fredag 4 februari 2011

Skall revolutionen ta slut nu?

I Egypten har under de senaste dagarna nu våldet trappats upp mot både demokratiaktivister, journalister och diplomater. Det är betalda huliganer som sägs vara Mubarakanhängare men som snarare är rena ligister som står för merparten av våldet. Dessa ligister har samtidigt stöd av polis och säkerhetstjänst. Vilken sida militären egentligen står på är oklart och jag tror inte militärerna själva vet vilket ben de skall stå på. Egypten har nämligen i första hand en värnpliktsarmé och denna består till största delen av fattiga människor av samma skrot och korn som demonstranterna på Tahrirtorg. Samtidigt som soldaterna naturligtvis känslomässigt har starkare band till demonstranterna så är de i statlig tjänst och det är Mubarak som betalar deras lön så länge han sitter kvar på sin post, vägrar lämna landet och vägrar att släppa greppet.

Jag är djupt oroad över utvecklingen de senaste dagarna där Mubarak uppenbarligen medvetet riktat in sig mot journalister för att få ett stopp på nyhetsflödet och jag vädjar till EU och USA att ta sitt förnuft till fånga och inse att revolutionen är på väg att slås ner av odemokratiska krafter. Denna revolution som skulle kunna innebära en ny ordning i hela arabvärlden och som kan innebära räddningen ur fattigdom för många miljoner frihetstörstande människor. Det är inte heller upp till västvärlden att avgöra vilken oppositionsfraktion man skall stödja eller inte, för i nuläget finns inte några sådana fraktioner. Dessa kommer utkristalliseras i demokratiska val. Om då folket väljer Muslimska brödraskapet så måste man acceptera detta, och samtala även med dessa - inte bara få panik och göra som man gjorde med Gazaremsan efter att det Palestinska folket röstade fram Hamas som styrande parti. Jag tror dock att sannolikheten för att Brödraskapet skall bli framröstade att leda en Egyptisk regering är mycket liten. Folket vill ha frihet och demokrati, inte en teokrati! Risken är dock att uteblivet stöd från västvärlden ger västfientliga krafter luft under vingarna. Därför är omvärldens stöd till demonstranterna oerhört viktigt!

Jag är helt emot militära interventioner normalt sett, men i detta fall är frågan om inte USA, EU och FN borde gå in och säkerställa säkerheten för de fredliga demonstrationerna och journalisterna som befinner sig i landet. Om man inte går in aktivt med trupp så måste man åtminstone föra samtal med höga officerare i armén och se till att de ger folket sitt stöd. Det är demokratins stora chans, och enda chansen för revolten att fortsätta i Egypten och övriga omkringliggande länder.

Det har varit så lätt för USA att traska in i Vietnam, i Irak, i Afghanistan och i Kuwait och kriga. Vid dessa tillfällen har det pratats om att man slåss för demokratin, för kvinnor, för fattiga människor och för mänskliga rättigheter. I vart och ett av dessa fall så har USA haft ekonomiska intressen som motiverat krigföringen. I Egypten talar snarare de ekonomiska och politiska intressena emot en militär inblandning och genom detta blir det så otroligt tydligt vad USAs världspolisroll egentligen handlar om - nämligen att först och främst säkra olje- och gastillgångar (och andra värdefulla råvaror), säkra Israels ställning, säkra att inte några socialister eller andra vänstergrupper tar makten i länder samt utesluta riskerna för islamiska styren i stater (det sistnämnda är dock av mycket underordnad roll, med tanke på att man stöttade Ayatollah Khomeini 1979 i rädsla för vänsterorganisationer).
Folkmordet i Rwanda, folkmordet i Darfur ja listan kan göras lång över tillfällen där det hade behövts en internationell "polis" som gick in och satte stopp för slakten av oskyldiga människor eller demokratiaktivister men där ekonomiska intressen ledde till passivitet (i bästa fall, i värsta kanske till och med stöd åt tyrannin). Jag skäms och upprörs otroligt mycket över den fruktansvärda passivitet som USA, FN och EU nu uppvisar, och är fylld av oro för vad som kommer hända med kämparna på Tahrirtorget under natten och morgondagen.

Låt oss alla hoppas, hålla tummarna, de som tror på gud bör be för att demokratin segrar i Egypten, för att USAs och EUs påtryckningar som har börjat bli lite lite tydligare ger effekt och att Mubarak tar sitt förnuft till fånga och börjar förhandla med Muhammed El Baradei i första hand om en överlämning av makten tills demokratiska fria val kan hållas!

Intressant

2 kommentarer:

  1. Ingen lätt sak. Jag anser inte att utomstående stater ska gå in och stödja den ena eller den andra fronten i dagsläget. Jag tycker att Mubarak bör avgå så fort som möjligt, kaos är det redan. Demokrati kommer förhoppningsvis folket själva att tvinga fram.

    SvaraRadera
  2. Jag håller helt med dig. Jag vill bara poängtera att USA, EU och FN inte har haft några som helst problem med att gå in i vissa stater och avsätta ledare till höger och vänster (i vissa fall till och med folkvalda) men att man i detta fall totalt ignorerar folkets vilja därför att man sätter "stabilitet" före mänskliga rättigheter och demokrati.

    SvaraRadera