måndag 26 januari 2009

Obama

Sent omsider sluter jag mig nu till de som bloggat om Obamas installation. Då min hjärna förra veckan totalockuperades av annat så blev det aldrig något skrivet om herr Hussein Obama. Hans installationstal hade sina guldglimtar men var kanske inte riktigt så storslaget som jag hade hoppats på, vilket säkerligen var klokt. För i den tid som Amerika och världen befinner sig så är det nog inte läge för storslagna löften och ord. Men, jag tror att hade talet hållits för 20 år sedan så hade det väckt mer uppståndelse än idag. Man är så van vid människor med sunda idéer så det blir lite bla ha tyvärr.

Men nu till vad Obama har åstadkommit redan. Han satte genast igång med att riva upp en del av W. Bushs allra mest korkade beslut som han fattade under sina sista månader som president. Han har skrivet under ett beslut om att Guantánamo skall vara stängt inom ett år, han har skrivit under ett beslut om ett totalförbud mot all form av tortyr och han har gett delstaterna i USA självbestämmanderätt över sina utsläppslagar vilket har gjort att bl.a Kalifornien som under "The Governator" Schwarzenegger försökt införa hårdare utsläppslagar nu äntligen kan göra detta. Bilindustrin har bölat men förgäves.

Det är en handlingskraftig president som tillträtt och en man som inte alls har tänkt sig att låta sina löften stanna vid ord. Det bådar gott inför framtiden. Jag tror inte för ett ögonblick att karln kan lösa alla de problem som han står inför, men han kan återupprätta en hel del heder för den amerikanska nationen som gått förlorad. Och han verkar fast besluten att göra ett försök att fixa till så mycket som det bara går. Jag skulle vilja se att han också river upp W:s beslut om att tillåta olje- och kolprospektering i anslutning till naturreservat och indianska områden i Utah och Colorado bland annat, men man kan inte kräva att han löser allt under första jobbveckan heller.
Han verkar dessutom sugen på att införa offentlighetsprincipen i världens hemligaste regeringsbyggnader, genom att säga att alla beslut som fattas om den ekonomiska krisen kommer att offentliggöras, och inte gömmas av politiker bakom och under skrivbord.
Dessutom har man redan börjat göra klart för att etablera demokratiska kontakter med Iran, fattas väl bara att karln vågar förhandla med Hamas också, haha. Han ser så klokt på saken att man blir rörd, äntligen en man med makt som har förstått vad som kan få folk att förenas, vad som kan få folk att känna samförstånd och samhörighet, en man med pedagogiska skills, och en man som ser diplomati som första, andra och tredje utväg.

Enda minuset i mina ögon än så länge är Obamas vilja att trappa upp kriget i Afghanistan, men det behöver inte vara av ondo. Det kan var klokt med större närvaro och mer koncentrerad sådan. Framförallt hoppas jag att de ska finnas i Afghanistan i första hand som fredsbevarande styrkor som möjliggör en uppbyggnad av en vettig infrastruktur och ett samhälle som kan kallas civiliserat. Jag hoppas att pengarna i första hand satsas just på återuppbyggnad och inte på en upptrappning av själva skjutandet.

Det är ganska spännande också att Obama under sin första kväll som president talade med Mahmoud Abbas den palestinska presidenten, Kung Abdullah av Jordanien, Israels premiärminister Ehud Olmert (vilken jag hoppas att Obama inte krusade för) och Egyptens president Hosni Mubarak. Det är inte de självklara som borde ha varit Gordon Brown, Angela Merckel, Nicolas Sarcozy osv även om dessa naturligtvis också hade någon form av kontakt med presidentstaben för att få framföra sina gratulationer. Det är dock så att samtalen så långt österut vittnar om att vi kan gå mot en ny tid och ett steg närmare en global fredssträvan även om vägen är lång.

Good on you Mr. Barack Hussein Obama!

Slutligen vill jag säga att hans föregångare bör ställas inför rätta för all den smärta han skapat både för sitt eget land och för omvärlden. Allt det barnablod som utgjutits under hans klinga, all den ekonomiska misär som han skapat genom sitt ständiga krigande inte bara i de länder där krigen har utspelats utan även i USA. Alla de brott mot folkrätten som begåtts både i Irak och i Guantánamo. Det svek emot FN som organisation som begicks. Det finns en krigstribunal i Haag som ska ta hand om dylika förövare och mördare. Men världen står slapp och likgiltig inför detta, all annan ondska skall ställas till svars men den omedvetna och korkade ondskan som George W Bush har stått för är inte mindre ond, inte mindre smärtsam att utstå. Han bör dömas efter alla folkrättsliga regler och han bör göra det med omedelbar verkan! Jag lägger till följande film angående detta.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar