fredag 24 september 2010

En fars... men den kan få ett lyckligt slut

Jag vill varna läsare för att följande text är relativt ointressant om man inte är Örebroare, Kommunpolitiskt intresserad, Nördig, Socialdemokrat, Miljöpartist, Vänsterpartist eller borgare...

Valresultatet skapar oreda och kaos över hela Sverige och Örebro kommun är inget undantag. Här är läget minst sagt oklart. På valnatten gick sossarna ut och sa att de tillsammans med Vänstern hade vunnit och skulle söka "en bred majoritet" (dvs så bred att man uppnår minst de 33 mandat som krävs för att befinna sig i majoritet i Kommunfullmäktige). Då hade de röda partierna 31 av Kommunfullmäktiges 65 mandat och "Koalition Örebro" (de borgerliga + Mp) 30, medan SD belönats med 4 mandat. Sedan blev det efter nästa rösträkning ombytta roller och Koalitionen hade plötsligt 31 mandat mot de rödas 30. Då gick koalitionen ut och höll presskonferens där man hävdade att man skulle regera Örebro i minoritet. Idag blev rollerna ombytta igen och det officiella valresultatet säger nu efter länsstyrelsens kontrollräkning att S+V nu har 31 mandat igen. Man kan ju bli tokig för mindre... Det är ju farsartat att en röst hit eller dit skall spela så här stor roll, samtidigt som det faktiskt är ett tydligt besked till väljarna att utnyttja sin rösträtt för - Varje röst räknas.

Vad ska då ske nu? Läget är ju nämligen i praktiken oförändrat. S + V har inte egen majoritet i KF och inget av de borgerliga partierna eller Mp är berett att villkorslöst agera stödparti till sossarna på det sätt som vänstern ställer upp på.
Situationen är minst sagt svårlöst.

För att en lösning skall stå att finna så måste sossarna i Örebro vara beredda att göra det som sossarna har gjort på riksplanet, nämligen samarbeta och kompromissa. Miljöpartiet står ideologiskt sett något lite närmare de röda partierna än de borgerliga, men de borgerliga i Örebro har varit betydligt öppnare för att kompromissa och Mp måste ju få igenom delar av sin politik för att ett samarbete skall vara tänkbart.

Sossarna kan inte fortsätta sitta på sina höga hästar om de verkligen är intresserade av att skapa ett majoritetsstyre.

Dessvärre har sossarna gått till val på att de vill köra in biltrafiken på stortorget igen och utöka antalet parkeringsplatser i Örebro. Detta gör de samtidigt som de pratar om kollektivtrafiksatsningar och cykelbanesatsningar, vilket jag inte förstår. Meningen är väl att styra persontrafik från bilarna till buss, järnväg och cykel och att då samtidigt uppmuntra till mer biltrafik och underlätta för densamma känns direkt kontraproduktivt. Sådana saker måste de röda partierna vara beredda att släppa på om ett RödGrönt samarbete skall funka i kommunen. Dessutom tycker jag att det är onödigt att lägga pengar på att bygga helt nya skolor istället för att investera resurser i den pedagogiska verksamheten i nuvarande skolor, minska barngrupperna, anställa fler lärare etc. Däremot är det vettigt att lägga pengar på upprustning och energieffektivisering av lokalerna.

Jag förstår heller inte riktigt tanken med att bygga nytt bibliotek för jag tycker att Örebro stadsbibliotek är ett väldigt välfungerande bibliotek med bra läge och stort utbud.

I övrigt ser jag inte det stora problemet med att komma överens om politiken för oss från grönt håll. Visst finns det personliga saker som måste redas ut ordentligt, men politiken, miljön och väljarna skall kunna räkna med att deras vilja och förhoppningar företräds oavsett personliga relationer politiker emellan. Jag har full förståelse för känslorna efter de klavertramp som har gjorts framförallt av sossarna under valrörelsen och en offentlig ursäkt ifrån Socialdemokratiskt håll är absolut första steget mot en försoning.

Ett exempel:
Igår närvarade jag vid en manifestation mot främlingsfientlighet och rasism på Våghustorget. Denna manifestation var enligt mig ett mycket gott initiativ och jag tycker att det är bra att människor från alla politiska läger sluter upp bakom en gemensam sak som denna. Trots att denna manifestation skulle vara öppen för alla oavsett politisk färg, religion, hudfärg, etnicitet, sexuell läggning etc. tyckte vissa talare för ett icke namngivet väldigt väldigt stort parti att det var det rätta forumet för att kritisera andra partier och ropa slagord för det egna partiet. Miljöpartiet anklagades bland annat för att vara ansvariga för att Sverigedemokraterna får inflytande i Örebro kommun, vilket var oerhört malplacerat och direkt felaktigt. Det fanns till exempel en hel del miljöpartister på plats på torget!
Jag skämdes å talarens vägnar då ett försök gjordes att göra denna goda manifestation till en plats för politiska tjuvnyp och kampanjande trots att valet är avgjort.

Jag hoppas att dylika manifestationer inte bara hör denna vecka till utan att kampen fortsätter och att Sverige nu inser att vi inte får låta samhället göra samma vägval som det danska samhället exempelvis har gjort.

Det allra sista som sagts är trots allt att Sossarna och Vänstern ser det som självklart att det handlar om ett majoritetsstyre av Örebro kommun och att det därmed kommer ges reellt inflytande över politiken för det parti som lockas med av S + V samt ordförandeposter i nämnder och utskott.
Jag hoppas själv att det parti som lockas med blir Miljöpartiet de Gröna. Detta förutsätter dock självfallet att vi får igenom tillräckligt mycket politik och att vi slipper gå med på allt för mycket dumheter. Det är nu upp till sossarna framförallt att bortse från betongpolitiken om de vill skapa ett RödGrönt starkt majoritetsstyre i Örebro kommun.

Jag håller tummarna!

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar