tisdag 27 januari 2009

Vapenvilan

Så var vapenvilan redan bruten. I 9 dagar varade den, sen började bomberna falla igen. Ska dessa bombningar rättfärdigas varenda gång någonting händer på Israelisk mark? Tog man sig tid och kontrollerade vem som hade skulden till vägbomben som dödade en Israelisk soldat? Tänk om det var en australiensare, ska man då bomba Australien också? Självklart är det tråkigt och hemskt att en ung värnpliktig Israel bombas till döds, självklart är det hemskt att hans familj kommer att leva med evig sorg över det inträffade men ärligt talat i det stora hela så kan man nästan bara säga So What om man sätter det i relation till de bombningar som kommer som svar på denna taffliga vägbomb. Fler palestinska civila döda och ännu fler skadade. Det kan inte fortsätta så här att hämnd kommer så fort någonting inträffar. Det ger alltför mycket makt åt galna enskilda individer. Allting som sker är inte Hamas som står bakom, allting som sker är inte en planerad och vidsträckt konspiration emot Israels existens!

Israel som en rättsstat måste ta första steget och gräva ner stridsyxan, man måste ta hänsyn till de mänskliga rättigheterna och de FN-stadgar som finns angående krigföring, ockupation och folkrätt. Man kan inte annars hävda att man är en demokratisk rättsstat, man kan inte hävda att man är den goda makten som gör det rätta för att skydda sitt folk. Man gräver sin egen grav och vänder inte bara palestinierna emot sig, utan riskerar att vända hela världssamfundet emot sig. Krigets lagar och folkrätten kräver tre saker för vedergällning: den måste vara proportionerlig, det ska inte finnas något annat möjligt sätt, och syftet ska kunna nås. Kan man säga att detta följs av Israel? Bara en enkel fråga som du som läsare kan fundera lite granna på...

Det är oerhört tragiskt att de makthavande politikerna i Israel inte inser själva vad de riskerar med dessa bombningar, samtidigt som de naturligtvis är rädda för att förlora det stundande valet och känner sig pressade att agera för att inte förlora politisk mark på hemmaplan. Och även jag väljer hellre Kadima i koalition med arbetarpartiet än att se Likud komma tillbaka till makten eftersom de sistnämnda dessutom vill utöka de judiska bosättningarna på palestinsk mark.
Jag vill att Kadima och Arbetarpartiet ska kunna hålla sig kvar vid makten, gärna med ett större inflytande än vad som nu är fallet för Arbetarpartiet, men det ska inte behövas dessa bombningar för att så ska ske. Det Israeliska folket måste ändra sin inställning, sluta se sig som offer, sluta se sig som de mest rättfärdiga i världen, sluta se sig som "det utvalda folket". Inse att alla lyder under samma internationella lagstiftning, att alla har samma fri- och rättigheter, och att omvärlden och palestinierna i allmänhet endast vill ha fred och ingenting annat.
Det måste vara möjligt att vinna ett val i Israel utan att vara krigsivrare och palestinierutrotare. Men i dagsläget finns ingen sådan möjlighet verkar det som.

Jag kan bara inte förstå hur man kan se någon som helst logik i att skjuta och bomba folk till tystnad. Det vore annorlunda om det var en farlig statsmakt med stor krigsarsenal som riskerade att utgöra ett verkligt hot emot Israels existens, men så är inte fallet. Iran är ju i så fall en mycket farligare stat i området, men istället väljer man att attackera redan liggande offer. Folk som svälter och som inte står i stånd att försvara sig överhuvudtaget, förutom med enstaka mer eller mindre lyckade raketattacker och vägbomber. Och de allra flesta gör inte ens det utan kämpar för att få dagen att gå ihop och hitta mat och vatten. Det är skamligt att dessa satans mördare får fortsätta!! Jag har sagt det, men det kan inte sägas tillräckligt. Någon måste slå näven i bordet och säga att pogromerna var på 1800-talet, förintelsen var på 1930- och 1940-talen det går inte att hänvisa till dessa längre. Om Israel ska finnas, och fortsätta vara vad det är idag så måste internationella lagar och folkrätten gälla även för dem annars får det konsekvenser. Man måste våga införa hårda sanktioner och avbryta de vapenavtal som finns. Jag hoppas verkligen på att Obama och hans förhandlare Mitchell och utrikesminister Clinton kan få till stånd någon form av tillsvidare-lösning på det hela. Men har inga förhoppningar heller där om att press sätts på Israel. Man har ju dock redan manat Hamas till att förhandla med Al-Fatah för att få till stånd en stark palestinsk allians som kan bygga en nation och det är viktigt. Men det är också viktigt att få ett omedelbart slut på de militära angreppen på Gazaremsan.

