söndag 26 september 2010

Chavez hotad!

I Venezuela skall parlamentsval hållas inom kort. Den sittande presidenten, som är mycket populär i landet bland medel- och låginkomsttagare, riskerar att få sin makt begränsad genom att övriga partier har bildat en koalition med enda syfte att bromsa presidentens politik så mycket som möjligt.
Detta kan tyckas rimligt då större delen av västvärldens media verkar överens om att Chavez är en farlig diktator som förtrycker sitt folk.
Det är bara det att detta är inte Hugo Chavez. Chavez enda brott är att han är skeptisk mot kapitalismen, USA och att han ser ett reellt hot mot människors frihet och nationers suveränitet då multinationella företag innehar alltför stor makt.

Chavez är inte smidig och han är inte heller särdeles diplomatisk. Vad han däremot är - är demokratiskt vald. Chavez är Venezuelas obetvivlade president och är, enligt mig, mycket klokt kritisk mot det hot som de facto vissa multinationella företag utgör.
Att bannlysa Coca Cola kan ses som smått galet, men om människor var mer medvetna om vad Coca Cola är och har varit inblandade i så kanske nyhetsrapporteringen skulle vara något mer nyanserad. Att Barbiedockor (och liknande symboler) förbjudits är inte heller det något som är mig främmande. Jag önskar att Sverige följde detta mycket goda exempel! Barbie och många liknande dockor är knappast jämställdhets- och jämlikhetsverktyg. De bidrar till den utseendefixering som vår värld är fullkomligt insörjad i.
Att ge Venezuelanska leksakstillverkare uppdrag att ta fram pedagogiska leksaker istället för leksaksvapen eller dataspel med krigiska inslag är väl knappast något Chavez skall skämmas över utan snarare vara stolt över! Jag önskar att inte svenska leksaksaffärer var överfulla av dessa sköldar, M-16-gevär, svärd, salongsgevär, knivar, knogjärn, stridsyxor etc. Tänk vad skönt om både leksakstillverkare och politiker tog sitt ansvar för en bättre värld på det sätt som Chavez faktiskt försöker göra!

Det finns självklart baksidor med Chavez politik och dessa måste man rapportera om, men var är artiklarna om de fantastiska framsteg som Chavez lyckats med?! Var finns rapporterna om Att fattigdomen minskat enormt mycket under Chavez tid vid makten (inte mindre än 70 %), Att barnadödligheten minskat med 30 %, Att sjukvård och utbildning är tillgängligt för alla samhällsgrupper, Att antalet högskoleutbildade har fördubblats, Att analfabetismen minskat lavinartat?

Ett flertal storjordbruk, affärer, exportföretag samt fabriker har återtagits i statlig ägo vilket kanske kan ses som odemokratiskt, men syftet är att kunna tillföra pengar till folket som idag försvinner pga. den socialismskräck som finns i stora delar av världen och som lett till att många länder och företag slutat handla med Venezuela.

Jag har själv en vän från Venezuela som är oerhört kritiskt till Chavez och de reformer han har genomfört under sina år vid makten, men anledningen till detta är följande: Min vän är uppvuxen i ett välbärgat hem och är akademiker vilket gör att hon är höginkomsttagare. Hennes familj har alltid varit höginkomsttagare och haft det gott ställt. Hennes familj har inte fått det sämre under Chavez tid vid makten och har varken förtryckts, hotats eller blivit bestulna på sina egendomar, men de har fått en del höjda skatter som har hjälpt landet att bygga ut sjukvården och utbildningsplatser. Min vän och hennes familj bygger sina åsikter enbart på rädslan för ordet socialism.

Jag hoppas verkligen att president Chavez får fortsätta sitt arbete med Venezuela, även om det naturligtvis är positivt om det finns en opposition i parlamentet (vilket det inte har funnits de senaste fem åren efter att motståndarsidan bojkottade förra parlamentsvalet).

Jag önskar att omvärlden slutade upp med sina värdelösa handelsbojkotter och sanktioner mot demokratiska länder med demokratiskt valda presidenter, jag önskar att Venezuela inte var så beroende av att pumpa upp stora mängder olja och jag önskar att tidningar började rapportera objektivt och verkligen följde sitt uppdrag!

Självklart måste man ställa krav på en regim om de beter sig på ett sätt som bryter mot mänskliga fri- och rättigheter, vi skall dock komma ihåg att även Sverige mottagit kritik från Amnesty International. Venezuela är ett demokratiskt land under utveckling, och den utveckling som sker nu var nödvändig för att komma bort från de nyliberala reformer som genomfördes under 1970- och 1980-talen och fullkomligt körde landet i botten.

Intressant

3 kommentarer:

 1. Hugo Chavez är en despot i varande och gjorde faktiskt en statskupp som han satt i fängelse för men släpptes tyvärr ut för tidigt.

  Klassskillnaderna i sydamerika är störst i hela världen så det behövs definitivt minskas och skatteuttaget i relation till BNP öka så att staterna har råd med nödvändiga reformer och investeringar i välfärd.

  Detta har gjorts framgångsrikt i Brasilien och Chile där demokratiska socialister suttit vid makten. Det Chavez gör är inget annat än en katastrof då vi INTE är lika utan vissa av oss är födda entreprenörer och vi som är det skapar jobb åt andra. Vi ska inte hejdas utan bara plockas på en del av det överskott som skapas.

  Att då gå in i branscher och ta över företag införa prsistopp osv osv är katastrof och det är tragiskt då Venezuela har alla förutsättningar att utvecklas positivt.

  Att romantiska socialister i väst har Venezuela som en snuttefilt är inget försvar.

  SvaraRadera
 2. Det finns en kommuniststat som står för merparten av alla dödsstraff i världen, där mänskliga rättigheter förtrycks dagligen Kina heter den. Kanske vore dags för en bojkott. Jasså inte, den är ju lönsam för våra företag. Håller med dig, det västerländska hyckleriet är verkligen genomskinligt. Om vi skall jämföra den gamla Sovjetiska staten med Kina och vara riktigt cyniska, så är väl skillnaden att våra företag inte kunde använda gulagfångarna som billig arbetskraft. Chaves har säkert sina brister, men om man skall jämföra med resten av den Latinamerikanska kontinenten, så har man godtagit man det mesta, så länge det gynnat USA. Chavez har vågat stå emot.

  SvaraRadera
 3. @ Nils Dacke:

  Venezuela har som sagt i likhet med Brasilien och Chile, en folkvald president! Chavez, Evo Morales i Bolivia, Correa i Ecuador, Lula i Brasilien, Christina Fernandez de Kirchner i Argentina bl.a har vänt den latinamerikanska politiken genom att koncentrera sig på att bekämpa fattigdomen och orättvisorna istället för att låta främst USA exploatera och utnyttja efter egen vilja. USA har ända sedan 1950-talet använt sig av Latinamerika på ett mycket oetiskt vis och stöttat minst sagt odemokratiska förtryckarregimer. Chavez har sina sidor, inte tu tal om det, men han har vågat stå upp mot den ekonomiska makten, han har vågat stå upp mot USA, och han har vågat kämpa mot fattigdomen vilket var och är oerhört välbehövligt.

  Chavez har avtjänat sitt straff för det kuppförsök som gjordes och misslyckades. Läs på om varför kuppförsöket gjordes herr Dacke, för det var knappast oprovocerat eller obefogat.

  Chavez har själv utsatts för ett kuppförsök vilket resulterade i hårdare lagar eftersom nyliberalerna i Venezuela tydligen endast kan acceptera demokrati om det är de själva som blir valda.

  @ KajsaLisa:

  Jag förstår inte heller varför man tycker att den überkapitalistiska diktaturen Kina är helt OK att samarbeta med trots att detta land dödar politiska motståndare och dissidenter på löpande band medan den demokratiskt valda Chavez anses vara en despot utan dess like som skall jämställas med de värsta diktatorerna i historien. Det är unket hur media rapporterar och det är unket hur politiker i västvärlden resonerar och förhåller sig till den ena eller den andra beroende på vilken ekonomisk vinst ställningstagandet kan resultera i.

  SvaraRadera