onsdag 29 september 2010

Tvåstatslösningen allt avlägsnare...

Jag ville så gärna tro att det skulle vara möjligt att fortsätta fredsprocessen i Israel/Palestina-konflikten. Jag hoppades på att israeliska myndigheter för en gång skull skulle ta sitt förnuft tillfånga och visa lite respekt för världssamfundet, för palestinska araber, för freden, för USA, för EU.
Dessvärre visade sig alla dessa förhoppningar vara förgäves, som vanligt.

Israels regering är som vanligt inte intresserade av fred. De lever på krig, deras makt är beroende av osämja och konflikter. Utan det överhängande hotet om ett fullskaligt krig (vilket aldrig kan bryta ut eftersom palestinierna inte har de militära resurserna som behövs för att bedriva någon form av reell krigföring) så kan inte Likud och de andra högerextremisterna och fundamentalisterna i Israels regering hålla sig kvar vid makten. De är beroende av rädsla, av ett "vi och dom"-tänk.

Det är mycket enkelt att jämföra med ett visst parti som varit mycket aktuellt i den svenska eftervalsdebatten...
Sverigedemokraterna lever, och växer pga. och med hjälp av rädsla och fingerade hotbilder, genom att skapa ett "vi och dom"-tänk och genom att utnämna sig själva till ständigt förfördelade och genom det skapa ett martyrskap. På samma sätt har Israels regeringar arbetat under mycket lång tid. Tekniken är uråldrig, och borde kunna genomskådas av människor. Framförallt i Israel där utbildningsnivån är oerhört hög!

Israels regering hade chansen att visa lite god vilja genom att förlänga byggstoppet i bosättningarna på Västbanken, men vad gjorde man? Jo, redan första minuten efter att byggstoppet hävdes så började grävmaskinerna arbeta. Fullständigt utan hänsyn till och respekt för det fredsavtal som förhandlades med de palestinska myndigheterna ledda av Mahmoud Abbas.

Återigen visade sig de israeliska myndigheterna totalt ointresserade av fred.

Jag tycker synd om Mahmoud Abbas. Han lovar, och hoppas och kompromissar och förlorar allt mer förtroende från det palestinska folket. Att han i inofficiella förhandlingar eventuellt har godkänt vissa bosättningar och utbyggnad av dessa, så länge det inte utgör något "besvär för palestinierna", riskerar att än mer urholka förtroendet för honom. Abbas vill uppnå ett fredsavtal och vill sätta sin namnteckning i historien, men tyvärr tror jag att han får ge upp den förhoppningen för Netanyahu är inte intresserad av att skriva den andra namnteckningen.

Det är med stor sorg som jag lägger det sista hoppet om en tvåstatslösning åt sidan. Låt oss nu som sista möjlighet sätta hoppet och tron på en eventuell sekulär stat för både israeler och araber. Religionen måste bort från politiken om detta skall få någon lösning. Drömmen om två stater var god, och det hade nog fungerat om Israel hade varit beredda att kompromissa överhuvudtaget, men någon sådan vilja har dessvärre aldrig funnits.

Nu kommer jag i vanlig ordning säkerligen anklagas för att vara antisemit trots att jag absolut inte har någonting emot en enda människa med anledning av dennes etnicitet, sexuella läggning, hudfärg, religion vare sig denna människa är jude, muslim, homosexuell, svart, vit, gul, röd, blå, lila, grön, rosa, tjock, smal, lång, kort, handikappad.
Det enda jag bygger mina åsikter på är aktioner och handlande, värderingar och människosyn. Vad man gör, hur man gör, och varför man gör någonting helt enkelt.

Att fördöma den israeliska regeringens och bosättarnas respektlöshet är enbart att visa solidaritet, att visa sin avsky mot folkrättsbrott, att visa sitt engagemang för fred och rättvisa.
Bosättningarnas blotta existens är ett brott mot en mängd internationella avtal och konventioner som måste beivras! EU har makt att sätta ordentlig ekonomisk press på Israel, och USA likaså. Detta måste göras någon gång! Jag förstår inte denna eviga släpphänthet gentemot världens största skurkstat (om man räknar till antalet folkrättsbrott och brott mot FN:s internationella konventioner)!

Läs gärna:
Annarkia
Ulf Bjereld

Intressant

11 kommentarer:

 1. Area C på Västbanken tillhör Israel, vilket Arafat skrev under i Osloförhandlingarna. Alla bosättningar ligger där, ser ut som rena Bantustan. Vad är ditt problem? Arafat fick Area A och civil kontroll över area B, vilket han eller PA aldrig någonsin haft innan, MOT att han upfyllde villkoren att stoppa terror, att stoppa hatpropaganda mot judar/Israel och samla in illegala vapen - inget av det har än gjorts.

  SvaraRadera
 2. Din tes att Israels regering är som vanligt inte intresserade av fred.... och att De lever på krig, deras makt är beroende av osämja och konflikter. Utan det överhängande hotet om ett fullskaligt krig - vilket aldrig kan bryta ut eftersom palestinierna inte har de militära resurserna som behövs för att bedriva någon form av reell krigföring... korrekt.

  Men ändå TOTALT FEL.
  Än så länge är det enbart Iran som rustar palestinier, andra arabiska stater vågar inte ta detta steg, för då har de Palestinier som reser sig upp i dessa arabiska länder - Libanon, Syrien, Jordanien, Egypten, Irak...

  Märkligt att fundamentalisterna i Israels regering är kända för dig, men inte fundamentalisterna bland palestinier....

  Nu har det blivit så katastrofalt i Israel med de ortodoxa judars delning av bussarna till en kvinnor sektion och man sektion - inte bättre än i de ortodoxa muslimska länder... de är ju skurna av samma virke!

  Är någon av de bättre?

  SvaraRadera
 3. Inget av det är bättre! Fundamentalistiska krafter skall alltid hållas tillbaka. Just detta inlägg är kanske lite väl enögt, men i nuläget är det just Israel som hindrar möjligheterna till fred. Fundamentalistiska krafter på den palestinska sidan kommer bara växa sig starkare ju längre ockupationen och förtrycket pågår. Denna utveckling måste stoppas och detta kan bara lyckas om Israel visar åtminstone en liten gnutta "good will".

  SvaraRadera
 4. Fundamentalistiska krafter på den palestinska sidan kommer bara växa sig starkare ju längre ockupationen och förtrycket pågår - korrekt.

  Samma effekt blir det med fundamentalistiska krafter i ISRAEL! Alltså är det bättre?

  Faktum är att INGEN i väst tar på avlar hotet av judiskt fundamentalism!

  Det har pågått ostörd länge.
  Nu är det så pass kännbart i Israel att folk opponerar sig och vill inte ha ett fanatiskt religionsstyrd stat.

  Med sådana affischer "Jerusalem är inte Teheran" har demonstranter mot könssegregeringen marscherat igår i Jerusalem!
  http://www.haaretz.com/news/national/dozens-march-against-gender-segregation-in-jerusalem-1.316330

  SvaraRadera
 5. Obehagligt som rackarns!

  All form av fundamentalism bör tas på allvar, både kristen, judisk, muslimsk, you name it. Problemet är bara att Israel redan idag är en fanatiskt religionsstyrd stat på samma sätt som USA under framförallt George W Bush var en fanatistiskt religionsstyrd stat.

  Att fundamentalismen växer sig starkare i Israel är ett hot mot den inhemska Israeliska demokratin och freden, men i nuläget inte det allra största hotet mot freden mellan Israel och Palestina enligt mig. Det måste tas på allvar, men den allra bästa möjligheten att få stopp på den fundamentalistiska tillväxten är villkorslös fred. Israel sitter på denna makt, Israel kan sätta stopp för utvecklingen, men gör det inte och jag förstår ärligt talat inte varför! De allra flesta Israeler vill ju bara ha fred och lugn och ro.

  SvaraRadera
 6. Svaret är enklare än du tror.

  Judisk ortodoxa partier har alltid varit en del av Israelisk regering - oavsett vem som styrde!

  Från ett ortodox parti på 60-talet, har det blivit - ja, nu vet jag själv inte längre om det är 5 eller 15 ortodoxa partier....

  I väst har alla för mycket tillit på att Israel kan sätta stopp för utvecklingen och skapa villkorslös fred. Israel sitter inte på denna makt!
  Tyvärr det är de nationalistiska (Avigdor Lieberman) krafterna som har avgörandet i Israel...

  De allra flesta Israeler/Palestinier vill ju bara ha fred. Men de har att brottas med fundamentalismen!

  Det är överdrivet att påstå att problemet är bara att Israel redan idag är en fanatiskt religionsstyrd stat - INTE ÄN!

  Beviset att det glider åt detta riktning så att det maktlösa oppositionen har aktioner som desertörer samt judiska aktivister på segelbåt mot Gaza....

  SvaraRadera
 7. Vad är det annat än religion som styr att Liebermann och hans gelikar stenhårt hävdar Israels rätt till all mark i området? Religion har alltid varit en viktig del i Israels maktutövande och religon spelar roll för vilka som har stöttat Israel genom åren och fortfarande gör.

  Fanatism är kanske ett överord, men Israel är en teokrati enligt mig.

  Hur skall man då få stopp på den utveckling som just nu äger rum i Israel? Hur skall man få stopp på könssegregeringen och ojämlikheten som är på väg i motsatt riktning jämfört med resten av världen?

  SvaraRadera
 8. 10 månader varade byggstoppet utan att Mahmoud Abbas brydde sig. Även nu har Israel bjudit in palestinierna till fredssamtal men precis som under det 10 månaders långa byggstoppet har de tackat nej till fred. Om vi verkligen ska ha fred måste press sättas även på palestinierna. Men nu kan de sitta och ta det lugnt och avisa fredsamtal medans Israel pressas av omvärlden.

  Du visar din okunskap när du vill ha en "sekulär stat för både israeler och araber". Den meningen är helt okunskap eftersom 20% av alla Israel är araber. Dessutom är Israel en sekulär stat med lika rättigheter för dem.

  Du har dessutom fel när du säger att lieberman vill "ha allt land" lieberman är den som kan tänka sig ge mer land än någon annan eftersom hom han mer än gärna ger palestinier städer som ligger inom Israels 67 års gränser som till exempel umm el-fahm.

  Och prata inte om kompromiser låt oss se vad har palestinierna vart villiga att kompromissa om?
  Jerusalem? Israel har flertalet gånger varit villiga att dela Östra delen men palestinierna vill kompromisslöst 100&. Västbanken? Israel har erbjudit mer än 94% men palestinierna vill ha 100%. Palestinierna erkänner inte ens Israel som en judisk stat samtidigt som dom vill att sin stat ska erkännas som en palestinsk. De erkänner inte klagomuren som en helig plats för judar utan bara för muslimer. Samtidigt kan inte judar be på sin heligaste plats tempelberget bara muslimer. Hur har palestinierna visat kompromissvilja?

  SvaraRadera
 9. Palestinierna erkänner inte klagomuren som en helig plats för judar utan bara för muslimer. Som inte nog med det, kan inte judar be på sin heligaste plats tempelberget eftersom det är bara för muslimer.

  Hur kan då muslimer ha fräckhet och hävda att de har inte religionsfrihet i västvärlden?

  SvaraRadera
 10. Bla bla bla bla bla bla bla bla. Sluta upp med det här eviga skitsnacket och sätt igång att finna lösningar istället! Sluta kasta skit på de som redan ligger!
  Det är Israel som sitter på makten, på vapnen. Det är Israel som borde kunna visa ödmjukhet, tacksamhet och respekt men istället visar man bara hur usla människor kan vara. Det är tragiskt men jag hoppas och tror verkligen på att någon Israelisk regering under min livstid skall komma till insikt och förstå hur man löser konflikter.

  SvaraRadera
 11. Lösningen finns, men att förverkliga den så MÅSTE båda parterna "eliminera" extremisterna = Religiösa partierna samt Hamas.

  Hitintills har det misslyckats på båda sidorna, och det lär överhuvudtaget ALDRIG att lyckas.

  Nu är det bara tidsfråga NÄR nästa militära kraftmätning skall bli av.
  Det kan vi tacka IRAN.

  SvaraRadera