nå London med en kärnvapenladdning och Israel hoppas därför få stöd ifrån Europa i en eventuell attack emot Iran. Men till att börja med så har ju inte Iran några kärnvapen, dessutom har de ingen nämnvärd anledning att attackera vare sig London eller någon annan stad i Europa. 

Skribenten vid namn G. Tikotzinsky skriver själv att Israel har levt under hotet om raketattacker ifrån Iran under ett decennium, men inga har ju kommit!
Enligt mig så visar detta på hur aggressiva Iran egentligen är. Visst, styrningen av landet är kanske inte optimal med väktarrådet som sitter som bromsklossar i alla frågor om förnyelse och progression, men när har landet någonsin visat att de faktiskt är beredda att attackera andra länder? Ayatollah Khomeini uttalade visserligen 1980 att han ville sprida revolutionen till omkringliggande länder, men några militära anfall har så vitt jag vet aldrig Iran stått för, rätta mig om jag har fel.

Jag kan inte riktigt förstå omvärldens panik inför Iran. Den nuvarande presidenten är inte klok, men jag har svårt att tro att han skulle inleda något krig då han genast skulle få folket emot sig för Iran har trots allt folkval av ledare (och både manlig och kvinnlig rösträtt för alla över 15 år) även om dessa först måste godkännas av Väktarrådet. Det hålls presidentval till sommaren och frågan är om Ahmadinejad kommer sitta kvar (Khatami, den tidigare presidenten var mycket populär just för att han förbättrade relationerna med omvärlden i motsats mot vad Ahmadinejad har gjort). Vi ska också komma ihåg Ahmadinejads brev till den amerikanska presidenten George W. Bush där han bad om besinning ifrån amerikanskt håll när det gällde mellanösternpolitiken. Han sa "skapa fred, inte krig". Det är diplomati som behövs, ömsesidig respekt som behövs och förståelse som behövs för att det kalla kriget mellan flera av mellanösterns nationer och västvärlden och Israel skall kunna få ett slut. Vi kan då inte ha israeliska tillträdande premiärministrar som på olika sätt hotar om attacker emot Iran om de vinner.

Irans ledning har många gånger gjort korkade och ogenomtänkta uttalanden angående Israel, men jag tror faktiskt inte att de utgör ett reellt hot de skulle helt enkelt inte våga attackera även om de ville, tror jag. 

Att de har inlett byggande av kärnkraftverk förstår jag inte varför man har rätt att tycka till om. Sverige har ju just tillåtit nybyggnad av svenska kärnkraftverk, varför skulle inte Iran få göra detsamma? Bara för att de är en islamisk stat innebär väl inte att de vill tillverka kärnvapen, eller? Och dessutom vari ligger rättvisan att närliggande stater såsom Indien, Israel och Pakistan tillåts ha kärnvapen men inte Iran? USA tillverkar ständigt nya kärnvapen och har inga planer på nedrustning vad det verkar. Frankrike och Storbritannien har också kärnvapen.

Jag tycker visserligen att kärnkraft är en dålig och inte alls särskilt ren energikälla men så länge man kan hålla uppe en hög säkerhetsnivå så är det snäppet bättre än kolkraft eller olja, vilket hade varit alternativen för Iran. Iran har en oerhört hög utbildningsnivå så säkerheten behöver man inte oroa sig för att det tullas på mer där än i Europeiska kärnkraftverk.

Nej, jag tror att Israel får ta och lugna ner sig lite. Samtala med sina grannar istället för att fördomsfullt räkna med att de kommer attackera om inte Israel attackerar först. Det skulle vara oerhört ödesdigert om Israel bestämde sig för att bomba dessa anläggningar. Radioaktivitet skulle läcka ut över gigantiska områden och garanterat också påverka Israel själva, vi minns ju hur långt konsekvenserna av Tjernobyl-olyckan spred sig. Mängder av människor i Iran och närliggande stater skulle drabbas av olika symptom kopplade till radioaktivitet såsom rena epidemier av Cancer, missfall och missbildningar på barn, och dessutom skulle garanterat en vedergällning komma och man skulle befinna sig i ett fullskaligt krig på nolltid, antagligen med flera stater i området inblandade. Nej, fy ett sådant scenario vill vi icke uppleva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar