onsdag 29 september 2010

Så börjar det spricka i alliansknutarna...

Alldeles nyss kom beskedet som de mindre allianspartierna fasade för, och alla borgare oroades över. Moderaterna driver stenhårt linjen om att de skall ha fler ministerposter och Fp, C samt Kd skall bli av med varsin statsrådspost.

Visst kan man se det som att detta speglar valresultatet, men det riskerar att splittra en allians som redan tidigare slagit de mindre partiernas egna politik i spillror.

Jag vet ärligt talat inte vad statsministern och hans anhang håller på med, men jag har svårt att se att alliansen verkligen kan komma överens om detta.

Det finns två tänkbara scenarion; ett är att de små partierna går med på moderaternas krav men det kommer leda till att Moderaterna ännu mer på egen hand får styra Sverige i sin riktning samt att de mindre partierna kommer bli allt mer irriterade. Om irritation uppstår och splittringar uppstår i olika frågor blir alliansregeringen än mer försvagad än vad de redan är av sin minoritetsställning. Allt detta kommer kosta ännu fler väljare för Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna i riksdagsvalet 2014, och kanske till och med för Moderaterna.
Det andra tänkbara scenariot är att de andra partierna vägrar gå med på detta vilket också kommer sätta käppar i hjulet för samarbetet och kanske till och med öppnar upp för en RödGrön regering i slutändan med Centern eller Folkpartiet som fjärde parti i församlingen. De två förlorarna på denna hårdnackade linje är Moderaterna själva och Kristdemokraterna som blir allt mindre, svagare och inte har någon annanstans att vända sig när det gäller samarbete.

Nu är det väl visserligen ingen som kommer att sakna Åsa Torstensson eller Mats Odell, men att se en högerpartist på dessa ministrars plats känns inte lockande. Att dessutom Birgitta Ohlsson sägs sitta löst, regeringens kanske enda vettiga människa, är mycket oroande. Vad ministerplatserna egentligen fyller för funktion för småpartierna kan man undra.

Jag njuter ärligt talat i fulla drag över reinfeldts märkliga agerande och lutar mig tillbaka inväntande de omstruktureringar som ofrånkomligen kommer ske inom mandatperioden 2010-2014.

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar