lördag 2 oktober 2010

Alliansen står handfallen...

I Kina utvecklar man höghastighetståg och förnyelsebar energi i ett rasande tempo. Ekonomin går som tåget och Sverige står och tittar på. Visst finns det stora problem i Kina också, de producerar stora mängder energi med hjälp av kolkraft vilket knappast är positivt, men de satsar som sagt enorma resurser på alternativen vilket kommer leda till en successiv utfasning av de fossila bränslena.

I Sverige har regeringen bestämt att vi och de själva inte behöver göra någonting för framtiden... här är vi tydligen färdiga med utvecklingen, och bör vara nöjda med oss själva för all framtid.
Hur är det möjligt att leva så verklighetsfrånvänt?! Hur är det möjligt att blunda så för en utveckling där Sverige mycket väl skulle kunna gå i bräschen tillsammans med Kina, Brasilien och ett antal länder till?

Vi måste finna en väg för Sverige, en nisch där vi kan bli ett föregångsland! Vad sägs om att i vårt glesbefolkade land plantera mängder av träd som motvikt till växthuseffekten (eftersom träd och andra växter binder koldioxid och ombildar det till Syre)? Vad sägs om att bygga ut järnvägsnätet, bygga fler spår, öppna ut tidigare stängda stationer, sammanlänka fler spår med varandra.
Kina leder världsligan överlägset när det gäller utbyggnad av järnvägstrafiken och spåren. I Sverige skall vår regering inte satsa en krona på detta de närmsta 5 åren!!!!!
Istället finns det diverse kommunala förslag (exempelvis i Örebro) om satsningar på små flygplatser i syfte att öka inrikesflyget. Det finns förslag, också här i Örebro, om att sila biltrafik genom stadskärnan och bygga fler parkeringsplatser i innerstaden, och därmed riva ner stora delar av det som Miljöpartiet drivit igenom de senaste fyra åren.

Vad har hänt med politiker och människor i Sverige? I anslutning till Köpenhamnskonferensen förra året så var alla plötsligt medvetna om hotet från klimatförändringarna, och de miljöproblem och utmaningar som mänskligheten står inför. Efter mötets misslyckande verkar alla lika plötsligt ha antingen glömt bort, gett upp eller bara satt på sig skygglapparna. Det kommer hållas en ny konferens i Mexico City i slutet av november/början av december och då måste handlingskraften vara större från regeringar runt om i världen. Dvs. ett bindande avtal måste uppnås!
Det är dock så att det borde vara möjligt för kommuner, landsting, regeringar, parlament att göra något även om inte alla länder kunde komma överens om ett bindande avtal i Köpenhamn. Att det inte finns något bindande avtal innebär inte att hotet är borta eller att ansvaret för att kämpa emot klimatförändringarna fråntagits oss människor! Varje individ, varje auktoritet, varje kommun, varje landsting, varje riksdag/parlament, varje regering, varje statschef president, kung, drottning, kejsare eller kejsarinna måste dra sitt strå till stacken! Varje beslut som fattas måste tas med hänsyn till miljön!

Jag skäms över att bo i ett land som har förlorat sin topp-3-placering i kampen mot miljöförstöring och klimatförändringar!

Intressant

2 kommentarer:

  1. Öhm.. Sverige är redan till mesta delen skog. Kollat google maps någon gång? Problemet i Sverige är att de öppna landksap vi en gång hade håller helt på att växa igen eftersom alla småbrukare och deras djur försvunnit. Vissa kommuner till och med hyr in kor för att hålla lite av landskapet öppet. Sen gällande höghastighetståg, Sverige är för avlångt och glesbefolkat för att det ska vara samhällsekonomiskt försvarbart att satsa på höghastighetståg så som Kina gör. Man får mer nytta per krona på annat håll.

    SvaraRadera
  2. Ärligt talat så är växter det allra viktigaste vi har i kampen mot växthuseffekten! För övrigt så spelar det väl ingen roll om vi redan har mycket skog. Varför skall vi anstränga oss för att hålla landskapet öppet? Det sköter naturen själv alldeles utmärkt. Naturen mår bra av mångfald, men på de platser där skog redan finns skall inte skogarna bli mindre!

    Höghastighetståg är inte något annat än ett måste för att ersätta den förödande flygtrafiken! Människor verkar ju ha så förbenat bråttom och idag är flyg den enda lösningen för dessa överstressade människor. Jag skulle helst se att man lugnade ner samhället generellt men så som människor idag resonerar är hh-tåg fullkomligt nödvändigt!

    SvaraRadera