2 kommentarer:

 1. Hej Rasmus! Jag har fått lite i uppdrag av en av dina vänner att ge en kommentar till din blogg så nu ska jag göra det. Jag väljer Israel-Palestina då jag själv var i Israel under krigets fem första dagar i december. Jag anser att den svenska mediabevakningen har varit väldigt ensidigt vinklad och bara gett utrymme åt den palestinska sidan. Jag rättfärdigar absolut inte Israels bombningar (som jag själv hörde) men vill visa på en sida som jag tycker det hålls tyst om. Hamas är inga schyssta killar som inte riktigt vet vad de gör. Deras mål är att utdriva judarna från Israel! De använder sjukhus, skolor och moskéer som bas för sina raketbeskjutningar av Israel, de vet att deras civilbefolkning kommer bli beskjutna. Det var också de som bröt den 6 månader långa vapenvilan. Hamas själva släppte inte in de lastbilar med nödproviant som Israel skickade förrän media började se att det inte var Israel som satte stopp för hjälpen. Jag tror inte det bara handlar om att de israeliska politikerna vill få röster, de vill skydda deras befolkning. Vad gäller Fatah så har de starkt tagit avstånd från Hamas under den här konflikten, de vill inte ha med Hamas att göra, inte heller Egypten som stängt deras gräns. Det är bl.a. Iran som skickar vapen som stöder Hamas, för ju fler civila Israel dödar ju fler gratis soldater får de till sitt krig mot judarna. Gå in på youtube och se de palestinska barnprogram som visar hur man dödar judar. Israel är inte den ensidiga boven i det här fallet!

  Nedan är skrivet av min vän Andreas Forsberg som studerar Mellanöstern-politik:
  "Den judiska religionen och traditionen betonar mycket att man skall bemöta främlingar som sina egna, vilket i princip också är fallet - men det kanske blir lite problem då en viss grupp av främlingar gång efter annan bestämmer sig för att spänna fast sprängladdningar runt midjan och låta dem explodera bland … civila. Eller håller på med dessa raketskjutningar år efter år efter år efter år efter år. (8000 raketer de senaste 8 åren) Vad skall Israel göra i denna situation då omvärlden inte bryr sig tillräckligt för att få en förändring till stånd eller situationen bara är så kvistig att ingenting hjälper? Fortsätta se på då människor skadas och ibland dör av raketskjutningarna? Fortsätta att se på då barn tvingas leva i fruktan för att bli raketbeskjutna på väg till skolan? Beslutet att påbörja Gaza-operationen påbörjades INTE lättvindigt. Det är inte något som Israel egentligen (naturligtvis) VILL göra, och man har nog dessutom hela tiden varit medveten om hur omvärlden skall reagera. Det som jag mer vill komma åt dessa människors ledares ideologi, samt ge lite perspektiv på Israels roll i alltihopa."

  Tips på artikel:
  http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1231774431930&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

  Mvh / Jennika Folkeson

  SvaraRadera
 2. Det är hemskt gött att få lite mothugg och jag ska försöka bemöta detta på bästa sätt.
  Inte någonstans så har jag beskyllt Israel för att vara den enda boven i dramat. Men man måste just nu utgå ifrån situationen som den är. Det är en enorm krigsmaskin, en av världens största och starkaste som ger sig på ett av världens fattigaste och mest trångbebodda platser. Att jag inte stödjer Hamas agenda har jag redan i flera inlägg konstaterat men det enda Israel bör göra är att förhandla med såväl Hamas som Fatah, Fatah måste också acceptera Hamas. Det går inte att spränga och skjuta till tystnad vilket just nu pågår.
  Att Hamas eller snarare den militära grenen Al-Qassambrigaderna, bröt vapenvilan var ett direkt svar på att Israel vägrade häva blockader och sanktioner emot Gazaremsan. Det är inte alls så att mediabevakningen är ensidig. Du likaväl som jag är säkert medveten om att vi lever i en ganska islamofobisk västvärld och att denna västvärld på något sätt skulle ta parti för muslimer istället för judar utan någon som helst grund håller jag för ganska otroligt. Jag skulle vilja hävda att mediabevakningen är ganska brokig och man kan hitta mycket bevakning som stödjer båda sidor. Skillnaderna är bara att det är 1200 palestinier som dött den senaste månaden och endast en handfull Israeler. Och om du läser genévekonventionerna och lite vad som ingår i en ockupationsmakts åtagande eller om man inte ser Israel som en ockupationsmakt utan som en försvarsmakt så kan man läsa vad som ingår i åtaganden i så fall i båda fallen lyckas Israel bryta emot konvention efter konvention. Jag ser gärna att du kommenterar tillbaka för jag diskuterar gärna detta ämne i all evinnerlighet. Ha det bra. MVH

  SvaraRadera