torsdag 12 februari 2009

Gammalt och nytt om päls

Egentligen är detta gamla nyheter men jag kände inte till det tidigare och jag tror att det har undgått ganska många i Sverige, nämligen att Finland, vårt kära grannland i östers regering, då Storbritannien införde sitt förbud emot pälsfarmning fördömde detta å det grövsta, och fördömde också Nederländernas planer på att lagligen förbjuda pälsfarmning! De hävdade att detta skulle störa EU:s inre marknad. Det är ju inte klokt!


För det första att ett land lägger sig andras lagstiftning verkar fullständigt befängt, att det dessutom handlar om en lag som ska stärka djurens rättigheter som fördöms är ju ännu märkligare. Att hänvisa till att detta kommer få stora ekonomiska konsekvenser och att det kommer störa EU:s inre marknad är både hjärtlöst, okunnigt och obehagligt. Har de som uttalat detta fördömande varit på en pälsfarm, eller sett på film vad som faktiskt försiggår på pälsfarmer? Om så är fallet så borde dessa genast spärras in och hållas avskilda ifrån andra människor i samhället för jag tycker att det är rysligt obehagligt att det springer omkring människor med sådan förmåga till empati och förståelse.

Argumentet att man då förflyttar pälsindustrin österut till länder som inte alls tänker i djurrättsetiska termer håller inte heller tycker jag. Det är inte så att djuren har det bra i Sverige, Finland eller Norge bara för att de har det bättre än i Ryssland, titta här bara. 

Vi ska inte fortsätta plåga djur bara för att andra fortsätter att göra det. Ska vi tillåta lite tortyr som förhörsteknik också, det finns ju andra länder som har mycket värre former av tortyr? Ska vi tillåta barnaga utan redskap för det finns ju andra länder som tillåter mycket värre former av barnaga? 

Jag undrar vad som har hänt i frågan i Sveriges riksdag sedan Gustav Fridolins motion 2003 om förbud emot pälsfarmning. Att föda upp räv i bur är väl så vitt jag vet i praktiken förbjudet. Men framförallt minkar dödas i mängder varje år, kaniner, chinchillor och en del andra gnagare likaså. Den semiakvatiska minken som kan hålla andan ganska länge dödas ofta med hjälp av att kolsyra sprutas in i andningssystemet, det tar lång tid innan de kvävs. Elchocker utförda av en stålstav i munnen och en i analen är också ett vanligt avlivningssätt. Hamstrar packas i lådor och avlivas med hjälp av bilavgaser. De som inte dör flås levande då man inte anser det vara värt mödan att göra om processen. Vi måste införa totalförbud emot all typ av pälsfarmning och också all import av päls till EU vilket har varit på gång under flera år, men jag har ingen aning om vad som hänt på området de senaste 3 åren.

Blondinbellas komiska argument att päls skulle vara miljövänligt kanske ni med hjälp av den länkade filmen, ser är lögn och trams. Enorma mängder avföring och urin förgiftar grundvattnet och de kemikalier som används vid pälsberedningen är också de stora miljöbovar. Nej, argumenten för päls existerar egentligen inte, mer än möjligtvis att det kan vara vackert. Jag tycker dock att päls är som allra vackrast då det sitter på det djur som den hör hemma på!

2 kommentarer:

  1. Jag ska nu ge en inte helt seriös kommentar till detta inlägg...men frågan är vailket som är mest miljöfarligt; pälsrockar, eller östermalms-kärringarna dom sitter på? Får för mej att dom individer som bär päls i övrigt inte har det mest brinnande miljöintresset.
    Om man kunde slita rockarna av tanterna, hänga in dom i nån garderob och slänga bort nyckeln. Sen tar man tanterna, låser in dom i en annan garderob, samma procedur med nyckeln, och glömmer båda garderoberna för all framtid.

    SvaraRadera
  2. Inte alls oseriös kommentar! Mycket vettigt förslag enligt mig :-)

    SvaraRadera