måndag 26 januari 2009

Vad händer nu?

De bilder som visats den senaste veckan av ett Gaza i ruiner har gjort mig så ont. Barn har nyss gått tillbaka till skolan för första gången sedan attacken inleddes och flera av bänkarna i klassrummen står tomma. Antingen för att de barn som satt där är skadade men i många fall också för att de är döda. Hur många svenskar kan egentligen sätta sig in i den känslan som dessa barn måste känna då de sitter och ser sin tidigare bänkgrannes tomma bänk, hur många barn i världen har tvingats utstå detta? Hur ska alla dessa barn som drabbats av den senaste månadens massmord, någonsin kunna leva normala liv? Hur ska de någonsin kunna bli världsmedborgare med ett samhällsengagemang och ett hopp om världsfred? Man har skapat en hel generation hatiska personer, en hel generation framtida terrorister.

Vad Israel ville uppnå med denna attack är fullkomligt outgrundligt, det finns ingen som helst logik, det är endast maktmissbruk och rädsla för att förlora makten, hämndbegär och hat som kan förklara attacken. Och med denna rädsla för att förlora makten och det hämndbegär som någonstans kanske kan tänkas vara förståeligt så har man skapat ett inferno, och en grogrund för framtida konflikter. Det sätt som Israel försökte lösa denna konflikt på var antagligen det absolut sämsta sättet som man överhuvudtaget kan tänka sig. Inte nog med att man sköt ihjäl och skadade en mängd palestinier, man besköt FN-byggnader och transporter, man hindrade hjälporganisationer såsom röda korset och röda halvmånen från att kunna ta sig till behövande. Och detta gjordes med stöd av många av världens mäktigaste nationer såsom USA och Storbritannien.

Nu när de har skapat denna fullkomliga misär, vad ska de göra åt det då? Israel är ockupationsmakt och har som sådan enligt Genévekonventionen plikt att sörja för civilbefolkningen i det ockuperade territoriet. Men jag har svårt att se hur de ska kunna stoppa den generation som nu växer upp, lemlästade, svårt psykiskt skadade, i många fall utan familj och i ännu fler fall utan vissa familjemedlemmar. Det är en svår nöt att knäcka. Man kanske skulle skicka en hel armé av psykologer och psykiatriker för att försöka uppnå något positivt. Men antagligen kommer väl inte det ske. Israel kommer tycka att de gör sitt om de öppnar lite granna på gränsövergångarna och släpper igenom det absolut nödvändigaste i form av mediciner, olja och mjöl.

Tror man verkligen att man nu lyckats slå ut Hamas? Det tror inte jag, jag tror att Hamas är starkare än någonsin, och har vunnit alltmer politisk mark. Man måste försöka förhandla med Hamas nu, man kan inte längre ignorera dem och behandla dem som en terrororganisation. För ju mer de behandlas som en terrororganisation ju mer kommer de att fortsätta vara en sådan, och dessutom vinna över alltfler människor till den militära grenen. Alltfler människor med hämndbegär och hat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar